Radeon HD 4860: szétszedve, tesztelve!

A tegnapi nap folyamán olvashattuk az első komolyabb pletykákat azzal kapcsolatban, hogy az AMD a Radeon HD 4800-as videokártya családot hamarosan új taggal, a Radeon HD 4860-as modellel bővítheti. Úgy tűnik, hogy a mindezidáig meg nem erősített információk nem alaptalanok: az Expreview munkatársai már szert is tettek egy Radeon HD 4860-as modellre, amelyet aztán darabokra szedtek, sőt, meg is nézték, hogy mire képes a szintetikus tesztprogramokban, azaz a 3DMark Vantage-ben.

Radeon HD 4860: szétszedve, tesztelve!

A tegnapi nap folyamán olvashattuk az első komolyabb pletykákat azzal kapcsolatban, hogy az AMD a Radeon HD 4800-as videokártya családot hamarosan új taggal, a Radeon HD 4860-as modellel bővítheti. Úgy tűnik, hogy a mindezidáig meg nem erősített információk nem alaptalanok: az Expreview munkatársai már szert is tettek egy Radeon HD 4860-as modellre, amelyet aztán darabokra szedtek, sőt, meg is nézték, hogy mire képes egy szintetikus tesztprograman, azaz a 3DMark Vantage-ben.

Az alábbi képeken látható Radeon HD 4860-as kártya az UNIKA műhelyében készült, aki errefelé nem mondható egy ismert vállalatnak, de Kínában már egészen más a helyzet. Az RV790GT GPU-val rendelkező termék 640 darab shaderrel és 512 MB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával rendelkezik, a memória chipek és a GPU között 256 bites adatsín húzódik. A hírek szerint a GPU 700 MHz-es, míg a memóriachipek 750 MHz-es, azaz 3000 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. Ezekkel a specifikációkkal a kártya pont a Radeon HD 4850-es és HD 4870-es termékek közé pozícionálódhat teljesítményben, árát pedig szintén a két említett kártya közé fogja belőni a gyártó.

A két darab heat pipe-ot tartalmazó GPU hűtő réz talpazattal és alumínium lamellákkal rendelkezik, a termék tetején egy 70 mm-es átmérőjű hűtőventilátor teljesít szolgálatot. A kártya egyébként DVI, HDMI és D-Sub kimenetekkel van ellátva.

A fenti két 3DMark Vantage képen a Radeon HD 4850 és a Radeon HD 4860 teljesítménye van összehasonlítva: a HD 4850-es termék 7495 pontot, míg a HD 4860-as újdonság 7761 pontot szerzett a tesztprogram Performance módjának alkalmazásával. Az előzetes teszt sokat nem mond, majd a végleges driverekkel és játékok alkalmazásával készült cikkek fogják eldönteni, hogy sikerült-e az AMD-nek befoltoznia a Radeon HD 4850-es és Radeon HD 4870-es modellek között tátongó rést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward