Egymagos Sempron-ból kétmagos Athlon II

Már több olyan hírről is olvashattunk az elmúlt hetek folyamán, amelyek arról szóltak, hogy egyes AMD proceszoroknál sikeresen aktiváltak letiltott processzormagokat így kettő- vagy három  helyett négymagos processzorhoz jutottak. Ez a módszer nem minden esetben sikerül, ugyanis a letiltott processzormagok általában hibásak, így a művelethet némi szerencsére is szükség van.

Egymagos Sempron-ból kétmagos Athlon II

Már több olyan hírről is olvashattunk az elmúlt hetek folyamán, amelyek arról szóltak, hogy egyes AMD proceszoroknál sikeresen aktiváltak letiltott processzormagokat így kettő- vagy három helyett négymagos processzorhoz jutottak. Ez a módszer nem minden esetben sikerül, ugyanis a letiltott processzormagok általában hibásak, így a művelethet némi szerencsére is szükség van.

Most furcsa módon egy Sempron processzor, egészen pontosan a Sempron 140-es modell került az érdeklődés középpontjába: a termék esetében egy jól ismert trükk segítségével lehetőség van a letiltott processzormag aktiválására, így Sempron processzor helyett Athlon II X2-es központi egységhez juthatunk, ha minden jól megy. Az egész azért lehetséges, mert a Sempron processzor ugyanarra a kétmagos Regor lapkára épül, mint ami az Athlon II X2-es processzorok alapjául is szolgál.

A trükkhöz SB710-es vagy SB750-es déli híddal ellátott alaplapra van szükség, amely támogatja az ACC (Advanced CLock Calibration) technológiát. Sajnos nem minden alaplapnál működik a trükk, de egyes esetekben ha bekapcsoljuk a támogatást a BIOS-ban, akkor az eredetileg jobb tuningpotenciált kínáló technológia jóvoltából a letiltott processzormag is aktiválásra kerül. A VModTech munkatársai az említett Sempron processzor esetében különböző tesztekkel vizsgálták a stabilitást kétmagos módban, a teszről egy hitelesítés is készült, amely a 3,71 GHz-es órajelen és 1,536V-on ketyegő Sempron 140-es processzor, és az engedélyezett két mag tényét támasztja alá.  Egy 40 dolláros egymagos processzorhoz képest ez nem is rossz eredmény. Kérdés, hogy mekkora mennyiségben vannak jelen a piacon olyan Sempron 140-esek, amelyek stabilan kétmagossá alakíthatóak. Ez sajnos rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward