Shop menü

HIBÁT TALÁLTAK A RYZEN 9000-ES PROCESSZOROKNÁL, AZ EDDIG LESZÁLLÍTOTT ÖSSZES PÉLDÁNYT VISSZAHÍVJÁK – CSÚSZIK A RAJT IS

A tervek szerint augusztusban rajtolnak el az új processzorok, méghozzá két hullámban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hibát találtak a RYZEN 9000-es processzoroknál, az eddig leszállított összes példányt visszahívják – Csúszik a rajt is

Éppen a minap adtak hangot csalódottságuknak egyes tesztelők, akik még mindig nem kapták meg a RYZEN 9000-es tesztprocesszorokat, így a tervezett rajt idejére egyre kisebb eséllyel készülhetnek el saját tesztjeikkel. Az eredeti rajt 2024. július 31-én lett volna, ám időközben az AMD vezetése bejelentette: későbbre halasztják az új processzorok piacra dobását, ugyanis az első hullám potenciálisan hibás modelleket tartalmazhat, így az eddig leszállított összes RYZEN 9000-es sorozatú processzort visszahívták ellenőrzésre.

Azt sajnos nem árulták el, konkrétan milyen hibát fedeztek fel, ám úgy tűnik, ez csak a processzorok első hullámát érinti és csak kis mennyiségű központi egység lehet érintett. A biztonság kedvéért inkább visszahívják ellenőrzésre a teljes készletet annak érdekében, hogy a kész termékek biztosan megfeleljenek a vállalat minőséggel kapcsolatos szabványainak és elvárásainak. A hibára egyébként a végső ellenőrzések és tesztek alkalmával bukkantak rá, amire a közelmúltban nem volt példa. Azt kihangsúlyozták, hogy a RYZEN 9000-es processzorok esetében nem kell módosítani a dizájnt, nincs szükség  a már ismert technikai paraméterek megváltoztatására, illetve semmi egyéb radikális változtatásra sem kerül sor. A potenciálisan érintett szállítmányok minden tagját átvizsgálják, azokat a processzorokat pedig, amelyek hibátlannak bizonyulnak, visszaküldik kereskedelmi forgalomba.

A gyártás folyamán rengeteg tesztelésen esnek át a processzorok. Egyebek mellett ellenőrzik az egyes chipleteket és egyéb komponenseket, mielőtt a hordozólapkára kerülnének és tokoznák őket, majd a kész processzorokat is többéle tesztnek vetik alá, legvégül pedig automatizált szoftverekkel vizsgálják meg a főbb üzemi paramétereket, illetve még operációs rendszer betöltésére is sor kerül annak érdekében, hogy az összes lehetséges problémát megelőzzék. Az sajnos nem világos, pontosan miért van szükség a teljes leszállított mennyiség visszahívására, de remélhetőleg ezt is elárulják a későbbiekben.

Hogy a visszahívás miatt miként módosul a tervezett rajt? A négy új processzor két hullámban jelenhet majd meg kereskedelmi forgalomban. Első körben a RYZEN 5 9600X és a RYZEN 7 9700X debütálhat 2024. augusztus 8-án, majd egy héttel később, 2024. augusztus 15-én a RYZEN 9 9900X, illetve a RYZEN 9 9950X is megjelenik. A csúszás természetesen a tesztekre is hatással lesz, azok is az említett napokon jelenhetnek meg. A csúszás a RYZEN AI 300-as sorozatú mobil APU egységeket nem érinti, azok továbbra is a terveknek megfelelően érkeznek.

Az AMD egyébként nemcsak a disztribútoroktól és a kereskedelmi láncolat egyéb szereplőitől, hanem az OEM és ODM partnerektől is visszahívja a már leszállított processzorokat, a visszahívott modellek helyett pedig minél hamarabb új, hibátlan példányokat szállítanak. Közben az Intel háza táján sincs minden rendben, az instabil 13. és 14. generációs processzorok miatt sokan elégedetlenkednek, igaz, már úton a javítás, ugyanis végre megtalálták a hiba okát, de az örömbe vegyül némi üröm is...

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére