Egyre kevesebbet költ kutatásra és fejlesztésre az AMD

Az Nvidia és az Intel esetében pont fordított a helyzet. Az AMD jelenleg tíz éves mélyponton helyezkedik el.

Egyre kevesebbet költ kutatásra és fejlesztésre az AMD

A kutatás és fejlesztés kétségtelenül a technológiai cégek mozgatórugójának tekinthető, és ezen a téren az AMD számai nem valami rózsásak mostanában, legalábbis ha a kutatásra fordított pénzmennyiséget nézzük.

Az adatok szerint az AMD kutatásra és fejlesztésre szánt költségvetése 2012 óta csökken, így jelenleg a 2004-es szintet ostromolja. De ez nem mindig volt így. 2011 elején az AMD még 100 millió dollárral az Nvidia előtt járt, viszont az Nvidia illetékesei nem sokkal később szélesebbre nyitották a cég pénztárcáját. Az AMD 2011 folyamán stagnálásba kezdett, majd 2012-ben elindult a lejtőn: manapság az Nvidia pont akkora előnyben van, amekkorában 2011 folyamán az AMD volt, ugyanis 348 millió dollárt költ kutatásra és fejlesztésre, szemben az AMD-vel, aki 238 millió dollárt szán erre a célra. Az Nvida a teljes árbevételéhez viszonyítva is többet költ kutatásra és fejlesztésre, mint az AMD: ez az érték a Nvidia esetében 31%, az AMD-nél viszont csak 20% (a konkrét összegek egyébként negyedéves bontásban értendőek).

Persze az AMD korábbi befektetései, amelyeket kutatás és fejlesztés terén eszközölt, még ma is gyümölcsöznek. A vállalat GCN GPU architektúrája 2011 folyamán került az üzletek polcaira, a köré épülő Mantle API pedig komoly karriert futott be, ugyanis mind a Vulkan API, mind pedig a DirectX 12 fejlődésében komoly szerepet játszott.

A jelenlegi kutatások és fejlesztések eredményeként készül a vállalat következő generációs x86-os processzor-architektúrája, a Zen, a munka első gyümölcseit pedig a következő év folyamán szüretelheti le a cég.

Az AMD és az Nvidia kutatásra és fejlesztésre szánt költségvetése viszont eltörpül az Intelé mellett. Az Intel jelenleg közel 3 milliárd dollárt tud elkölteni erre a célra negyedéves szinten, ami óriási összeg. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy minél több területen mozog egy cég, annál több költség merülhet fel kutatás és fejlesztés terén – az Intel például nem csak chiptervezéssel, hanem chipgyártással is foglalkozik, márpedig az új, minden korábbinál fejlettebb gyártástechnológiák kifejlesztése hatalmas pénzeket emészt fel. Ezen a területen sem az AMD-nek, sem az Nvidiának nem merülnek fel költségei, ugyanis nem rendelkeznek saját üzemekkel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward