ION néven került forgalomba az Nvidia ION2

Az Nvidia végre hivatalosan is hódító útjára indította ION 2-es platformját, amely egy diszkrét GPU és az Optimus technológia segítségével próbálja felülmúlni elődjét. AZ új rendszer természetesen az első generációs ION platformoknál nagyobb teljesítményt kínál, ezzel együtt pedig sokkal takarékosabban bánik a netbook akkumulátorával is.

ION néven került forgalomba az Nvidia ION2

Az Nvidia végre hivatalosan is hódító útjára indította ION 2-es platformját, amely egy diszkrét GPU és az Optimus technológia segítségével próbálja felülmúlni elődjét. AZ új rendszer természetesen az első generációs ION platformoknál nagyobb teljesítményt kínál, ezzel együtt pedig sokkal takarékosabban bánik a netbook akkumulátorával is.

Érdekesség, hogy a gyártó ugyanúgy szimplán ION-ként emlegeti a friss jövevényt csak úgy, mint az első generációs megoldást. A termék belsejében egy GT 218-as GPU teljesít szolgálatot, amely 40 nm-es csíkszélességgel készül, és amellyel a GeForce 210-es videokártyákban már találkozhattunk, sőt, az „új” GeForce 310-es egységeken is ilyen GPU van jelen. A korábbi megoldás esetében az Nvidia ION platformja egyszerűsítést jelentett, ugyanis a háromchipes Atom platformból a déli híd és az északi híd szerepét is átvette, ám most a kétchipes második generációs Atom platformhoz egy harmadik chip, azaz egy egyszerű GPU+memória kombináció személyében csatlakozik, ahogy az a fenti ábrán is látszik.

Az új ION platform felsőkategóriás tagjánál a GPU belsejében 16 stream processzor teljesít majd szolgálatot, a GPU-hoz pedig dedikált, 512 MB-nyi DDR3-as memória fog kapcsolódni. Az Nvidia állítása szerint az új ION platform 50%-kal gyorsabb lesz 3DMark 06-ban és 100%-kal jobban fog teljesíteni 3DMark Vantage-ban. Ezek az adatok kétmagos processzorral szerelt, 2 GB-nyi memóriával ellátott tesztrendszeren születtek. Az új ION-ból készül egy gyengébb, 8 stream processzorral ellátott verzió is, amely a 10 hüvelykes képátlójú LCD kijelzővel ellátott netbookokban kaphat helyet.

A megnövekedett teljesítmény ellenére az újdonság az Optimus technológia jóvoltából mégsem fog jelentősen többet fogyasztani elődjénél. A technológia annyit tesz, hogy terheléstől függően a rendszer ki- vagy be tudja kapcsolni a GT218-as GPU-t, azaz 2D-s módban az Atom processzor Intel GMA 3150-es IGP-jére, míg játék vagy egyéb komolyabb terhelés esetén a GT 218-as chipre támaszkodik a rendszer. A Flash 10.1 béta használatakor is aktiválódik a GT 218-as GPU, ugyanis a szoftver hardveres videó gyorsítást alkalmaz.

Az Nvidia ígérete szerint nyár folyamán nagyjából 30 különböző, következő generációs ION platformra épülő netbook kerülhet forgalomba. A jövevények között a netbook szegmensben Acer Aspire One 532G és az ASUS Eee PC 1201PN lesz jelen, míg az egybegépek piacán az ASUS Eee Top 2010PNT és a Lenovo C200 fog hódítani. A nettopok szegmensében az ASUS Eee Box 1501P és a Zotax Zbox próbál majd szerencsét, persze sok egyéb mellett. Az új ION kártya formájában is jelen lesz a piacon, méghozzá PCI Express x1-es formátumban.

A másik fontos kérdés az újdonságok ára, ugyanis az első generációs ION megoldások nem voltak valami versenyképesek, legalábbis ár tekintetében. Az Nvidia egyik illetékese szerint az új konfigurációk hasonló árszinten kerülnek forgalomba, sőt, készülnek majd a jelenleginél olcsóbb modellek is. Az Nvidia véleménye szerint a CULV noteszgépek számára ellenfél lehet az új ION platform, valamint a vele szerelt nettopok, ugyanis a CULV noteszek belsejében elég gyenge integrált videó vezérlő van jelen (GMA 4500). Ennek köszönhetően a vállalat úgy gondolja, hogy azok, akik nagyobb GPU teljesítmény szeretnének, és nagy hangsúlyt fektetnek a média lejátszásra, hajlandóak lesznek némi prémiumért jobb grafikai teljesítményt kínáló ION nettopot venni. Az elmélet érdekes, de nem szabad azért azt sem elfelejteni, hogy a CULV processzorok teljesítményben jobbak az Atomoknál. Hogy mit hoz a jövő, és mennyire váltja be az új ION platform a hozzá fűzött reményeket? Rövidesen kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward