Nvidia riválist kap az AMD Dragon platformja?

Az Nvidia az AMD Dragon platformjának kíván riválist állítani a közeljövőben úgy, hogy az Intel P55-ös lapkakészleteihez is elérhetővé teszi az SLI támogatást, valamint agresszív reklámkampányba kezd, hogy népszerűsítse többkártyás rendszereit. Az Nvidia a friss sajtóanyagok szerint az Intel P55-ös alaplapjainak és az Intel Core i3/i5/i7-es processzorainak felhasználásával egy AMD Dragon rivális platformot kíván létre hozni, amelyben kettő vagy több GeForce videokártya teljesít szolgálatot.

Nvidia riválist kap az AMD Dragon platformja?

Az Nvidia az AMD Dragon platformjának kíván riválist állítani a közeljövőben úgy, hogy az Intel P55-ös lapkakészleteihez is elérhetővé teszi az SLI támogatást, valamint agresszív reklámkampányba kezd, hogy népszerűsítse többkártyás rendszereit. Az Nvidia a friss sajtóanyagok szerint az Intel P55-ös alaplapjainak és az Intel Core i3/i5/i7-es processzorainak felhasználásával hozná létre az új platformot, amelyben kettő vagy több GeForce videokártya teljesít szolgálatot.

A rendszerek esetében a Windows 7-es operációsrendszer alkalmazására helyezik a hangsúlyt. Az új platform pontos nevét egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó, a népszerűsítő dokumentumokban egyszerűen Power of 3 néven emlegetik a fentebb már felsorolt összetevőkből álló rendszereket. A gyártó a platform esetében az "Nvidia SLI Ready" és "Nvidia PhysX Ready" minősítéseket emlegeti, amelyek között az a különbség, hogy míg előbbiben csak és kizárólag a grafikai számításokat végzik a rendszerben található GPU-k, addig utóbbiban a Multi GPU rendszer egyik tagja a PhysX effektekkel kapcsolatos számítási feladatokat végzi el (amiben mondjuk hozzá kell tegyük semmi újdonság nincs, erre eddig is volt lehetőség, csak plusz egy potya matrica).

A P55-ös lapkakészletre épülő platform esetében három kategóriát állapít meg az Nvidia. Az első osztályban a kereskedelem fő áramába szánt megoldások vannak jelen, ezeknél a szóban forgó P55-ös alaplap egyik PCI Express slotja, amelyik teljes, x16-os sávszélességen üzemel, a videokártya számára biztosít helyet, míg a másik, amelyik általában csak x4-es sávszélességet kínál, a PhysX számításokért felelős dedikált kártyát fogadja. A teljesítmény kategóriában már kettő vagy több PCI Express x16-os slottal rendelkező alaplapok foglalnak helyet, amelyeknél a két videokártya x8-os sávszélességgel üzemel, míg a harmadik, általában x4-es sávszélességgel rendelkező foglalatban található videó vezérlő a PhysX számításokat végzi majd. Az extrém szegmensben olyan alaplapok indulnak, amelyeken olyan PCIE sáv "többszöröző" megoldások vannak, mint például az Nvidia BR-03-as chip. Ezek a megoldások nagyobb sávszélességet, illetve több PCI Express sávot kínálnak a rendszer számára, így itt háromutas SLI konfiguráció kiépítésére nyílik lehetőség,  egyenként x8-os sávszélességgel üzemelő  PCI Express x16-os slotok használatával, sőt, amennyiben van egy negyedik, x4-es sávszélességgel üzemelő slot is, akkor abban egy PhysX számításokat végző videokártya kaphat helyet.

Az Nvidia annak érdekében, hogy a gyártók ne a CrossfireX támogatást részesítsék előnyben, illetve hajlandóak legyenek az SLI technológia alkalmazásához szükséges licensz-díj kifizetésére, csökkentette a licenszek költségeit. Az X58-as lapkakészletre épülő termékeknél alaplaponként 5 dolláros díjat kellett fizetni, ám a P55-ösök esetében ez az összeg 3 dollárra csökkent. Az összegért cserébe a BIOS szintű módosításoknak köszönhetően lehetőség nyílik az SLI támogatás használatára, ugyanis a GeForce driverek felismerik az engedély jelenlétét és megnyitják az utat az SLI használatához. Az egyes gyártóknak egy egyszeri, 30000 dolláros licensz díjat is ki kell fizetniük.

Az Nvidia állítása szerint azzal, hogy a négymagos Core i5-ös processzorok alapára 196 dollár lesz, és a P55-ös alaplapok a 150 dolláros árszint alatt is kaphatóak lesznek, a vásárlók nagyobb teljesítményt kapnak majd pénzükért, mint az AMD Dragon platform esetében. Szerintük. Az AMD ezt valószínűleg nem hagyja majd szó nélkül, így a harc rövid időn belül eldurvulhat, ami remélhetőleg az árakban is jelentkezni fog.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward