Nagy gyorsulást hozhat a Radeon RX 7900 XT

Az új videokártya várhatóan már chipletes felépítésű GPU-val érkezhet, a fogyasztás/teljesítmény arány pedig 50%-al javulhat az RDNA 2 alapú elődhöz képest.

Nagy gyorsulást hozhat a Radeon RX 7900 XT

Az AMD az RDNA 2 architektúra köré épülő grafikus processzorok segítségével tekintélyes gyorsulást tudott felmutatni a videokártya piacon, ami már elég volt arra, hogy ismét versenyképessé váljanak a gyártó termékei a felsőkategóriában is. Az RDNA 2 család persze még nem teljes, több új modell érkezésére is számíthatunk asztali fronton, valamint még a mobil videokártyák sem tették tiszteletüket a piacon, de a második negyedév folyamán ezek is elrajtolhatnak.

Galéria megnyitása

Noha jelenleg az RDNA 2 alapú megoldásokra fókuszál a gyártó, a háttérben természetesen már régóta folynak a következő generációs, RDNA 3 architektúra köré épülő grafikus processzorokkal kapcsolatos fejlesztési munkálatok is. Az RDNA 3 kapcsán az AMD korábban már hivatalosan is megerősítette, a cél az, hogy teljesítmény/fogyasztás arány tekintetében 50%-os növekedést képviseljenek az új architektúra köré épülő termékek RDNA 2 alapú társaikhoz képest. Ezt leszámítva egyéb konkrétumokról hivatalosan még nem igazán esett szó, de a pletykagyárosok már tudni vélnek egyet s mást az RDNA 3 architektúrával, illetve annak leggyorsabb képviselőjével, a Radeon RX 7900 XT-vel kapcsolatban.

Mivel pletykákról van szó, ezeket egyelőre érdemes távolságtartóan kezelni. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Radeon RX 7900 XT az aktuális csúcskártyához, a Radeon RX 6900 XT-hez képest legalább 40%-os gyorsulást hozhat, ami kifejezetten jól hangzik. Az információk szerint a belsős előrejelzések még 60-80%-os gyorsulást is emlegetnek, igaz, erősen valószínű, hogy ez csak bizonyos terhelésformák esetében lesz elérhető, nem konstans módon mindenhol.

Galéria megnyitása

Az új grafikus processzorok, amelyek a NAVI 3x generációt erősíthetik, várhatóan teljesen új felépítést alkalmaznak majd, ugyanis a gyártó ide is elhozza a RYZEN processzoroknál már ismert chipletes felépítést: a CU tömböket várhatóan ezekbe a chipletekbe szervezik ki, amelyekből a NAVI 31 esetében két nagy tömb lesz, és a GPU egy külön I/O lapkát is kap, csak úgy, ahogy a RYZEN processzoroknál már megszokhattuk. Az egyelőre nem világos, hogy stream egységek terén hogyan alakul majd a kép, valamint az is rejtély, az Infinity Cache esetében várhatóak-e további fejlesztések, de alighanem igen.

A Radeon RX 7900 XT kapcsán egyelőre úgy tűnik, nem a közeljövőben érkezik az új fejlesztés, így sok minden változhat még, akár a teljesítménnyel kapcsolatos előrejelzések is. Ha viszont tényleg az a helyzet, amit a pletykagyárosok állítanak, akkor a következő Radeon generáció is ütőképesnek ígérkezik – viszont az is biztos, hogy az Nvidia fejlesztőcsapata sem tétlenkedik majd, így ismét szoros küzdelemre lehet felkészülni, legalábbis reméljük.

A fenti pletykákat ismét a Moore's Law is Dead csatorna szállította, az erről szóló videó az alábbiakban tekinthető meg:

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap