Furcsaság: kétmagos Athlonból négymagosat!

Néhány héttel ezelőtt nagy port kavart fel az a tény, hogy a három maggal rendelkező AMD Phenom II X3 720BE processzor esetében a negyedik, gyárilag letiltott magot is engedélyezni lehet, sőt, kis szerencsével ez a mag is stabilan működik. Most úgy tűnik, hogy a rendkívül népszerű kétmagos AMD Athlon X2 775 BE processzor is négy maggal rendelkezik eredetileg, habár ezek közül kettő le van tiltva.

Furcsaság: kétmagos Athlonból négymagosat!

Néhány héttel ezelőtt nagy port kavart fel az a tény, hogy a három maggal rendelkező AMD Phenom II X3 720BE processzor esetében a negyedik, gyárilag letiltott magot is engedélyezni lehet, sőt, kis szerencsével ez a mag is stabilan működik. Most úgy tűnik, hogy a rendkívül népszerű kétmagos AMD Athlon X2 7750 BE processzornál is elérhetőek a kikapcsolt magok.

Egyes AMD 790-es alaplapoknál, amelyek régebbi BIOS-szal rendelkeznek, ugyanúgy eljátszható a további magok engedélyezése, mint a hárommagos processzor esetében volt, így egy újraindítás után - ismét csak kis szerencsével – a kétmagos processzorból négymagos varázsolható. Ennyire egyszerű a történet: mindössze engedélyezni kell az Advanced Clock Calibration opciót, amely eredetileg a hatékonyabb tuningot szolgálja, de „mellékhatásként” engedélyezi a letiltott processzormagokat is. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a két letiltott mag jó eséllyel sérült (nem véletlenül vannak letiltva, és a processzort sem véletlenül értékesítik kétmagosként). Amennyiben a rendszer instabil, mindössze egy újraindításra és egy CMOS Clear-re van szükség, ezek után visszaáll az eredeti állapot. A trükk a források szerint a BIOSTAR és az Asrock egyes alaplapjainál működik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward