Az Intel mobil processzor útiterve

Az Intel hamarosan további mobil processzor újdonságokkal bővíti majd kínálatát, legalábbis a frissen kiszivárgott útitervek erre engednek következtetni. A gyártó a közeljövőben, azaz az idei év végéig hat új mobil Nehalem processzort dob piacra annak érdekében, hogy a Huron River platform és a Sandy Bridge architektúrára épülő mobil processzorok érkezéséig se maradjanak friss termékek nélkül a felhasználók és a gyártók. Valamivel több, mint egy hónapal ezelőtt érkeztek már hírek új mobil processzorokról.

Az Intel mobil processzor útiterve

Az Intel hamarosan további mobil processzorokkal bővíti majd kínálatát, legalábbis a frissen kiszivárgott útitervek erre engednek következtetni. A gyártó a közeljövőben, azaz az idei év végéig hat új mobil Nehalem processzort dob piacra annak érdekében, hogy a Huron River platform és a Sandy Bridge architektúrára épülő mobil processzorok érkezéséig se maradjanak friss termékek nélkül a felhasználók és a gyártók. Valamivel több, mint egy hónapal ezelőtt érkeztek már hírek új mobil processzorokról.

A 35W-os TDP-vel rendelkező processzorok között három újdonság debütálhat: az egyik a pletykákból már ismert Core i5-580M, amely 2,66 GHz-es magórajelen üzemel, Turbo Boost órajele pedig 3,33 GHz-es. A kínálatban megjelenik majd a Core i7-640M is, amely 2,8 GHz-es alap- és 3,46 GHz-es Turbo Boost órajellel büszkélkedik, de érkezik a Core i5-560M is, ami 2,66 GHz-es alap és 3,2 GHz-es Turbo Boost órajelen üzemelhet.

A 15W-os TDP-vel rendelkező processzorok piacán két jövevény érkezésére lehet számítani: a CULV noteszgépek építői a Core i7-680UM, illetve a Core i5-560UM processzorokkal bővíthetik kínálatukat az idei év negyedik negyedévében. A Core i7-680UM 1,46 GHz-es alap- és 2,53 GHz-es Turbo Boost, míg a Core i5-560UM 1,33 GHz-es alap- és 2,13 GHz-es Turbo Boost órajellel rendelkezik. A hatodik és egyben utolsó friss jövevény 25W-os TDP mellett fog üzemelni. Ez, vagyis a Core i7-660LM modell 2,26 GHz-es alap órajellel büszkélkedik. Az összes említett processzor két maggal rendelkezik és 32 nm-es csíkszélességgel készül, valamint mindegyik rendelkezik majd beépített videó vezérlővel is.

[bold]Huron River, Sandy Bridge és Cougar Point

[/bold]

A fentebb már kitárgyalt új processzorok mellett néhány egyéb termékről is kiszivárogtak információk. A jelenlegi mobil platformok utódja a Huron River lesz, amely Cougar Point PCH (Platform Controller Hub) chippel rendelkezik majd. A Cougar Point natív SATA 6 Gbps-os támogatással érkezik, de az USB 3.0-s szabvány biztosításához a gyártó továbbra is harmadik fél által készített külső vezérlő chipet alkalmaz majd.

Az új platform egyik érdekessége lesz, hogy a Blu-ray lemezek esetében „előreolvasást” alkalmaz majd, így a gyártó állítása szerint egyetlen akkumulátortöltéssel akár két Blu-ray filmet is meg lehet majd nézni. Szintén fontos újítás a Zero ODD technológia, amely az éppen használaton kívül lévő optikai meghajtót leválasztja a rendszerről, így az egység nem aprítja feleslegesen a drága akkumulátoridőt, azaz a noteszgép tovább tud majd üzemelni egyetlen töltéssel. Az új platform Intel Active Management Technology 7.0-s, Intel Bluetooth, WiMAX és WiDi (Intel Wireless Display) technológiákkal egyaránt rendelkezni fog, ahogy az a fenti diákon látható. A platform részét képezik majd a Sandy Bridge architektúrára épülő mobil processzorok is. A Huron River érkezésére 2011 elején számíthatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward