Jönnek a 12-tűs PCIe tápcsatlakozók?

Az aktuális információk alapján igen, első körben pedig az Ampere alapú GeForce videokártyáknál találkozhatunk az új csatlakozóval, de csak a Founders Edition modelleknél, legalábbis jelenleg erről pletykálnak.

Jönnek a 12-tűs PCIe tápcsatlakozók?

A napokban egy rendhagyó PCI Epxress tápcsatlakozó képe kezdett terjedni, amely a szokásos 6 vagy 8 tű helyett nem kevesebb, mint 12 tűvel rendelkezik. Ilyen csatlakozókat eddig csak egyes moduláris tápegységeken láthattunk, ám az információk szerint hamarosan megérkeznek az első olyan videokártyák is, amelyek nem a szokásos 6- és 8-tűs, hanem 12-tűs tápcsatlakozót igényelnek.

Galéria megnyitása

Az új tápcsatlakozóról elsőként az FCPowerup számolt be, nemrégiben pedig az Igor’s Lab is kielemezte a témát, amelynek köszönhetően elég sok részletre derült fény. A 12 érintkezővel ellátott tápcsatlakozó különlegessége, hogy a nagyobb keresztmetszetű vezetékeknek köszönhetően a szokásosnál nagyobb áramerősség folyhat keresztül rajta.

Egy normál hattűs PCI Express tápcsatlakozó esetében a maximálisan leadható teljesítmény 75 W, míg a nyolctűs PCI Express tápcsatlakozókon keresztül 150 W-ot nyerhet az adott videokártya. Ezek nélkül, ha csak a PCI Express x16-os slot tápellátására támaszkodik, mindössze 75 W-os teljesítményből gazdálkodhat az adott kártya.

Galéria megnyitása

A 12-tűs csatlakozót első körben úgy is felfoghatnánk, mint két darab hattűs, amelyek egymáshoz vannak illesztve – valahogy úgy, ahogy a 6+2 tűből álló megoldások. Ám ez téves út, hiszen a kialakítás ugyan egyformának tűnik, ám a 12-tűs tápcsatlakozó nagyobb keresztmetszetű vezetékeket használ, így nagyobb áramerősség folyhat át rajtuk. Az elméleti maximum vélhetően 600 W lehet, amennyiben minden feltétel optimális, ám ezt nem feltétlenül kell kihasználnia az adott kártyának. A 12-tűs tápcsatlakozó valójában inkább a 350-400 W-os maximális teljesítményszintet veheti célba

Galéria megnyitása

A 12 érintkezővel ellátott PCI Express tápcsatlakozót úgy alakítják ki, hogy annak a helyére nem lehet majd két darab klasszikus hattűs PCI Express tápcsatlakozót illeszteni, ugyanis más lesz a ház kialakítása.

Galéria megnyitása

Az új tápcsatlakozót a pletykák szerint első körben az Nvidia Ampere sorozatú GeForce videokártyái használhatják, közülük is azok, amelyek az abszolút felsőkategóriát célozzák és a Founders Edition családot erősítik. Mivel a jelenleg forgalomban lévő, illetve korábban megvásárolt tápegységek nem rendelkeznek ilyen tápcsatlakozóval, a videokártyák mellé átalakító adapter is járhat majd, amely két darab 8-tűs PCI Express tápcsatlakozó segítségével oldja meg a tápellátást. Ezzel egy időben a felsőkategóriás tápegységek mellé érkezhetnek külön beszerezhető 12-tűs tápkábelek is.

Az újítás jóvoltából a kábelezés szebb lesz, ugyanis kettő helyett csak egy tápkábelt kell használni az új videokártyákhoz, ami az esztétikum mellett a szellőzésre is pozitív hatást gyakorolhat. Az új tápcsatlakozó esetében a felső sorban a +12 V-os, az alsó sorban pedig a GND lábak találhatóak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap