Elérhető a Gigabyte X58A-UD9-es alaplapja

A Gigabyte extrém X58-as alaplapjáról, azaz az X58A-UD9-es modellről pontosan egy hónapja számoltunk be először, most viszont a gyártó hivatalosan is hódító útjára indította a nem mindennapi terméket.

Elérhető a Gigabyte X58A-UD9-es alaplapja

A Gigabyte extrém X58-as alaplapjáról, azaz az X58A-UD9-es modellről pontosan egy hónapja számoltunk be először, most viszont a gyártó hivatalosan is hódító útjára indította a nem mindennapi terméket.

Az DUAL BIOS technológiával érkező újdonság az X58-as északi hídból és ICH10R déli hídból álló lapkakészletre épül, LGA-1366-os tokozással ellátott Core i7-900-as sorozatú processzorok fogadását teszi lehetővé és természetesen az Intel egyetlen hatmagos asztali processzorával is tökéletesen elboldogul. Az alaplapon hat darab DDR3-as memória foglalat található, ezekben 24 GB-nyi rendszermemóriát helyezhetünk el, akár DDR3-2200 MHz-en működő modulok formájában is. A rendszer négyutas SLI és CrossfireX támogatással érkezik, a több GPU-s rendszerek építéséhez összesen 7 darab PCI Express 2.0 x16-os slot áll rendelkezésre. A slotok közül négy teljes, azaz x16-os, míg a maradék három x8-os sávszélességgel üzemel. Az audió vezérlő szerepét egy nyolccsatornás ALC889-es megoldásra bízták, míg a Gigabites Ethernet kapcsolatért két Realtek RTL8111D típusú chip felel. Az alaplapon összesen tíz darab SATA port található, amelyek közül nyolc darab SATA 3 Gbps-os, míg a maradék kettő SATA 6 Gbps-os szabványra épül. Rajtuk kívül még két darab eSATA+USB kombó portal is gazdálkodhat a rendszer. USB 2.0-s portból 12 darab, míg USB 3.0-s csatlakozóból a NEC vezérlőjének köszönhetően két darab áll rendelkezésre. Az alaplapon ezen kívül van még három darab FireWire port, illetve a hátlapi kivezetések között egy koaxiális és egy optikai audió kimenet is.

A Gigabyte nem mindennapi terméke 24 fázisú tápellátással büszkélkedik, amit az Unlocked Power technológia kezel. A tápfázisok két 12-es csoportra vannak osztva és egyszer az egyik csoport, míg másszor a másik csoport tagjai üzemelnek, így a gyártó szerint a tápellátás alkatrészeinek élettartama megduplázható. A rendszer Auto Failure Protection támogatással is büszkélkedik, azaz ha valamelyik 12-es csoportban bármelyik tápfázis „meghibásodik”, akkor a rendszer a hozzá tartozó 12-es csoportot kikapcsolja és a másik csoportra támaszkodik. Ez főleg keményebb tuning esetén fordulhat elő.

Az alaplap alkatrészeit, azaz az északi- és déli hidakat, valamint a VRM áramköröket igen komoly hűtéssel látták el a mérnökök: a rendszer az északi hídon elhelyezett folyadékhűtő blokknak köszönhetően akár vízhűtéssel is hűthető. A Gigabyte kifejezetten tuningra ajánlja a terméket, méghozzá az Intel új, 32 nm-es csíkszélességgel készülő hatmagos processzorához, a Core i7-980X-hez. Az újdonságon a rendszer indulásakor jelentkező hibajelenségek megállapítását egy kétszer hétszegmenses debug led kijelző segíti. Az alaplap XL-ATX formátummal rendelkezik és 34,5 x 26,2 cm-es mérettel bír.

Az új termék hamarosan megjelenik az üzletek polcain is, ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward