iPhone 4, iPhone OS 4, Farmville iPhone-ra

Steve Jobs az Apple WWDC (WorldWide Developers Conference) alkalmával számos újdonságról rántotta le a leplet, köztük az új iPhone-ról is. A telefon friss operációs rendszerrel érkezik, amely nem túl meglepő módon az iPhone OS 4 nevet viseli.

iPhone 4, iPhone OS 4, Farmville iPhone-ra

Steve Jobs az Apple WWDC (WorldWide Developers Conference) alkalmával számos újdonságról rántotta le a leplet, köztük az új iPhone-ról is. A telefon friss operációs rendszerrel érkezik, amely nem túl meglepő módon az iPhone OS 4 nevet viseli.

Az iPhone 4 és az iPhone OS 4 mellett további újdonság az is, hogy a Farmville hamarosan iPhone-on is elérhető lesz, de nem azért, mert a platform végre flash támogatást kap, hanem azért, mert a Farmville-ből készül egy iPhone-on is futó átírat.. Nézzük meg először magát az iPhone 4-et. A gép 9,3 mm-es vastagsággal bír, azaz 24%-kal vékonyabb, mit az iPhone 3GS. A telefon oldalán végigfutó, rozsdamentes acélból készített szegély nem csak tetszetős, de egyben antennaként is funkcionál.

Az új iPhone elődjénél nagyobb felbontású kijelzőt kapott, amely „Retina” kódnéven fut. A megjelenítő IPS panelre épül, amely 960x640 pixeles natív felbontás mellett üzemel, kontrasztaránya pedig 800:1 értéket képvisel. A kijelző képátlója az elődhöz hasonlóan ebben az esetben is 3,5 hüvelykes. A mobil belsejében az iPad-ből már ismert A4-es processzor kapott helyet, amelyet az Apple anno házon belül fejlesztett ki. Ha megnézzük az új iPhone elnevezését, láthatjuk, hogy hiányzik a névből a „G” betű, ami arra utal, hogy a szerkezet nem kínál 4G támogatást. Ez így is van, de ehelyett rendelkezésre áll a 3G támogatás, ami 40%-kal tovább használható egyetlen töltéssel, mint a 3GS modellnél, ugyanis a készülékben nagyobb kapacitású akkumulátort helyezett el a gyártó. Az iPhone 4 így hétórányi 3G „beszédidőre”, hatórányi 3G-s webböngészésre, 10 órányi WiFi kapcsolaton keresztül történő netezésre vagy 10 órányi videó lejátszásra képes egyetlen töltés segítségével.

A Micro-SIM kártyával dolgozó iPhone négy hattengelyes giroszkóppal érkezik, amely a továbbfejlesztett CoreMotion API-nak köszönhetően újszerű vezérlési opciók alkalmazását teszik lehetővé a fejlesztők számára. A telefon két beépített kamerával is rendelkezik: az előlapi videó telefonálásra lesz alkalmas, míg a hátlapi, amely 5 megapixeles felbontás mellett dolgozik, akár 720P-s videó rögzítését is lehetővé teszi, méghozzá 30 képkocka/másodperces sebességgel. Érdekesség, hogy az előző iPhone hátlapi kamerája 3 megapixeles volt.  A szerkezetnél újfajta képérzékelő lapkát alkalmaztak, amely lehetővé teszi, hogy gyengébb fényviszonyok mellett az eddiginél jobb minőségű képeket készíthessünk.

A friss okostelefonhoz friss operációs rendszer is dukál, ami nem más,mint az iPhone OS 4, de a továbbiakban csak iOS 4 néven emlegetjük majd. Az új szoftver multitasking támogatást kapott, rendelkezik emellett könyvtár támogatással és üzletifelhasználó-barát szolgáltatásokkal is. A termék FaceTime névre keresztelt videó chat programmal érkezik, amelynek segítségével az iPhone 4 felhasználók WiFi kapcsolaton keresztül videó hívást kezdeményezhetnek egymással. Az iOS 4 ezzel együtt iAds reklámsémával is bővül, ami egy újfajta hirdetési rendszer. A fejlesztők az új operációs rendszer végleges verziójához már ma hozzáférhetnek, de a publikus megjelenésre is hamarosan sor kerül.

Az iPhone 4 forgalmazása június 24-től kezdve indul meg. Az előrendeléseket június 15-től kezdve fogadják az Amerikai Egyesült Államok területén, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, illetve Japánban. Júliusban egyéb országokban is elérhető lesz a készülék. Szeptember folyamán már nem kevesebb, mint 88 országban zajlik majd a forgalmazás.

Az Amerikai Egyesült Államokban a 16 GB-os és 32 GB-os iPhone 4 modellek 199 és 299 dollárba kerülnek, természetesen előfizetéssel. Az iPhone 3GS továbbra is az Apple termékpalettáján marad, de már csak 8 GB-os változat lesz belőle, amely 99 dollárért vásárolható meg. A jelenlegi iPhone és második generációs iPod Touch tulajok, akik ki szeretnék próbálni az iPhone OS 4-ben rejlő újdonságokat, június 21-ig kell, hogy várjanak, ekkor ingyenesen beszerezhetik majd a szoftvert.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward