ASRock alaplapok az AMD Llano processzoraihoz

Az AMD végre hivatalosan is hódító útjára indította Llano APU egységeinek asztali változatait, igaz, a gyártó egyelőre a hattagú családból csak négy Llano APU modellt tett elérhetővé, a legolcsóbb példányokat nem. A processzorok bemutatkozásával végre értelmet nyertek a Socket FM1-es tokozással ellátott alaplapok is, amelyek már minden nevesebb gyártó kínálatában jelen vannak. Most sorra vesszük a négy nagy vállalat termékpalettáját és megnézzük, hogy az általuk kínált alaplapok pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. A várható ajánlott végfelhasználói árakra még egy picit várni kell, de már nem sokáig.

ASRock alaplapok az AMD Llano processzoraihoz

Az AMD végre hivatalosan is hódító útjára indította Llano APU egységeinek asztali változatait, igaz, a gyártó egyelőre a hattagú családból csak négy modellt tett elérhetővé, a legolcsóbb példány megjelenése egyelőre még várat magára. A processzorok bemutatkozásával értelmet nyertek a Socket FM1-es tokozással ellátott alaplapok is, amelyek már minden nevesebb gyártó kínálatában jelen vannak. Most sorra vesszük a négy nagy vállalat termékpalettáját és megnézzük, hogy az általuk kínált alaplapok pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. A várható ajánlott végfelhasználói árakra még egy picit várni kell, de már nem sokáig.

Nos, a sort ezúttal az ASRock megoldásaival kezdjük, ugyanis a sértődés elkerülése végett ABC sorrendben vizsgáljuk meg az egyes gyártók kínálatát. Az ASRock egyelőre ötféle alaplapot kínál, amelyek eltérő felhasználói igényekhez készültek. Ahogy az a lenti táblázatból is kiderül, minden alaplap rendelkezik Dual Graphics támogatással, amelyről mai, illetve korábbi hírünkben már írtunk. Egyes modellek CrossfireX támogatást is felvonultatnak. Bővítőhelyek tekintetében elég nagy a szórás, ahogy a "felsőbb kategóriás" alaplapoktól elindulunk lefelé a képzeletbeli ranglétrán az olcsóbb modellek felé. No, de ne is szaporítsuk tovább a szót, íme a kínálat:

Az új alaplapokhoz természetesen járnak az ASRock-tól már megszokott szolgáltatások is, úgy mint az XFast USB, az Instant Boot és az Extreme Tuning Utility - hogy csak a legfontosabbakat említsük. A lenti fotók segítségével a hátlapi kivezetéseket is könnyedén összehasonlíthatják az érdeklődők, így a táblázat adataival együtt könnyedén meghozható a döntés, hogy számukra pontosan melyik alaplap a legmegfelelőbb választás. Azt azért még érdemes kiemelni, hogy a három darab PCI Express 2.0 x16-os slottal ellátott alaplapoknál egykártyás módban x16-os, kétkártyás módban x8-x8, míg háromkártyás módban x8-x8-x4 sávszélesség áll rendelkezésre.

A drágább alaplapokon - első három modell - csak egyetlen PS/2-es portot találunk, így érdemes USB-s billentyűzetről, illetve egérről gondoskodni, még az alaplap vásárlása előtt, vagy azzal egy időben. Videó kimenetből minden alaplap tartalmaz D-Sub és HDMI csatlakozót, de DVI port csak az említett trió tagjain érhető el. Amennyiben a FireWire port szempont, úgy csak az A75-Extreme6 és az A75-Pro4 modellek jöhetnek szóba, vagy külön FireWire bővítőkártyát kell beszereznünk. USB 3.0-s port szerencsére minden alaplapon lapul, hála a Hudson-D3-as lapkakészlet natív USB 3.0-s támogatásának. Az alaplapok közül csak az A75M-HVS modellen nem találunk eSATA 6 Gbps-os portot, a többieken igen. Utóbbi alaplap audió vezérlő tekintetében is kilóg a sorból, hiszen a nyolccsatornás Realtek ALC892-es megoldás helyett egy hatcsatornás VIA VT1705-ös vezérlőt használ.

Aki további információra kíváncsi az ASRock újdonságaival kapcsolatban, látogasson el az alábbi hivatkozások valamelyikére, attól függően, hogy éppen melyik alaplap érdekli.

[list type="unordered"]

[*]ASRock A75 Extreme6

[*]ASRock A75-Pro4

[*]ASRock A75-Pro4-M

[*]ASRock A75M

[*]ASRock A75M-HVS

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward