Xtreme X38HD: HTPC helyett ideális?

A házimozi számítógépek mellett mostanában már olyan kis készülékek is elérhetőek, amelyek képek, filmek és zenék lejátszására lettek kifejlesztve. A termékek általában kisméretűek és rendkívül sokoldalúak. Mindegyik készülék rendelkezik valamilyen egyedi tulajdonsággal: van, amelyik a multimédiás funkciók mellett torrent letöltésre is képes, de van amelyik egyéb szolgáltatások terén domborít nagyot, azaz rendelkezik minden fontos csatlakozóval, amire csak szükségünk lehet.

Xtreme X38HD: HTPC helyett ideális?

Bevezető

A házimozi számítógépek mellett mostanában már olyan kis készülékek is elérhetőek, amelyek képek, filmek és zenék lejátszására lettek kifejlesztve. Ezek általában kisméretűek és rendkívül sokoldalúak. A mostani cikk szereplője is egy igazi mindenes megoldás, amely az Xtreme X38HD típusjelzést viseli. A kis multimédiás szórakoztatóközpont mindennel rendelkezik, amire csak szükség lehet a nappaliban való kikapcsolódáshoz: a termék képes a fullHD filmek, a DVD és DivX videók, valamint a zenék és a képek zökkenőmentes lejátszására. A HTPC konfigurációkkal ellentétben ezzel a termékkel nem lehet netezni, de az általa kínált lehetőségek bőven kárpótolnak minket az említett hiányosságért.

Az Xtreme X38HD egy kicsi, kompakt készülék, ami nagyon sokoldalú. A termék által támogatott fájlformátumok listája, valamint a lejátszó pontos technikai paraméterei az alábbi kis táblázatban találhatóak:

Ahogy az a fenti összesítésből is látszik, rengeteg fájltípus kezelésére képes a termék, melynek ajánlott végfelhasználói ára 66000 Ft körül mozog. Ez az összeg első ránézésre igen ijesztőnek tűnhet, de a tesztekből kiderül, hogy végül is megéri-e  az árát.

A rövid bevezető után nézzük meg, hogy mi lapul az Xtreme X38HD dobozában. 

Xtreme X38HD és kellékei

A termék egy átlagos kartondobozban érkezik, ám a csomagoláson minden fontos információt büszkén hirdet a gyártó, így egyből láthatjuk, hogy pontosan milyen szerkezettel van dolgunk.

A csomag belsejében egy fehér kartondobozban lapulnak a készülék leírásai, valamint a különböző kábeleket és tartozékokat is itt leljük meg. A fehér doboz mellett puha anyagba csomagolva találunk rá magára a termékre, a csomagolás minőségével egyik esetben sincs probléma.

Az X38HD-t kicsomagolva egy lakk fekete festéssel ellátott lejátszót láthatunk, amelyen néhány gomb, egy 2 hüvelykes színes kijelző és számtalan csatlakozó helyezkedik el. A termék dizájnja meglehetősen jóra sikeredett, de az összképet rontja az a tény, hogy a készülék túl könnyű: a csomagban alap esetben sajnos nincs merevlemez, így ezt nekünk kell még beszereznünk.

A termék előlapján a 2 hüvelykes kijelző mellett egy bekapcsoló gombot, valamint a jobb oldalon egy videokimenet-váltó gombot találunk. A bekapcsoló gomb körül kék, ledes megvilágítású keret található, ez sötétben igen jól néz ki. A jobb oldali részen a kimenetek mellett egy-egy kék színű led helyezkedik el, így mindig láthatjuk, hogy éppen melyik csatlakozó aktív (RCA, RGB/Komponens vagy HDMI). A kis kijelző egyébként "navigációs" célokat szolgál, azaz segítségével feltérképezhetjük a géphez csatlakoztatott pendrive(ok)on található fájlokat, vagy a merevlemezt, és akár a hálózat fájljai között is böngészhetünk. A böngészéshez a készülék tetején található gombokat, illetve a távirányítót egyaránt használhatjuk. A megoldás esetenként (házimozira kötés másik helységben zenelejátszáshoz) akár jól is jöhet. Azonban mivel az esetek döntő többségében a távirányítóval navigálunk majd a tévé képernyőjén keresztül, így a menüben nyugodtan kikapcsolhatjuk a pici megjelenítőt. Minek menjen, ha éppen nem kell? A kikapcsolás menetére majd a következő oldalon visszatérünk.

Ha a lejátszót szemből nézzük, akkor a jobb oldalon megtaláljuk a belső merevlemez helyének fedőlapját, amely mögött a SATA adat és tápcsatlakozók rejtőzködnek. A kis készülékben gyakorlatilag bármilyen 3,5 hüvelykes SATA meghajtó elhelyezhető. A kábelek picit rövidek, így a merevlemez behelyezése és rögzítése nem túl kényelmes feladat, de megoldható. Az adat- és a tápkábel között helyezkedik el az a műanyag lapka, amelynek a végén egy szivacsszerű téglalap található, ez a lapka a merevlemezt tulajdonképpen a készülékbe rögzíti. Csavarhúzóra vagy egyéb szerszámra nincs szükség a HDD beszerelésekor, ez pedig pozitívum.

Az Xtreme X38HD hátulján rengeteg csatlakozó helyezkedik el, ahogy azt a fenti képen is láthatjuk. Balról-jobbra haladva a következő portok vannak jelen: az első a tápcsatlakozó, míg mellette egy 10/100 Mbps-os ethernet aljzat foglal helyet. Tőlük jobbra két USB 2.0-s portot találunk, amelyek külső optikai meghajtót, merevlemezt, kártyaolvasót, vagy akár pendrive-ot is képesek fogadni. Az USB portokra kapcsolódó eszközökön tárolt multimédiás tartalmakat gond nélkül lejátssza a készülék. A csatlakozók között számos RCA foglalat is található: a felső sorban az RGB/Komponens kimenet, míg alatta a videó- és a sztereó hangkimenet RCA csatlakozói találhatóak. A készüléken ezen kívül HDMI és S-Video kimenet is van, a hangok továbbításáról koaxiális vagy optikai hangkimenet gondoskodik. A fájlokat eSata vagy USB csatlakozón másolhatjuk a lejátszóra, de akár LAN vagy WiFi kapcsolatot is használhatunk, bár ezek sajnos lassabbak. A jobb alsó sarokban egy Ext. IR feliratú jack foglalatot is láthatunk. Ebben a foglalatban az infra vevő hosszabbítója kaphat helyet. A kiegészítő segítségével akkor is működtethető a távirányítóval a lejátszó, ha nincs közvetlen rálátás az X38HD előlapjára. Sajnos ezt a "hosszabbítót" nem tartalmazza a csomag. A szerkezetben  található pici ventilátor halkan működik, viszont a merevlemez hűtése nem kielégítő: hosszas másolgatás után akár 52 celsius fokig is felmelegedhet az utólag behelyezett HDD, de az átlagos működési hőmérséklet már elfogadhatóbb, ugyanis 44-47 celsius fok között helyezkedik el.

Ha már a csomag tartalmánál tartunk, akkor nézzük is meg, hogy milyen kiegészítőket kapunk a lejátszóhoz.

A kellékek között szerepel a felhasználói kézikönyv, az NDAS szoftver telepítési útmutatója, valamint a hálózati kapcsolat beállításához szükséges lépések leírása. A felhasználói kézikönyvben csak angol és német nyelvű leírás szerepel, ami negatívum, de a beállításokat - köztük az NDAS program használatát - úgyis részletesen bemutatjuk.

A kábelek között sajnos nem találunk meg mindent, amire szükség lehet. A csomagban egy RGB, egy RCA audió-videó, valamint egy "trapéz" USB kábel lapul, ezeken kívül csak a táp adapter kábele és maga a táp adapter van jelen a kínálatban. HDMI, S-Video és Euroscart kábeleket nem kapunk, pedig ezek közül legalább a HDMI szerepelhetett volna a kellékek listáján.

A lejátszóhoz egy távirányítót is kapunk, amellyel az egyes funkciókat karosszékből irányíthatjuk. A távirányító felépítése teljesen logikus, így az egyes funkciók gombjait némi ismerkedés után már sötétben is tökéletesen megtaláljuk. Az audio és tv out gombokkal a videó és audio kimeneteket változtathatjuk, az alatta lévő négy színes gombbal pedig az egyes fájltípusokhoz tartozó könyvtárakat érjük el. A Sleep gombbal időzített kikapcsolást állíthatunk be, de azt is megadhatjuk, hogy a készülék a film lejátszása után kapcsoljon ki. A GOTO gomb segítségével a DVD fejezetei között váltogathatunk, vagy akár egy általunk meghatározott időponthoz ugorhatunk bármilyen formátumú film lejátszása közben. A Bookmark gomb könyvjelzőt helyez el a filmben, megnyomásával a mentett jelenethez lehet ugrani. A Setup gombbal a menüből a beállításokhoz juthatunk, míg lejátszás közben a hangerő, a fényerő, a kontraszt és a szaturáció értékeit módosíthatjuk vele. A SYNC gomb az elcsúszott feliraton segít, a Lang részen elhelyezett Audio és S.title gombokkal a hangsávok és a feliratok között váltogathatunk. A Title gomb megnyomásával közvetlenül a DVD menüjébe lehet ugrani.

A kellékek és a lejátszó bemutatásán nagyjából túl is estünk. Nézzük meg, hogy a menüben pontosan milyen beállításokat kell eszközölnünk a zökkenőmentes működés érdekében.

Beállítások

Az Xtreme X38HD egy meglehetősen jól kezelhető és könnyen áttekinthető menürendszerrel van ellátva. A filmek, képek és zenék lejátszása így zökkenőmentes, de a készülék beállításától sem kell félni, az ugyanis szintén nagyon-nagyon egyszerű. A főbb lépéseket az alábbi képek segítségével mutatjuk be, természetesen minden fontosabb beállítási lehetőségről szolgálunk információval, így mire a lap aljára érünk, könnyedén be tudjuk majd állítani a készüléket, ha a beszerzése mellett döntünk.

Az első képen az X38HD főmenüje látható: az alsó kis ikonok között a távirányító nyilai segítségével lehet váltogatni. Az egyes ikonok a menü megfelelő funkcióját hozzák elő: így filmek esetén a filmek, míg a többi ikon esetén az adott tartalomnak megfelelő könyvtárba ugrik a rendszer.

FONTOS: ahhoz, hogy ezt a funkciót használni tudjuk, a készülékhez kapcsolt, vagy a szerkezetben elhelyezett merevlemezen létre kell hoznunk "Movie", "Photo" és "Music" könyvtárakat, csak ekkor ugrik a szoftver az általunk kiválasztott ikonhoz tatozó helyre. A hálózat ikon, amelyik a jobb oldalon helyezkedik el, csak akkor aktív, ha van vezetékes vagy vezeték nélküli hálózati kapcsolat, egyébként nem tudjuk kiválasztani. Ugyanez igaz a két USB ikonra is: csak akkor aktívak, ha a készülék hátulján elhelyezett USB portok valamelyikében, vagy mindkét portban található pendrive, kártyaolvasó, külső merevlemez vagy külső optikai meghajtó, ellenkező esetben nem lehet őket kiválasztani.

A készülék beállításához vagy az X38HD tetején lévő Setup gombot, vagy pedig a távirányítón lévő Setup gombot kell megnyomni, ezután a lenti képeken látható menü tárul elénk. A televízió képernyőjén megjelenő menü elemei között a távirányító fel és le gombjaival navigálhatunk, az egyes elemek tulajdonságait az OK gomb megnyomásával lehet módosítani. A kategóriák (felső ikonok) között a jobb és a bal navigációs gombokkal lépkedhetünk. Az első lépés az lesz, hogy az ETC menün belül a nyelvet átállítjuk az alapértelmezett németről angolra.

A video menüpontban beállíthatjuk, hogy milyen képaránnyal dolgozzon a rendszer, illetve milyen kimeneten keresztül kapcsolódik a TV a lejátszóhoz. Itt megadhatjuk azt is, hogy egy film könyvtárának kiválasztásakor meginduljon-e az automatikus lejátszás, de ebben a menüpontban van lehetőség a lejátszó 2 hüvelykes LCD kijelzőjének kikapcsolására is.

Az audió tulajdonságok beállításainál a hangkimenet tulajdonságait módosíthatjuk. Alap esetben, ha HDMI csatlakozón keresztül kapcsolódik a TV a lejátszóhoz, akkor a fenti beállítások szükségesek, ha azonban házimozi rendszert alkalmazunk, akkor az Audio Channels opciót 5.1-re kell állítani. Az alsó menüpont a zenelejátszás módját határozza meg: egyesével vagy a teljes könyvtár tartalmának lejátszásával is hallgathatunk zenét, sőt, a véletlenszerű sorrendben történő lejátszást is beállíthatjuk, ekkor az opciót Shuffle módba kell kapcsolni.

Az ETC feliratú oldalon az OSD tulajdonságait állíthatjuk be, de a készülék főmenüjének hátterét is megváltoztathatjuk. A feliratok méretét és színét egyaránt módosíthatjuk úgy, ahogy számunkra kényelmes. A készüléket az utolsó előtti opció, azaz a Factory Reset segítségével állíthatjuk vissza gyári állapotba, az alatta lévő menüponttal pedig az esetleges szoftverfrissítést végezhetjük el. A szoftverfrissítés esetünkben is indokolt volt, de erről bővebben majd a tapasztalatok részletes ismertetésekor írunk. A Slideshow Time a képek nézegetésekor fontos: itt adhatjuk meg, hogy az egyes képek megtekintése között hány másodperc teljen el. Természetesen ki is kapcsolhatjuk a funkciót, ekkor magunk válthatunk a képek között.

A következő fontos beállítás a hálózati kapcsolat életre keltése. A Connection menüpontban választhatjuk ki a csatlakozás típusát (Wired - vezetékes, vagy Wireless - vezeték nélküli). A kapcsolat elvileg DHCP beállíltással is működik, de nekünk csak a FIX IP megadása után látta a lejátszó a hálózatot, akár vezetékes, akár vezeték nélküli módról van szó. A fenti beállítás lényege, hogy megadunk egy IP címet, hozzá a fent látható alhálózati maszkot, illetve az alapértelmezett átjárót, ami esetünkben a router címe. Ezek után a terméknek látnia kell az általunk a hálózaton megosztott könyvtárakat. Ha van tűzfalunk, akkor engedélyezzük benne a fájlmegosztást, illetve engedjük be rajta az X38HD-nek megadott IP címet is, így tökéletesen mennie kell a rendszernek. Ekkor számítógépről még nem látjuk a lejátszót, a másoláshoz először telepíteni kell az NDAS szoftvert, ami a dobozban található. A termék FTP kapcsolatra is lehetőséget nyújt: csak meg kell adni egy felhasználónevet és egy jelszót, majd a számítógépről ezen adatok beírása után egy FTP program segítségével hozzá is férhetünk a lejátszóhoz.

A vezeték nélküli hálózat esetében a fent említett IP beállításokat használjuk. Az AP Search funkcióval feltérképezhetjük a környezetünkben lévő WiFi hálózatokat, majd a kívánt AP kiválasztása után már csak a titkosítás (WEP/WPA/WPA2) kulcsát kell megadni, ezután használható a hálózat. Persze ebben az esetben is "be kell engedni" a tűzfalon a lejátszó IP-jét, ezt az általunk használt tűzfal program leírása alapján tegyük meg.

Ahhoz, hogy a készülékre ne csak USB-n, hanem LAN-on vagy WiFi-n keresztül is lehessen másolni, az NDAS programra van szükség. A szoftver telepítése egyszerű, az alkalmazás egy kódsort kér, amely alapján azonosítja a vezetékes vagy vezeték nélküli módon kapcsolódó lejátszót. A kódot az X38HD alján lévő matricán találjuk meg. Érdemes a vezetékes és a vezeték nélküli klienst is telepíteni, így mindkettő elérhető lesz a jövőben, nem kell többször futtatni a varázslót.

Ha megadtuk a kódot/kódokat és befejeztük a telepítést, akkor a tálcán futó szoftveren jobb egérgombbal kattintva érhetjük el a lejátszót. Fehér négyzet jelzi, ha a termék elérhető, de nincs csatlakoztatva, ekkor a lejátszó neve mellett található menüben a "Mount RW" vagy Mount "Read/Write" pontra kattintva csatlakoztathatjuk az egységet, ezután nem sokkal megjelenik a meghajtó az Intézőben vagy a Total Commander-ben. A meghajtót kiválasztva a másolás úgy zajlik, mint ha egy, a gépben lévő HDD-re helyeznénk fájlokat, persze annál sokkal lassabb a folyamat, de ezt majd a tapasztalatok ismertetésekor fogjuk részletezni. A kis szoftver összességében nagyon hasznos, és rendkívül könnyen kezelhető.

Fontos dolog a Firmware, azaz a lejátszó szoftverének frissítése is. A tesztben szereplő készülékhez az XtremeXL weboldalon lehet frissítést találni, esetünkben a készülék az 1.1.124-es szoftverrel érkezett, de a gyártó oldalán már elérhető az 1.1.125-ös is. Az 1.1.124-es szoftverrel olyan problémákat tapasztaltunk, hogy a HD (mindegy, hogy 720p vagy 1080p) filmek lejátszása bizonyos időközönként elkezdett szaggatni, ekkor a hang elment, a kép akadozva ugyan, de ment tovább. A másik kellemetlenség az volt, hogy nem lehetett használni az előre- illetve hátra tekerés funkciót, ugyanis a lejátszó sosem arra a pontra ugrott a filmben, amit mi jóváhagytunk, hanem 10-20 perccel előbbre vagy hátrébb. Az 1.1.125-ös frissítés ezeket a hibákat orvosolta, viszont alkalmazása után néha bekapcsoláskor elfelejti a lejátszó, hogy milyen videó kimenet és felbontás volt beállítva, így ezt újra be kell állítani. Kellemetlen, de elviselhető hiba, ami bekapcsolás esetén véletlenszerűen jelentkezik.

A Firmware frissítése egyébként rendkívül egyszerű. A termékhez tartozó szoftver letöltése után egy külön könyvtárba csomagoljuk ki, majd másoljuk rá az eszközben elhelyezett merevlemezre. A Setup menün belül válasszuk az ETC ikont, majd itt a Firmware frissítés opciót és kövessük az utasításokat. A frissítés maximum 5 percig tart és teljesen automatikus. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor a frissítés előtt kapcsoljuk szünetmentes tápra a lejátszót, így áramszünet esetén sincs probléma. Persze ha van szünetmentes tápegységünk (UPS).

[bold]Rövid videó az eddig leírtakról

                                       [/bold]

A beállítások bemutatásának ezennel a végére is értünk, a következő oldalon a készülékkel kapcsolatos tapasztalatokat fogjuk megosztani.

Tapasztalatok és a végszó

A tapasztalatokat nagyjából egy teljes hétnyi használat alkalmával gyűjtöttük össze, így sikerült kiismerni a készülék erősségeit, gyengeségeit, illetve bosszantó hibáit. A termék a képek és a zenék lejátszásával gond nélkül megbirkózik, sőt, a DVD filmek audió sávjait és feliratait is tökéletesen kezeli. A feliratok DivX/Xvid avi fájl esetén is megjelennek, ha az adott könyvtárban megtalálható egy olyan felirat fájl, ami a videó fájllal azonos névvel bír. A HD filmek esetében a feliratokat sajnos alapból nem kezeli a készülék, de erre tulajdonképpen nincs is nagy szükség az esetek többségében. Ha a feliratra mégis szükségünk lenne, akkor is van megoldás. Az MKVExtractGui nevű programmal kiexportálhatjuk az mkv fájlban található feliratot. A fájlt azonos névvel kell ellátni, mint az mkv fájlt, majd a film könyvtárába kell másolni. Ha ez megvan, akkor lejátszás közben már a felirat megjelenítésére is van lehetőség. Kissé nyakatekert módszer, de tökéletesen működik. Az mkv fájlok esetében az audió sávok kezelésével szerencsére nincs probléma: visz mindent a lejátszó.

Ahhoz, hogy a vélemény emészthetőbb és könnyebben áttekinthető legyen, az egyes használati módok alkalmával szerzett tapasztalatokat külön leírásokba rendeztük.[bold]

WiFi (vezeték nélküli hálózat)

[/bold]

A WiFi kapcsolat egy nagyon nagy előny, ugyanis segítségével a lakást nem kell kábelekkel átszőni, már ha van egy vezeték nélküli routerünk. A kapcsolat beállítása rendkívül egyszerű, ám a kapcsolat sebességével már vannak bajok. A 802.11 b/g szabványú WiFi adapterrel ellátott készüléken hálózatról csak képet, zenét és divx/xvid videókat érdemes nézni, a DVD fájlok (ISO/IFO/VOB) sajnos be-beszaggatnak, a HD állományok lejátszása pedig egyenesen lehetetlen, akár 720p-s akár 1080p-s állományról van szó.

A készülék a 3MB-nál kisebb jpg képekkel simán megbirkózik, átlagosan 1-6 másodperc közötti időre van szüksége egy-egy kép vezeték nélküli hálózaton való betöltéséhez. Kipróbáltuk 8MB-os jpg fotókkal is a lejátszást, ekkor 30-60 másodperc volt egy-egy kép betöltésének ideje. MP3-as fájlok lejátszásakor nagyjából 10 másodperc kellett a fájlra való kattintástól a lejátszás megkezdéséig (12MB-os fájl), de egy 120 MB-os mix esetén is elég volt 10 másodperc a lejátszás elindulásához. WiFi-nél nagy előny, hogy a készüléket a nappaliban elhelyezett házimozira vagy hifi-re kapcsolva a gépen megosztott zenéket streamelhetjük, ekkor a kis kijelző segítségével tallózhatunk a hálózaton vagy a merevlemezen található zenék között, mindezt vezetékek alkalmazása nélkül tehetjük.

A szerkezetre WiFi-n keresztül másolhatunk is, de az alacsony sebesség miatt nem igazán érdemes. Esetünkben kisebb fájlok (MP3, képek) esetén nem vészes a sebesség, ilyenkor 3MB/s körüli sebességgel zajlik a másolás. Nagyobb fájlok, azaz DVD filmek vagy HD állományok másolásakor ez leesik 0.8MB/s és 2MB/s közé, így nagyon sokáig tart a másolás.

[bold]LAN (vezetékes hálózat)

[/bold]100Mbps-os Full-Duplex kapcsolat esetén már sokkal jobb a helyzet, mint a WiFi-s kapcsolatnál. A filmek lejátszása a DivX-től a FullHD-s mkv-ig tökéletesen akadás mentes. A képek és zenék betöltődéséhez itt már lényegesen kevesebb idő kell: a 8 MB-os fotók 15 másodperc alatt, a kisebb képek 1-3 másodperc alatt betöltődnek, míg a zenék esetében a kisebb fájlok lejátszása (10MB) 3-4 másodperc alatt, a mixek lejátszása (120 MB) pedig nagyjából 4-5 másodperc alatt kezdődik meg.

A fájlok másolása ennél a kapcsolatnál már jóval gyorsabb: akár 8MB/s körüli sebességet is elérhetünk, viszont nagyobb fájl másolásakor leesik az adatátviteli sebesség, de itt már azért összességében 5-6MB/s körül helyezkedik el átlagban. HD filmek és DVD-k másolásához inkább az USB kapcsolatot érdemes használni, segítségével 30MB/s körüli adatátviteli sebességet érhetünk el, így egy nagyobb 1080p-s videó is átmegy a lejátszó merevlemezére 5-6 perc alatt. Ha Van eSata portunk, akkor még gyorsabban másolhatunk, gyakorlatilag úgy, mint ha a rendszerben lenne elhelyezve a merevlemez.

[bold]Pendrive

[/bold]

A hátsó USB aljzatokba Pendrive-ot helyezve annak tartalmát is képes lejátszani a kis szerkezet, mint ahogy ezt már korábban is említettük. A képek és az MP3-as fájlok esetében semmi probléma: az átlagos, 3 MB alatti mérettel bíró képeknél 1 másodperc, a nagyobb, 8 MB-os fényképek esetén 10-15 másodperc kell egy-egy kép betöltéséhez és megjelenítéséhez. A kisebb MP3-as állományokat 2-3 másodpercen belül, míg a nagyobb fájlokat 2-4 másodpercen belül kezdi el lejátszani a termék. DivX filmek sem jelentenek problémát, sőt, elvileg a DVD és a HD állományok is mennek pendrive-ról. A rendelkezésre álló pendrive adattároló kapacitására ennek kipróbálására bizony kevés volt.

Belső Merevlemez (nem tartozék)

A belső merevlemez esetében minden fájltípus lejátszása zökkenőmentes, hibát egyik fájlnál sem vettünk észre. Amit fontos megemlíteni az az, hogy a gyártó csak olyan merevlemez beszerelését ajánlja, amelyen egyetlen partíció helyezkedik el, ugyanis csak így garantálható a rendszer stabilitása. A tesztekhez használt, 160 GB-os WD merevlemezünkön két partíció volt, így remek alkalom nyílt a partíciók kezelésének megvizsgálására. A teszt folyamán semmilyen problémát nem tapasztaltunk több partíció alkalmazásakor sem, de a biztonság kedvéért egy egy partícióval rendelkező merevlemezzel is leteszteltük a készüléket. A több partíciós mód hátránya egyébként az, hogy a Movie, Photo és Music gombok megnyomásakor az első partíción található könyvtárakba ugrik a szoftver, egyszóval ha a másik partíción akarunk kutatni, akkor nekünk kell kitallózni a megfelelő könyvtárat. Ez végül is egyáltalán nem probléma, csak érdekességként említettük meg. A belső merevlemez szerepét egyébként bármilyen 3,5 hüvelykes asztali SATA merevlemezre rá lehet bízni.

[bold]Végszó

[/bold]

Az Xtreme X38HD személyében egy igazi multimédiás mindenest ismertünk meg. A termék néhány kisebb hibával rendelkezik, amelyekre kitértünk, de ezektől eltekintve bátran ajánlható bárkinek, aki a nappalijában egyetlen készülék segítségével szeretné filmjeit, képeit és zenéit élvezni. A termék 65.000 forint körüli ára bizony elég magas, de ha megnézzük, hogy ezért az összegért mit kapunk, akkor már más a helyzet. A kellékek között szívesen láttunk volna még egy HDMI kábelt, az igazán beleférhetett volna a költségvetésbe, de sajnos ez kimaradt.

A belső merevlemez megvásárlása egyébként újabb 15-20.0000 forint körüli tételt jelent, de mivel az eszköz képes hálózati megosztásból is lejátszani (LAN a nyerő, ha HD filmek is szóba kerülnek), így nem muszáj azonnal merevlemezt is vásárolni a készülékhez, tehát csökkenthetjük az egyszerre kiadott pénz mennyiségét. Egy külső, USB-s DVD meghajtó beszerzésével (10-15000 forint) már meglévő DVD lemezeinket is le tudjuk játszani anélkül, hogy merevlemezre kéne másolni.

Egyszóval, ha egy jó képességekkel megáldott multimédia lejátszóra vágyunk, remek alternatíva lehet az Xtreme X38HD.

A tesztben szereplő készüléket a Mercury Computertől kaptuk! Köszönet érte![bold]

[/bold]

Az idei utolsó cikkünk keretein belül ragadnánk meg az alkalmat arra, hogy sikerekben gazdag, Boldog Új Évet Kívánjunk minden Kedves Olvasónknak! 2009-ben újult erővel folytatjuk! :)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward