Shop menü

AZ INTEL MÉRNÖKEI VÉGRE RÁJÖTTEK, MIÉRT INSTABILAK EGYES 13. ÉS 14. GENERÁCIÓS CORE PROCESSZOROK

A hiba a mikrokódban lapult és egy algoritmus okozta, ami a kelleténél magasabb magfeszültséget biztosított a processzor számára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel mérnökei végre rájöttek, miért instabilak egyes 13. és 14. generációs Core processzorok

Az Intel egyes 13. (Raptor Lake) és 14. generációs (Raptor Lake Refresh) Core sorozatú asztali processzorai körül nem volt minden rendben az elmúlt időszakban. A probléma még 2022 decemberében indult, amikor megjelentek az első beszámolók a stabilitással kapcsolatos hibákról, majd ezek 2023 folyamán is szorgalmasan gyűltek, közben a gyártó és partnerei próbálták megtalálni az instabilitás okát.

Legutóbb azt ajánlották az Intel szakemberei, hogy mindenki alkalmazza a gyártó által ajánlott beállításokat, amelyekről ebben a hírben írtunk, ám azt már akkoriban is kiemelték, hogy a hiba kiváltó okát eddig még nem találták meg, azt tovább keresik. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét, az elmúlt napok folyamán végre sikerült rábukkanni, mi okozza egyes rendszerek összeomlását a különböző alkalmazások és játékok futtatása során, a ludas pedig egyértelműen a mikrokód, illetve annak az egyik algoritmusa.

A hibásan működő algoritmus miatt a processzor magasabb magfeszültséget kap bizonyos terhelésformák alkalmával, ami kívül esik a biztonságos tartományon, éppen ezért többnyire rendszerösszeomlás és kékhalál következik be miatta, jellemzően a nagyobb CPU terhelést jelentő alkalmazások futtatásakor. A mikrokód hibáját időközben már ki is javították, éppen az alapos tesztelés zajlik annak érdekében, hogy biztosak legyenek benne, a javítást követően helyreáll a rend.

Azoknál a rendszereknél, amelyek már eddig is hibásan működnek, sajnos nem eredményez majd javulást a mikrokód, ugyanis a hírek szerint a bug miatt a processzorok visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, amit természetesen nem lehet egy patch segítségével orvosolni. Az egyelőre nem világos, hogy azokban az esetekben, ahol a bug miatt megemelt magfeszültség eddig még nem látható károkat okozott, később kialakulhat-e instabilitás az adott processzornál, vagy sem – remélhetőleg később erre is választ kapunk.

Galéria megnyitása

Az Intel csapata azt ajánlja, az érintettek vegyék fel a kapcsolatot a vállalat ügyfélszolgálatával, ahol segítenek az érintett processzorok cseréjében, ahogy azt eddig is tették. Az összes érintett ügyfél esetében biztosított lesz a csere, pont a fentiek miatt.

Időközben azt az ajánlást, amely alapján a gyári beállításokhoz érdemes igazodni az adott rendszereknél, nem vonták vissza. Azzal kapcsolatban egyelőre nem érkezett tájékoztatás, hogy a patch kiadását követően ez az álláspont változik-e vagy sem, illetve azt sem árulták el, konkrétan mi mindent érdemes tudni a bug természetéről és pontosan hogyan javítják azt. Egyelőre úgy tűnik, az algoritmus javítása nem okoz teljesítményvesztést, de a tesztek még zajlanak, így ezen a téren is később érkezhet részletesebb tájékoztatás.

Amennyiben minden megfelelően halad és tényleg sikerül megoldani a stabilitással kapcsolatos problémákat a mikrokód frissítésével, akkor az alaplapgyártók még augusztus közepén megkapják a javítást, amely köré új BIOS-okat építhetnek, vagyis elég sokat kell még várni a javított UEFI Firmware-ek érkezésére.

Érdekesség egyébként, hogy az Intel elismerte, a 7 nm-es csíkszélesség kapcsán volt egy gyártási hiba, ami oxidációt okozott egyes átvezetőknél, ám ezt még 2023 folyamán javították. A gyártási hiba csak a processzorok egy kis részét, a korai 13. generációs modellek egy szűk körét érintette, ezek közül a processzorok közül csak kevés bizonyult instabilnak a gyártási hiba folytán.

Reméljük, a patch időben megérkezik, és azt is reméljük, hogy nem okoz jelentősebb teljesítménycsökkenést. Az eddigi információk alapján radikális lassulásra nem számíthatunk, de ez az első független tesztekből majd úgy is látszani fog.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére