Szeteró 3D: a játékoktól várják a megváltást?

A sztereó 3D technológia, ha lassan is, de kezd elterjedni a piacon. Az eljárás sokak körében népszerű, de egyes orvosok és szemész professzorok szerint jelent némi egészségügyi kockázatot is. A 3D megjelenítés a szem számára újszerű látványvilágot nyújt, amelyet az agyat a szokásosnál jobban leterheli, gyakorlatilag ezzel magyarázható hogy egyeseknél fejfájás alakul ki 3D-s tartalmak megtekintése után. A technológia azok számára is tartogat kellemetlenségeket, akiknek nincs minden rendben a szemükkel. A szakértők szerint a friss technológiák alkalmazásával a panaszok nagy része elkerülhető, főleg, ha számítógép által generált tartalmat nézünk 3D-ben, ahol különböző módszerekkel kiküszöbölhetik a 3D okozta kellemetlenségeket. Érdekesség, hogy évekkel ezelőtt pont ez, azaz az egészségügyi kellemetlenségek akadályozták meg korábban, hogy szélesebb körben is elterjedhessen a 3D technológia.

Szeteró 3D: a játékoktól várják a megváltást?

A sztereó 3D technológia, ha lassan is, de kezd elterjedni a piacon. Az eljárás sokak körében népszerű, de egyes orvosok és szemész professzorok szerint jelent némi egészségügyi kockázatot is. A 3D megjelenítés a szem számára újszerű látványvilágot nyújt, ami az agyat a szokásosnál jobban leterheli, gyakorlatilag ezzel magyarázható hogy egyeseknél fejfájás alakul ki 3D-s tartalmak megtekintése után. A technológia azok számára is tartogat kellemetlenségeket, akiknek nincs minden rendben a szemükkel. A szakértők szerint a friss technológiák alkalmazásával a panaszok nagy része elkerülhető, főleg, ha számítógép által generált tartalmat nézünk 3D-ben, ahol különböző módszerekkel kiküszöbölhetik a 3D okozta kellemetlenségeket. Érdekesség, hogy évekkel ezelőtt pont az egészségügyi kellemetlenségek akadályozták meg, hogy szélesebb körben is elterjedhessen a 3D technológia.

Elemzők szerint pont ez utóbbi miatt fordulhat elő, hogy a 3D-s forradalmat a játékok piacán vívják majd meg a gyártók, ebben a szegmensben ugyanis sokkal több lehetőség van a 3D technológiában, de a játékok mellett szól az is, hogy a filmeknél jóval olcsóbban felruházhatóak az egyes címek sztereó 3D-s támogatással, mint a filmek. Jó minőségű 3D-s filmet csak igen-igen drágán lehet előállítani.

A játékokban a 3D-s „térlátás”, illetve mélység érzékelés újfajta, sokkal „kézzel foghatóbb” élményt nyújt, ugyanis segítségével a különböző szimulátorok irányítása a hagyományos megoldásokhoz képest jóval élethűbb, mivel sokkal pontosabban érezzük aktuális pozíciónkat a térben.

A 3D útjában egyéb probléma is áll, nevezetesen az, hogy még mindig nincs egységes szabvány.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward