Athlon II X4: az L3 Cache is aktiválható?

Az AMD Phenom II-es hárommagos processzorainál már régóta téma, hogy a termékek esetében lehetőség van a negyedik, letiltott processzormag aktiválására is, amely szerencsés esetben stabilan működik, így a felhasználók olcsón juthatnak egy négymagos processzorhoz, amennyiben tényleg szerencséjük van. A legfrissebb hírek szerint aktiválgatni Athlon II X4-es processzorok esetében is lehet, ám itt most nem a processzormagokról, hanem a termék esetében gyárilag letiltott L3 Cache-ről van szó.

Athlon II X4: az L3 Cache is aktiválható?

Az AMD Phenom II-es hárommagos processzorainál már régóta téma, hogy a termékek esetében lehetőség van a negyedik, letiltott processzormag aktiválására is, amely szerencsés esetben stabilan működik, így a felhasználók olcsón juthatnak egy négymagos processzorhoz (amennyiben tényleg szerencséjük van). A legfrissebb hírek szerint aktiválgatni Athlon II X4-es processzorok esetében is lehet, ám itt most nem a processzormagokról, hanem a termék esetében gyárilag letiltott L3 Cache-ről van szó.

Egy külföldi felhasználó, aki Chinook becenévvel van jelen a különböző internetes fórumokon, sikeresen aktiválta az AMD Athlon II X4 620-as processzorán a letiltott harmadszintű gyorsítótárat. Az esetről tesztek készültek és CPU-Z hitelesítés is történt, így nem légből kapott információkról van szó. A tesztek során Chinook első körben letiltott harmadszintű gyorsítótárral, majd engedélyezett L3 Cache-sel is megvizsgálta a teljesítményt, az eredmények szerint a gyorsítótár bekapcsolásával érezhetően nőtt a rendszer sebessége.

Az európai webshopok kínálatában már egy ideje feltűnt az újdonság, amely 2,6 GHz-es órajelen ketyeg, 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárat tartalmaz magonként és 95W-os fogyasztás mellett üzemel. A kétcsatornás memóriavezérlővel ellátott processzor esetében az L3 Cache alapjáraton le van tiltva.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a processzor nem tekinthető egy átlagos Phenom II X4-es egységnek, amelyen csak a harmadszintű gyorsítótárat kapcsolták ki, ugyanis a letiltásnak mindig oka van, mégpedig az, hogy a termék harmadszintű gyorsítótára hibás, azaz nem működik megfelelően, ami a rendszer stabilitását veszélyezteti. A fenti bizonyítékok egyébként teljes mértékben ellentmondanak a processzorról korábban megjelent képeknek, amelyen a termék L3 cache nélkül látható, azaz nem le van tiltva az említett gyorsítótár, hanem fizikailag jelen sincs. A fenti esetben csak úgy, mint a letiltott processzormagok engedélyezésekor, a BIOS-ban bekapcsolták az ACC támogatást, ami alap esetben javít a processzor tuningpotenciálján, ám mellékhatásként engedélyezhet letiltott processzormagokat, sőt, ahogy láthattuk, akár letiltott L3 Cache-t is, ami nem baj, ha a rendszer stabilan működik az engedélyezett extrákkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward