OCB LCD panel a Toshibától, 3D-s szemüvegekhez

Napjainkban már a csapból is a sztereó 3D technológia folyik, ám a 3D támogatás adoptálását egyelőre nehezíti az a tény, hogy nincs egységes 3D-s szabvány, amit mindenki használhatna. A gyártók egy része aktív folyadékkristályos-zárral ellátott szemüveget használ, amelynek működési elve leegyszerűsítve abban rejlik, hogy a szemüvegben elhelyezett két LCD panel esetében a rendszer váltogatja, hogy éppen a bal vagy a jobb „lencse” legyen-e nyitva, így a bal és jobb szem számára szánt képek váltogatásával térhatású látványvilág hozható létre, de ehhez 3D-képes megjelenítőre is szükség van (120 Hz-es képfrissítési ráta). A panel esetében a nyitás és a zárás egyszerűen valósul meg: a panel alap esetben átlátszó, mint egy üveglap, de ha feszültséget kap, akkor átláthatatlanná válik, azaz zárt állapotba kerül. A nyitás és a zárás a megjelenítő képfrissítésével szinkronban működik, a pontos nyitási és zárási idők jelei pedig vezeték nélkül jutnak el az adótól a szemüveghez.

OCB LCD panel a Toshibától, 3D-s szemüvegekhez

Napjainkban már a csapból is a sztereó 3D technológia folyik, ám a 3D támogatás adoptálását egyelőre nehezíti az a tény, hogy nincs egységes 3D-s szabvány, amit mindenki használhatna. A gyártók egy része aktív folyadékkristályos-zárral ellátott szemüveget használ, amelynek működési elve leegyszerűsítve abban rejlik, hogy a szemüvegben elhelyezett két LCD panel esetében a rendszer váltogatja, hogy éppen a bal vagy a jobb „lencse” legyen-e nyitva, így a bal és jobb szem számára szánt képek váltogatásával térhatású látványvilág hozható létre, ehhez csak egy gyors megjelenítőre van szükség (120 Hz-es képfrissítési ráta). A panel esetében a nyitás és a zárás egyszerűen valósul meg: a panel alap esetben átlátszó, mint egy üveglap, de ha feszültséget kap, akkor átláthatatlanná válik, azaz zárt állapotba kerül. A nyitás és a zárás a megjelenítő képfrissítésével szinkronban működik, a pontos nyitási és zárási idők jelei pedig vezeték nélkül jutnak el az adótól a szemüveghez.

A nagyon leegyszerűsített magyarázat után nézzük, mitől jobb a Toshiba friss megoldása a hagyományos paneleknél. Az OCB (optically compensated bend) LCD panellal felszerelt szemüvegek a jelenleg forgalomban lévő modelleknél sokkal gyorsabban nyitnak, illetve zárnak, valamint sokkal kontrasztosabb képet és nagyobb látószöget biztosítanak viselőjük számára. A gyors nyitási és zárási idővel csökkenthető a 3D Crosstalk, azaz a szellemkép kialakulásának mértéke. Az új, OCB LCD panelek esetében a zárási idő 0,1 ms-os, míg a nyitási 1,8 ms-os értéket képvisel, ami a hagyományos megoldások 0,3 ms-os zárási és 3,7 ms-os nyitási idejéhez képest jelentős előrelépésnek minősül. A kontrasztarány a Toshiba újdonságánál 5000:1 értéket képvisel, ha a 3D kijelzőhöz képest merőleges néző pozícióban helyezkedünk el, míg a piacon lévő aktív folyadékkristályos-zárral ellátott szemüvegeknél ez az érték átlagosan ezer az egyhez szokott lenni (1000:1). Érdekesség, hogy az újdonság még 30 fokos betekintési szög esetén is 1000:1 kontrasztarányt garantál.

A Toshiba illetékesei az idei SID alkalmával mutatják be legfrissebb fejlesztésüket, ám azzal kapcsolatban, hogy mikor jelenhetnek meg az első OCB LCD panellel szerelt 3D-s szemüvegek, egyelőre nem állnak rendelkezésre infomációk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward