Georgle Lucas azután változtatta meg a Birodalom visszavág végét, hogy az már a mozikba került

Ezek aztán tényleg utolsó utáni pillanatos módosítások voltak.

Georgle Lucas azután változtatta meg a Birodalom visszavág végét, hogy az már a mozikba került

Szinte hihetetlen, de május 21-én már 40 éves lesz a Star Wars ötödik része, a Birodalom visszavág. Ekkor került ugyanis mozikba először a film, igaz, még nem a legszélesebb közönség előtt, hanem csak a 70mm-es verzióban. És mint most kiderült, George Lucas még azután is kért módosításokat a filmmel kapcsolatban, hogy azt már szó szerint vetítették a mozikban, és emberek ezrei látták. Lucas ugyanis nem volt teljesen elégedett a film záró képsoraival.

Itt arról a jelenetsorról van szó, amikor hőseink a film legvégén már megszöknek Cloud Cityből, és visszatérnek a lázadók flottájához. A film ezt követően úgy zárul, hogy Luke és Leia az orvosi fregattban van, míg Lando és Chewie a Millenium Falcon fedélzetén indul el Han Solo megmentésére.

Lucas szerint azonban a körülbelül 100 moziba leszállított 70mm-es eredeti változatban nem voltak egyértelműek a helyzetek. Úgy vélte, hogy a nézők számára nem derül ki egyértelműen, hogy Luke és Leia nem a Millenium Falcon fedélzetén van, és az sem, hogy a Falcon éppen hol van az orvosi hajóhoz képest.

Emiatt Lucas úgy döntött, hogy szükség van három extra felvételre, mielőtt három héttel később megjelenik a széles körben terjesztett 35mm-es filmre nyomtatott változat.

Mondhatni, a stáb nem volt elragadtatva az ötlettől. Az Industrial Light & Magic vezetője, Tom Smith telefonon értesült Lucastól a tervekről, és először azt hitte, hogy csak egy viccről van szó, hiszen a film már a mozikban volt. Az ILM speciális effektusokat kamerázó vezetője, Ken Ralston már éppen a jól megérdemelt pihenését töltötte, miután hónapokon keresztül éjjel-nappal dolgoztak a film befejezésén, amikor megtudta, hogy összehívják az ILM stábját, ugyanis újabb felvételekre van szükség.

A három új felvételt az ILM vezető művészével Joe Johnstonnal tervezték meg a Lucasfilm irodájában, majd az ILM főhadiszállásán, San Franciscóban vették fel őket. Színészekre nem volt szükség, ugyanis csak effekt-felvételekkel kellett egyértelművé tenni a helyzetet.

Galéria megnyitása

Az első felvétel, ahol a Millennium Falcon éppen rá van dokkolva az orvosi fregattra, kiegészítették egy másikkal, ahol jobban látszik a flotta, és X-szárnyúak és Y-szárnyúak repülnek el.

Ezután egy másik új felvétel ráközelít a Millennium Falcon megvilágított pilótafülkéjére, mielőtt megtörténik az eredeti vágás a hajó belsejébe, ahol látjuk Landót és Chewie-t.

Galéria megnyitása

Azonban a harmadik felvétel volt a leginkább összetett, itt ugyanis a kamera kívülről jobbról balra pásztázik, vagyis a Falconról ránéz az orvosi hajó külsejére, arra a részre, ahol utána a vágás miatt egyértelmű, hogy Luke és Leia tartózkodik. A kameraszöget természetesen úgy kellett megtervezni, hogy kívülről egy szereplő se látszódhasson, hiszen ezerszer komplikáltabbá tette volna az egészet.

Galéria megnyitása

MIvel rekord idő alatt kellett elkészülni, az ILM már meglévő felvételeket és újonnan épített modelleket is bevetett. Ráadásul nem csak effekt-felvételekre volt szükség, de módosítani kellett a film zenéjén is az új vágás miatt, illetve a dialógusokon is, hiszen az új vágásnál ezek egy része már a commlinken keresztül zajlik

Mindez nem csak, hogy kicsit látványosabbá tette a film végét, de teljesen egyértelművé tette a karakterek és űrhajók pozícióját egymáshoz képest. Ráadásul, ha csak néhány másodperccel is, de megnyújtotta a befejezést, jobbá tetté az ütemét, segített a nézőnek jobban levezetni a feszültséget, amit a korábbi jelenetek okoztak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap