Erős negyedévet és évet zárt az Intel

Az eredmények rendkívül pozitívak, hiszen mind a teljes árbevétel, mind pedig a profit szemmel láthatóan nőtt, ami ok az ünneplésre.

Erős negyedévet és évet zárt az Intel

Elkészültek az Intel legfrissebb pénzügyi jelentései, amelyek ezúttal nem csak az elmúlt negyedévről, hanem az elmúlt teljes évről is képet adnak. Az adatok alapján a cég vezetésének mindenképpen van oka ünnepelni, ugyanis az eredmények nagyon pozitívak: mind teljes árbevétel, mind pedig profit tekintetében sikerült látványos javulást elérni a 2013-as évhez képest. Ez eddig jó hír, az viszont már kevésbé jó, hogy ezzel egy időben a következő évvel kapcsolatos előrejelzések is napvilágot láttak, amellyel a Wall Street elemzői már kevésbé elégedettek – ez az adatok publikálása után nem sokkal már meg is látszott az Intel részvények árfolyamának alakulásán is.

No de a kis kitérő után vessünk pár pillantást arra, hogyan alakult az elmúlt év utolsó negyedéve, ami egyébként rekorddal zárult.

A fenti adatok alapján a profit nőtt leginkább: a 39%-os növekmény rettentően szép eredmény. A teljes árbevétel már csak szerényebb, 6%-os mértékben nőtt (tehát nagyobb profitrátás termékeket sikerült eladni).

A helyzet éves szinten is rendkívül pozitív, itt is rekordról beszélhetünk, ahogy azt a lenti táblázat is elénk tárja. Íme:

A teljes árbevétel éves szinten is 6%, a profit ennek ellenére komoly mértékben, 22%-kal nőtt. Sok rivális megirigyelhetné ezeket a számokat – köztük az éppen átalakítás alatt álló AMD is.

Ezek után nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogyan teljesítettek az egyes részlegek negyedéves, illetve éves szinten. A lenti táblázatból kiderül, mely csoportok produkálták a legnagyobb árbevételt, valamint az is, mely csoportoknál van szükség komoly fejlődésre.

A Mobile and Communications Group 2014 utolsó negyedévében negatív tartományba került, ám ez a helyzet az Intel szerint megfelel a várakozásoknak. A PC Client Group esetében negyedéves szinten 3%-os árbevétel csökkenést láthatunk, ami összességében nem meglepő, hiszen az IDC szerint abban a negyedévben 2,4%-kal zsugorodott a PC piac. Csökkenés ide vagy oda, a PC Client Group az Intel húzóágazata, amely több, mint kétszer akkora árbevételt generál, mint a Data Center Group.

Az eredményekkel a vállalat vezérigazgatója, Brian Krzanich elégedett, ugyanis szerinte néhány fontos célt mindenképpen sikerült elérnie, illetve túlszárnyalnia a cégnek. A PC üzletágat újraélesztették, a Data Center üzletág nőtt, a vállalat megvetette a lábát a táblák szegmenségen, valamint új területeken is sikerült innovációt, illetve növekedést felmutatni. Az idei év folyamán még több teendő vár a cég szakembereire. Növelni kell a profitabilitást a mobil szegmensben, valamint komoly figyelmet kell fordítani az új eszközök következő hullámára is.

A jelenleg is zajló negyedévre a vállalat szakemberei 13,7 milliárd dollár körüli teljes árbevételt várnak (+/- 500 millió), ami az előző év azonos időszakához képest mindenképpen növekedés lesz, hiszen akkoriban 12,8 milliárd dolláros teljes árbevételt sikerült elérni. A 2015-ös évre 4-5%-os növekedést prognosztizálnak, ha minden a tervek szerint alakul.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward