Megjöttek a 4100-as sorozatú Opteron processzorok

Az AMD bemutatta legújabb Opteron sorozatú szerverprocesszorait, amelyek a 4100-as sorozatban kapnak helyet. A termékek tulajdonképpen nem tekinthetőek egetverően nagy újdonságoknak, ugyanis nagyrészt ugyanarra a szilícium lapkára épülnek, mint a három hónapja bemutattott Magny-Cours alapú chipek, azaz az Opteron 6000-es sorozat tagjai.

Megjöttek a 4100-as sorozatú Opteron processzorok

Az AMD bemutatta legújabb Opteron sorozatú szerverprocesszorait, amelyek a 4100-as sorozatban kapnak helyet. A termékek tulajdonképpen nem tekinthetőek egetverően nagy újdonságoknak, ugyanis nagyrészt ugyanarra a szilícium lapkára épülnek, mint a három hónapja bemutattott Magny-Cours alapú chipek, azaz az Opteron 6000-es sorozat tagjai.

Az Opteron 6100-as és Opteron 4100-as sorozat modelljei között természetesen ennek ellenére lényeges különbségek vannak: a 6100-es sorozatú Opteronok tokozásán belül két darab hatmagos lapka található, amelyek együtt 12 magot kínálnak a rendszer számára egy négycsatornás memóriavezérlő társaságában. Ezek az egységek G34-es processzorfoglalatban lapulnak. Az Opteron 4100-as modellek ezzel szemben egyetlen hatmagos lapkára (Lisbon) alapoznak, kétcsatornás memóriatámogatást kínálnak és egy új, C32-es kódnévvel ellátott processzorfoglalatban kapnak helyet.

A Lisbon alapú újdonságok az egy éve bemutatott Istanbul lapkára épülő Opteron 2400-as processzoroktól sem sokban különböznek, már ami a szilícium lapkát illeti. Mindkét család tagjai hat maggal és 6 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral érkeznek, de a Lisbon modellek már egy frissebb steppingre alapoznak. A processzorok D0-s helyett D1-es steppingre épülnek, ami annyit tesz, hogy immáron C1E (Enhanced Halt State) támogatással is bírnak. A C1E állapot üresjáratban aktiválódik: ekkor a chip a beépített memóriavezérlő és a HyperTransport linkek energiaellátását csökkenti, így alacsonyabb fogyasztás érhető el. Az AMD állítása szerint a processzor C1E állapotból történő „felébresztésére” kevesebb, mint 50 mikro szekundumra van szükség.

Hogy a Lisbon lapkára épülő szerverekbe- és munkaállomásokba szánt központi egységek mennyiben különböznek a Thuban lapkát használó asztali processzorokból? Nos, elég sokban. A szerverekbe szánt egységeknél nem alkalmazza a gyártó a 45 nm-es csíkszélességet érintő gyártástechnológiai optimalizációt (alacsony k együtthatójú dielektrikum-réteg) a szivárgási áram és ezzel együtt a fogyasztás csökkentésének érdekében, valamint a dinamikus órajel-szabályzás, azaz a Turbo Core technológia sincs jelen az Opteron 4100-asoknál. A Thuban lapkák egyébként frissebb, E0-s revíziójú lapkára épülnek.

Térjünk vissza az új processzorfoglalat kérdésére egy pár sor erejéig. A C32-es foglalat jóvoltából bekerül a képbe a DDR3-as memóriatámogatás, valamint magasabb HyperTransport órajelek alkalmazására is lehetőség nyílik. A 4100-as sorozatú processzorok mind a hagyományos, mind pedig az alacsony feszültséggel üzemelő DDR3-as memória modulokat támogatják, egészen 1333 MHz-es órajelig. A chipek két aktív HyperTransport linkje a korábbi 4,8 GT/s helyett már 6,4GT/s sebesség mellett üzemel, ami a Socket F alapú megoldásokhoz képest előrelépés. Ennek hatására a processzorfoglalatonként elérhető sávszélesség jelentősen megnőtt: a maximális memória sávszélesség a korábbi 12,8 GB/s-os értékről 21,3 GB/s-ra ugrott fel, míg a HyperTransport busz által kínált sávszélesség 38,4 GB/s-ról 51,2 GB/s-ra növekedett.

Az új processzorfoglalat ellenére az Opteron 4100-as processzorokhoz a már megszokott SR5600-as sorozatú lapkakészleteket társítják. Ez a platform a jelenlegi tervek szerint a Bulldozer architektúra köré épülő következő generációs processzorokat is támogatni fogja, amelyek valamikor 2011 folyamán kerülnek forgalomba. Az Opteron 6100-as megoldásokkal ellentétben négy helyett csak kétprocesszoros rendszerekben kaphatnak helyet. Érdekesség, hogy az Opteron 6100-as megoldások kétprocesszoros platformokban is ütőképesebbek, ugyanis ezeknél az egységeknél processzorfoglalatonként 4 memóriacsatorna áll rendelkezésre, míg a 4100-asoknál csak kettő. Tény, hogy az Opteron 4100-asok cserébe jóval olcsóbbak, így segítségükkel a gyártó új szegmensekbe törhet be a szerverpiacon. A gyártó a termékeket felhő alapú adatközpontokba szánja, de a célkeresztben a kis- és közepes vállalkozások is megtalálhatóak. A gyártó a 99 dollárba kerülő Opteron 4122-es modell személyében egy igazán olcsó megoldást dob piacra, amely fele annyiba kerül, mint az Intel legolcsóbb négymagos Xeonja és ezzel együtt kedvezőbb fogyasztás mellett is üzemel, mint a konkurens. Az SE modelleket az AMD az Opteron 6100-as sorozat kiváltságának hagyja meg. A rendkívül alacsony fogyasztás mellett működő központi egységek csak az Opteron 4100-as sorozatban kapnak helyet, ez lesz a 4100-as sorozat kiváltsága. A 4100-as sorozat EEE modelljei 32W-os ACP mellett üzemelnek, ami félelmetesen alacsony érték a szerverprocesszorok piacán.

Az AMD egy neves tajvani gyártóval együttműködve már ki is fejlesztett egy konfigurációt, amely az Opteron 4100-as modellek köré épül. A rendszer egy szabványos 1U formátumú rackben kap helyet és két komplett kétprocesszoros rendszert foglal magában. A teljes konfiguráció fogyasztása nem több, mint 125W. A különböző optimalizációknak köszönhetően (hatékony tápegység és ventilátorok) 62W-nyi fogyasztást sikerült megtakarítani.

A platform és a processzorok felhasználásával nem csak felhő-alapú adatközpontok, hanem külön alaplapok és barebone rendszerek is forgalomba kerülnek majd, amelyeket a Tyan, az ASUS, a Gigabyte, az MSI és a SuperMicro készíthet. Ezek a konfigurációk a kis- és közepes vállalkozások érdeklődését kelthetik majd fel, ugyanis kifejezetten nekik készülnek. A tradicionális szerverek piacán egyelőre nem számíthatunk Opteron 4100-as alapú megoldásokra, azok ugyanis majd csak az év későbbi felében készülhetnek el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward