Cypress alapú tagokkal bővül a FireStream sorozat

Az AMD az Opteron 4100-as család tagjai mellett egyéb újdonságokról is lerántotta a leplet: bemutatkozott a FireStream sorozat két legfrissebb tagja, akik FireStream 9370-s és FireStream 9350-es típusjelzéssel rendelkeznek.

Cypress alapú tagokkal bővül a FireStream sorozat

Az AMD az Opteron 4100-as család tagjai mellett egyéb újdonságokról is lerántotta a leplet: bemutatkozott a FireStream sorozat két legfrissebb tagja, a FireStream 9370 és a FireStream 9350. Alkalmazásukkal nagyteljesítményű szerverek készülnek (HPC szegmens) majd, amelyek a GPU hatalmas párhuzamos számítási teljesítményét próbálják kihasználni speciálisan erre a környezetre írt alkalmazásokkal. A kártyák tehát a Teslák ellenfelei.

A 40 nm-es Cypress lapka köré épülő termékek közül a FireStream 9370-es modell PCI Express x16-os slotba illeszkedik és nem kevesebb, mint 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát hordoz magán. A kártyán ugyan lesz egy DisplayPort videó kimenet is, amelyre monitort köthetünk, de a nagyteljesítményű szervereknél ez a funkció az esetek többségében kihasználatlan marad. Hatalmas újítás, hogy a legfrissebb FireStream sorozatú modellek már passzív hűtéssel érkeznek: a kártya számára a rackben elhelyezett hűtőventilátorok biztosítják majd a friss levegőt. Erre azért volt szükség, hogy még helytakarékosabb konfigurációkat építhessenek.

A Cypress GPU miatt a FireStream 9370 több mint kétszer akkora számítási teljesítményt kínál majd a felhasználók számára, mint elődja, a FireStream 9270-es. Az újdonság egyszeres pontosságú műveletek elvégzésekor 2,64 TeraFlop/s-os, míg dupla pontosságú számítási feladat esetén 528 GigaFlop/s-os maximális számítási teljesítményt kínál.  Az Nvidia GF100-ra épülő Teslái ezzel szemben egyszeres pontosságú feladatok esetén 1 TeraFlop/s, míg kétszeres pontosságúaknál 514 GigaFlop/s-os számítási teljesítményt kínálnak, ám az architektúrájuk és az ECC memória támogatás miatt sok esetben előnyben vannak az AMD megoldásaival szemben. A 9370-es modell egy prémium kategóriás termék, amely 225W alatti fogyasztás mellett dolgozik és 1999 dollárba kerül.

A második kártya a FireStream 9350-es típusjelzést kapta. Ez az egység már csak 2 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriát tartalmaz, egyslotos hűtéssel érkezik és 150W körüli fogyasztás mellett végzi el a rá bízott munkát. A termék egyszeres pontosságot igénylő műveleteknél 2 TeraFlop/s-os, míg dupla pontosságúaknál 400 GigaFlop/s-os számítási teljesítményt kínál. A szerényebb specifikációk és a szerényebb tudás jóval alacsonyabb árat jelent: az AMD 799 dolláros áron bocsátja a profik rendelkezésére az újdonságot. A két friss megoldás várhatóan a harmadik negyedév folyamán jelenik meg.

Vessünk egy pillantást egy FireStream alapú szerverfiókra (1U rackmount) is. A fenti képen látható konfiguráció a SuperMicro műhelyében készült és nem kevesebb, mint két darab FireStream 9370-es egységet tartalmaz. A rendszerben ezen kívül két darab Opteron 6100-as sorozatú processzor is megbújik, amelyek egyenként 12 maggal bírnak és összesen nyolc memóriacsatornát kínálnak a rendszer számára. A konfiguráció 16 darab DDR3-as memória foglalatot tartalmaz és három HotSwap SATA/SAS merevlemezhelyet is kínál, a tápellátásról pedig egy 1400W-os tápegység gondoskodik. A rendszerben a felsoroltakon kívül még egy PCI Express x8-os bővítőhely is jelen van, amely alacsony profilú Infiband bővítőkártya alkalmazására ad módot. Ez az egység kapcsolja össze fürtté az 1U rendszereket. Érdekesség, hogy csak a két FireStream 9370-es kártya által kínált számítási teljesítmény több, mint 5,2 TeraFlop/s-os értéket képvisel.

A többi gyártó ennél durvább rendszereket is készít, amelyekben négy darab FireStream 9350-es vagy 9370-es újdonság foglal helyet, sőt, nyolcutas 9350-es rendszere is készül, amely 16 TeraFlop/s feletti számítási teljesítménnyel áll majd a professzionális alkalmazások rendelkezésére.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward