Bővülnek a GlobalFoundries gyárai

Az AMD kiszervezett gyáraiból álló GlobalFoundries, aki nemrégiben felvásárolt egy félvezetőgyártó nagyvállalatot, most elég komoly terjeszkedésre készül. A hatékonyan üzemelő gyáraknak és a jelentős befektetői tőkének köszönhetően a vállalat világszerte több bővítést is végrehajt üzemeiben, illetve új gyárakat is épít, ennek köszönhetően a fejlesztés és a termelés minden eddiginél hatékonyabban folyhat majd.

Bővülnek a GlobalFoundries gyárai

Az AMD kiszervezett gyáraiból álló GlobalFoundries, aki nemrégiben felvásárolt egy félvezetőgyártó nagyvállalatot, most elég komoly terjeszkedésre készül. A hatékonyan üzemelő gyáraknak és a jelentős befektetői tőkének köszönhetően a vállalat világszerte több bővítést is végrehajt üzemeiben, illetve új gyárakat is épít, ennek köszönhetően pedig a fejlesztés és a termelés minden eddiginél hatékonyabban folyhat majd.

Az egyik jelentősebb befektetés a drezdai gyárterületet érinti, amely Fab 1-es néven fut. Ezen a területen a két meglévő üzemegység mellé egy harmadikat is felhúznak, amely 45 nm-es, 40 nm-es és 28 nm-es gyártástechnológiával dolgozó gyártósorokat tartalmaz majd. Érdekesség, hogy a Fab 1 már napjainkban is Európa legnagyobb szilícium ostya (waffer) készítő üzemének minősül. A Fab 1 bővítésével a gyár együttes akár 80000 szilícium ostyát is le tud majd gyártani havi szinten és egyúttal fontos szerepet is tölt majd be az elkövetkező hónapok során, ugyanis  a 22 nm-es gyártástechnológiával zajló próbatermelést itt indítják majd be elsőként.

A gyártó tervei szerint az új gyármodul 2011 folyamán kezdi meg a termelést, az egység építése pedig azonnal megkezdődik. Sajnos a dolog azért ennyire nem egyszerű, ugyanis a munkálatok megkezdése előtt szükség van még némi kormányzati támogatásra is, amelynek jóváhagyása jelenleg is zajlik. Az említett támogatók között a német kormányzat és az Európai Bizottság lesz jelen. A támogatás odaítéléséről hamarosan dönthetnek, ahogy a görögökkel kapcsolatos ügyeket rendbe tette az Európai Bizottság.

A GlobalFoundries a Saratoga-megyei, egészen pontosan New York-ban található Fab 8-as gyártelepen is befektetéseket eszközöl a közeljövőben. A vállalat növeli az üzemegység gyártókapacitását és ezzel egy időben az ún. tisztaszoba (clean room) területét is növelik, méghozzá 90000 négyzetlábbal, ami átszámolva és kerekítve 8362 négyzetmétert jelent. A tisztaszoba területe így 300000 négyzetlábra, azaz 27871 négyzetméterre növekszik.

A Fab 8 esetében a legfőbb csapásirány a 20/22 nm-es gyártástechnológia alkalmazása lesz, de majd csak 2012 környékén, ugyanis akkora készül el az üzem, amelynél a földmunkákat már régen megkezdték. A termelés megindítására 2013 elején kerülhet sor. Ez utóbbi befektetésnél szintén kormányzati támogatásra, illetve annak jóváhagyására várnak a cég illetékesei.

A befektetések egy részét természetesen az ATIC  (Advanced Technology Investment Company) állja majd, aki a GlobalFoundries többségi tulajdonosa. Az ATIC Abu-Dhabi-ban is tervez beruházásokat: a cég itt chip tervezéssel és gyártással foglalkozó üzemegységet kíván majd felhúzni.

A felsorolt bővítéseknek bizony komoly anyagi vonzata van: az összes beruházás megvalósításához nem kevesebb, mint hárommilliárd dollárra lesz szükség az elkövetkező évek folyamán.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward