Shop menü

EZ AZ A PONT, AHOL VAGY ELON MUSK VAGY AZ ŐT BÍRÁLÓK, DE VALAKI TÚL MESSZIRE MENT

Az üzletember magángépének követése olyan vitás helyzetet robbantott ki, amibe beletörhet Musk bicskája.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ez az a pont, ahol vagy Elon Musk vagy az őt bírálók, de valaki túl messzire ment

Az elmúlt hetekben nagyon sokszor volt olyan eset, amikor Elon Musk kitiltott vagy éppen feloldott felhasználói fiókokat vitatható módon. Az ElonJet néven futó felhasználó pedig elindított egy olyan trendet, ami rendkívüli módon megosztotta a közönséget, de ezúttal talán a Muskot támogatok vannak kevesebben, amire eddig nem volt példa.

Arról van szó, hogy egy Twitter fiók arra szakosodott, hogy megosztotta Elon Musk magángépének a tartózkodási helyét. Ez nem új dolog, a privát gépek mozgásának a követése világszerte egy ismert „hobbi”, Magyarországon is előszeretettel figyelik azt, hogy éppen merre járnak a kormányzati – vagy éppen kormányközeli – tulajdonban lévő vasmadarak. Ezeket a publikus, bárki által elérhető adatokat pedig alkalomadtán a közösségi oldalakon is megosztják, így emberek millióihoz jut el az igencsak érzékeny információ.

Az ElonJetet üzemeltető Jack Sweeney saját programocskája segítségével minden mozgásról szinte valós időben adott tájékoztatást, ezzel pedig felhívta magára a figyelmet. Elon Musk még régen 5000 dollárt ígért neki, ha abbahagyja, de ő inkább főiskolai tandíjának fizetését várta volna el, amire Musk már nem reagált. Most, hogy Musk házon belülre került, alapjaiban változott a szituáció.

A Twitter és azzal együtt Elon Musk beleszállt az ElonJetbe, majd némi körülményeskedést (shadowbant, azaz az elérhetőség csökkentését) követően hosszabb időre felfüggesztette.

Ezzel pedig elindított egy olyan lavinát az üzletember, amire egészen biztos, hogy nem számított, de ismerve az internet népét, nagyon nem kell meglepődni a dolgon. Tömegek kezdtek trollkodni azzal, hogy megosztották a privát repülő mozgásáról az élő adatokat. Elon Musk pedig úgy határozott, hogy felveszi a kesztyűt, amit hozzávágtak, és kiadta az üzemeltetőknek, hogy függesszenek fel minden olyan fiókot, ami a biztonsági kockázatot hordozó utazási adatokat megosztja a platformon.

Galéria megnyitása

Ezzel nagyjából párhuzamosan módosította a Twitter a személyes információk megosztásáról szóló előírásokat. Így már szabályellenes megosztani az „élő helyadatokat, beleértve a Twitteren közvetlenül megosztott információkat, vagy az útvonalakra vonatkozó, harmadik féltől származó linkeket, a tényleges fizikai helyadatot vagy más olyan azonosító információt, amely felfedi egy személy tartózkodási helyét, függetlenül attól, hogy ez az információ nyilvánosan elérhető-e.”

Mostanra újságírók és a Mastodon fiókja is felfüggesztésre került, miután megosztották a privát repülővel kapcsolatos adatokat. A Mastodon esete pedig azért külön érdekes, mert még az oda vezető hivatkozások közvetlen megosztását is leállította a mikroblog. Ez pedig eléggé szép reklámot csinált a Mastodonnak, ami ugyebár a Twitter egyik legnagyobb ellenlábasa.  A hivatkozások blokkolását azért lépte meg a Twitter, mert úgy ítélték meg, hogy az is beleütküzik a fent idézett szabályzatba, mivel olyan link, ami elérést adhat a helyadathoz. Hiszen olyan hivatkozásokat kezdtek osztani, ami a Mastodonon megosztott lokációs infóra mutatott.

Galéria megnyitása

Elon Musk nemcsak a platformján, hanem a való életben is nekimehet az ElonJetnek, ugyanis azt fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet, de ez már egy távolabbra vezető ügy. De a Twitterhez még mindig van miért visszakanyarodni.

Ahogy azt korábban Musk már többször is megtette, a nép kezébe adta a döntést, hogy mi legyen a felfüggesztett fiókokkal. Feloldja-e őket, vagy maradjanak blokád alatt akár napokig. Ezen a ponton az üzletember minden bizonnyal arra számított, hogy majd a Twitter népe mellé áll, de a közvélemény ellene fordult. A szavazásban egy kicsivel, de az az opció kapta a legtöbb voksot, hogy azonnal fel kell oldani az így felfüggesztett fiókokat.

Galéria megnyitása

Ezen a ponton pedig Musk törölte a szavazást, majd egy kicsit módosított formában újra elindította azt, és a második körre még nagyobb lett a támogatása annak, hogy oldják fel az érzékeny személyes információnak tekintett, lokációs adatokat megosztók felhasználói fiókját.

És itt tartunk most az ügyben. Nagyon nehéz azt megmondani, hogy valójában kinek van most igaza, de abban azért többnyire biztosak vagyunk, hogy az emberek nyomkövetése semmilyen formában sem erkölcsös, függetlenül attól, hogy van olyan legális eszköz, ami erre lehetőséget nyújt. Hiszen azért többnyire tiltottak az ilyen jellegű tevékenységek és törvénybe ütköznek.

De a jelek szerint a magángépek nyomkövetéséről nem Elon Musk fogja megmondani a tutit, mert egyelőre jó nagy felfordulást kavart ez az ügy a Twitteren, és ezen a ponton úgy néz ki, hogy ő fogja elbukni a vitás helyzetet. Legalábbis a saját népével szemben. A többi közösségi platformon egyébként továbbra is üzemel az ElonJet, szóval annak, aki látni akarja posztok révén, merre utazott éppen Musk magángépe, adott a lehetőség.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére