Flash Player 10.1 béta, végre GPU gyorsítással

Alig több, mint egy hónappal ezelőtt jelentette be az Adobe, hogy hamarosan elérhetővé teszi GPU gyorsítással is felvértezett Flash Player szoftverét, amely a rendszer processzorának válláról leveszi a teher nagy részét nagyfelbontású videók lejátszásakor, a hardveres gyorsítás terheit pedig az arra alkalmas grafikus processzorra helyezi. A terveknek megfelelően most meg is jelent a friss Flash Player: az újdonság a 10.1-es verziószámot viseli és egyelőre még csak béta verziónak minősül.

Flash Player 10.1 béta, végre GPU gyorsítással

Alig több, mint egy hónappal ezelőtt jelentette be az Adobe, hogy hamarosan elérhetővé teszi GPU gyorsítással is felvértezett Flash Player szoftverét, amely a rendszer processzorának válláról veszi le a teher nagy részét nagyfelbontású videók lejátszásakor. A terveknek megfelelően most meg is jelent a friss Flash Player: az újdonság a 10.1-es verziószámot viseli és egyelőre még csak béta verziója van, de legalább van.

A Flash Player 10.1 béta plugin már elérhető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekhez egyaránt, ám a hardveres GPU alapú videólejátszás-gyorsítást egyelőre csak és kizárólag Windows alatt lehet használni. Az Adobe arra bíztatja a felhasználókat, hogy vizsgálják meg: az új plugin mennyire minősül hatékonynak a különböző Windows alapú számítógépes rendszereken, illetve az x86-os netbook konfigurációkon.

A hivatalos kiadási megjegyzések alapján a hardveres gyorsítás csak H.264-es flash videókhoz alkalmazható, de csak akkor, ha a rendszer GPU-ja fel van vértezve hardveres H.264 gyorsítással. Ennek fényében az új szoftver a Radeon HD 3000-es, a GeForce 8-as és az Intel 4-es sorozatú video vezérlőitől felfelé gond nélkül használható. Az AMD Radeon HD 5000-es sorozatú termékeit nem említi az Adobe a támogatott termékek listáján, de a gyártó megjegyzi, hogy a Catalyst 9.11 megjelenésével ezekkel a kártyákkal is használható lesz az új Flash Player.

Az előzetes tesztek szerint az Atom processzorral szerelt Nvidia ION alapú nettopok esetében meglepően jó eredményeket mutat fel a friss Flash Player: a YouTube és Hulu 720p-s videóinál a processzorterhelés csökkent, az eldobált képkockák mennyisége pedig nem megy a videó nézhetőségének rovására. Az AMD GPU-in a 9.10-es Catalyst alkalmazásával az eredmények a vártnak megfelelően egyelőre nem túl jók. Az Intel GMA 4500MHD videó vezérlőjénél szintén problémás még a szoftver.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward