Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Ilyen lenne a Keeler-résben utazni

 • Dátum | 2016.08.23 14:01
 • Szerző | Jools
 • Csoport | EGYÉB

Érdekes vizualizációkat tett közzé a NASA a Szaturnusz Daphnisz nevű holdjáról, és arról, hogy az aprócska égitest milyen hatással van a Keeler-résre. A képeket Kevin Gill szoftvermérnök készítette, aki tudományos adatok képi megjelenítésével foglalkozik az űrügynökség sugárhajtású laboratóriumában. A műveken az alkotótól megszokott módon összeolvad a művészi és a tudományos: Gill különböző nézőpontokból mutatja meg, hogyan nézne ki a pici hold, és az általa a gyűrűrendszerben keltett hullámok, ha egészen közelről vizsgálnánk ezeket.


A Daphnisz a Szaturnusz egyik legkisebb ismert holdja, amelynek létezését sokáig csak azért sejtették a csillagászok, mert fodrozódni látták a Keeler-rés külső szélét. Ez a 42 kilométer széles rés a bolygó A gyűrűjében található, nagyjából 250 kilométerre annak külső szélétől. A 8 kilométer átmérőjű hold létezését a Cassini űrszonda erősítette meg 2005-ben. A közelebbi vizsgálatok azt is kiderítették, hogy egyrészt a hold enyhén megdöntött pályája okozza a hullámokat, amely miatt gyűrűk síkjához képest nagyjából 17 kilométert süllyed le és emelkedik a Daphnisz. Másrészt pedig amiatt jönnek létre a hullámok, mert a hold pályájának alakja nem kör alakú, ahogy a Keeler-rés, hanem a Szaturnusztól való távolsága 9 kilométernyit ingadozik menet közben.

Mindezen eltérések eredményeként a hold 1,5 kilométer magasságig terjedő hullámokat kelt a Keeler-rés belső peremén maga előtt, annak külső szélén pedig maga mögött. A Cassini képein ez a jelenség a szonda közelsége ellenére is csak viszonylag távolról látható, így nehezen képzelhető el, hogyan festhetnek a Keeler-résen belülről, vagy éppen a gyűrűk alól nézve a Daphnisz és hullámai. Ebben segíthetnek most Kevin Gill képei.

A Daphnisz a Cassini felvételén
A Daphnisz a Cassini felvételén

A Daphniszon kívül a Szaturnusznak még egy olyan ismert holdja van, amely nagyjából a gyűrűk pályasíkjában kering, és ez is aktív kölcsönhatásban van azok anyagával. A másik úgynevezett pásztorhold, a Pán az Encke-rés fenntartásáért felel, és szintén hullámokat hoz létre annak szélein. A 25 kilométer átmérőjű égitest tömegének megbecslésekor pontosan ezen hullámok méreteire támaszkodtak a szakértők, akik később a Daphnisz tömegének megállapításakor is hasonlóan jártak el.

A Pán (balra) és a Daphnisz
A Pán (balra) és a Daphnisz

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 4.
  2016. 08. 24. 14:13
  Azért a hullámok mérete erősen el lett túlozva – szerintem, – de eredetiben látni tényleg impresszív lenne
 • 3.
  2016. 08. 23. 16:57
  Érdekes. Még egy animációt összedobhatott volna
 • 2.
  2016. 08. 23. 15:15
  Nem vagy egyedül.
 • 1.
  2016. 08. 23. 14:37
  Kiraly kepek, meglesnem a valosagban is szivesen.