Jön a világ leggyorsabb mobil GPU-ja, a GTX 480M

Az asztali konfigurációkba szánt GeForce GTX 470-es videokártyáról szóló pletykák mellett egyéb érdekességről is érkeztek hírek: az Nvidia végre hivatalosan is bejelentette GeForce GTX 480M videokártyáját, amely a felsőkategóriás, játékosoknak szánt DTR (Desktop Replacement - asztali gépet helyettesítő) noteszgépekben tűnhet fel, méghozzá hamarosan.

Jön a világ leggyorsabb mobil GPU-ja, a GTX 480M

Az asztali konfigurációkba szánt GeForce GTX 470-es videokártyáról szóló hírek mellett egyéb érdekességről is érkeztek hírek: az Nvidia végre hivatalosan is bejelentette GeForce GTX 480M videokártyáját, amely a felsőkategóriás, játékosoknak szánt DTR (Desktop Replacement) noteszgépekben tűnhet fel, méghozzá hamarosan.

A „világ leggyorsabb mobil videó vezérlője” cím büszke tulajdonosa összesen 352 darab CUDA maggal gazdálkodik, a GPU és a a GDDR5-ös típusú fedélzeti memória között pedig 256-bites adatsín húzódik. A GPU 425 MHz-en, a shaderek 850 MHz-en, míg a fedélzeti memória 1200 MHz-en ketyeg (effektív 4800 MHz). Az új termék maximum 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória kezelésére képes. A memória sávszélesség a fent megadott órajel és adatsín alapján 76,8 GB/s-os értéket képvisel. A GPU 897 GigaFLOP/s-os maximális lebegőpontos számítási teljesítményt kínál, ami az elődhöz, vagyis a GeForce GTS 360M-hez képest jelentős előrelépés, az említett kártya ugyanis szerény, 413 GigaFLOPS-os maximális lebegőpontos számítási teljesítménnyel áll a felhasználók rendelkezésére.

A 100W-os TDP notebookoknál eléggé magas, így nem valószínű, hogy túl sok gépben látnánk viszont a GTX480M-et, ami nem más, mint egy erősen visszafogott asztali GTX465-ös. A konkurencia legerősebb egymagos mobil GPU-ja a Mobility Radeon HD5870-es fele ekkora TDP-vel rendelkezik, és valószínűleg nem sokkal lassabb.

A GTX 480M természetesen DirectX 11-es, PhysX, OpenCL , PureVideo és CUDA támogatásokkal egyaránt rendelkezik, sőt, akár kétutas mobil SLI rendszer építéséhez is felhasználható. Az új mobil videó vezérlő a következő hónap közepétől kezdve lesz elérhető, így nem sokkal ezután már az első GeForce GTX 480M alapú noteszgépek is megjelenhetnek az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward