Vivotek PZ6124: motoros térfigyelő kamera

Legújabb cikkünkben a Vivotek PZ6124 típusjelzéssel ellátott motoros webkameráját vesszük szemügyre közelebbről. A kamera több szempontból is érdekes darab.

Vivotek PZ6124: motoros térfigyelő kamera

A motoros kamerák előnyei

Legfrissebb tesztünk alanya a Vivotek PZ6124, amely tulajdonképpen egy professzionális motorral felvértezett biztonságtechnikai kamera. Az eszköz nem csak ezért számít különlegesnek, hanem a WiFi támogatása miatt is, továbbá figyelemre méltó a készülék 100x-os zoom képessége is, ami 10x-es optikai és 10x-es digitális zoomot takar.

Otthonunk vagy üzlethelységünk biztonságát tovább fokozhatjuk egy ilyen, vagy ehhez hasonló kamerával, mivel a készülék képes a mozgásérzékelésre, valamint képes e-mail küldésére is, amely tartalmazza a riasztást kiváltó fényképet, szerencsés esetben a betörő arcát, vagy legalábbis körvonalait. A motoros üzemmódnak köszönhetően a kamera nem csak a fixen beállított hely képét közvetíti, hanem a motorok segítségével a teljes környezetét képes megfigyelés alatt tartani.

Ez a funkció számos esetben lehet hasznos, például, ha nyaralásunk ideje alatt szeretnénk nagyobb biztonságban tudni lakásunkat, akkor internetkapcsolat segítségével rácsatlakozhatunk a kamerára és szétnézhetünk az adott helységben, hogy minden rendben van-e. A kamera képes folyamatosan rögzíteni az eseményeket, ez betörés esetén ismét csak előnyös lehet.

Ha üzlethelység megfigyelésére kívánjuk használni az egységet, akkor is jó választásnak bizonyul, mivel a 10x-es optikai zoomnak köszönhetően egy nagyobb területen (akár ipari létesítmény) történő események megfigyelésére is van lehetőségünk, ha valami gyanús dolgot látunk, egyszerűen rá kell közelíteni és kiderül, hogy mi folyik ott. A kamera gyenge megvilágítással rendelkező környezetben is működik a Low Lux módnak köszönhetően.

Összességében hasznos kis szerkezetnek tűnik a Vivotek PZ6124, a teszt segítségével bemutatjuk a kamera beállítási lehetőségeit, valamint készítünk egy-két tesztképet is, hogy próbára tegyük a képminőséget és a zoomot.

Vivotek PZ6124 - A csomag tartalma

A "drágaság" egy rendkívül esztétikus dobozban kap helyet, amely a csomagban található kellékekről is információt ad. A dobozon gyakorlatilag az összes ínyenc funkció szerepel, amelyeket a kamera kínál.

A doboz hátsó felén már részletesebb információkat is találunk a kameráról, illetve a lehetséges felhasználásáról. Nézzük is meg, hogy pontosan mi van a dobozban.

A tartozékok sorát a két darab WiFi antenna, az adapter, az RCA-jack csatlakozó - amely hang és képinformáció továbbítására szolgál- és érdekességképpen egy távirányító nyitja. A távirányító segítségével kényelmesen vezérelhetjük a kamerát, mozgathatjuk, felvételt indíthatunk, egyszóval rendkívül hasznos kis kellék.

A kiegészítők között természetesen találunk rögzítő készletet is, amelynek segítségével falra szerelhetjük a készüléket. Sok helyen olvashattunk arról, hogy a készülék kültéri kameraként is helytáll, ha kültérre szánjunk, mindenképpen érdemes védett helyre helyezni, de véleményünk szerint a felépítés alapján inkább a beltéri felhasználás a célszerű.

Amit a kellékek közül hiányoltunk, az nem más, mint egy ethernet kábel. Ezt az igencsak borsos árba igazán beleszoríthatta volna a gyártó, bár valószínűleg úgy gondolták, hogy annak, aki ilyen kamerát vásárol, biztosan van elfekvőben egy másfél méteres eternet kábele... És ha nincs?

A kamera fehér dizájnnal rendelkezik, így a klasszikus fehér falakon nem lenne túl feltűnő, viszont a ledek körül található fekete plexi borítás miatt egyből kiszúrható, akárhova is helyezzük. A kamera jobb és baloldalra összesen 270 fokban, fel-le összesen 135 fokban képes mozogni, így rendkívül nagy területet figyelhetünk meg vele. A 10x-es optikai zoom miatt professzionálisnak számít a készülék, ugyanis az olcsóbb kamerák általában csak digitális zoommal rendelkeznek, amelynek a hatásfoka csapnivaló.

A készülék hátulján találjuk a két antenna csatlakozó foglalatot, valamint az adapter csatlakozót és az ethernet portot. Az ethernet portra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a kamerát be tudjuk állítani a már meglévő védett vezeték nélküli hálózatunknak megfelelően. A csatlakozók között Audio-video kimenet és mikrofon bemenet is található. A mikrofon bemenet a kamera hangszórójához csatlakozik, így lehetőségünk van a megfigyelt területen lévő személyekhez beszélni. Zöld csatlakozórészhez kiegészítő terminált köthetünk (riasztó, érzékelő).

A rövid bemutatás után nézzük meg, hogy milyen szoftvert is kapunk a készülékhez, és ennek pontosan milyen beállítási lehetőségei vannak.

Vivotek PZ6124 - a beállítások

A kamerához mellékel a gyártó egy Install Wizard nevezetű szoftvert, amely segít a kamera IP címének kiderítésében. Ha routerre kötjük a kamerát, akkor a router admin részéből is kideríthetjük az IP címet, így viszont kényelmesebb. Ha megvan a kamera, akkor az előtte lévő négyzetet ki kell pipálni, majd rákattintani a jobb alsó Link to selected device(s) feliratra, ekkor előjön a menü.

A menüt mi a mellékelt 16 kamerát kezelni képes szoftver, az ST3402 monitor részének segítségével mutatjuk be. A webes felület és a program menü része ugyanolyan, mivel a programból a webes beállítások kerülnek meghívásra.

Első lépésként hozzá kell adnunk a kamerát a rendszerhez. Az Insert gombra kattintva előjön egy párbeszédablak, amelybe be kell írni a kamera IP címét.

Ha ezzel megvagyunk, a Camera Settingsre kattintva elkezdhetjük az egység beállítását.

A rendszer fülön érdemes kikapcsolni az állapotjelző ledeket, hogy ezek ne árulkodjanak a kamera állapotáról. Beállíthatjuk a rendszeridőt manuálisan, de szinkronizálhatunk a PC-vel vagy akár valamelyik internetes idő szerverrel is.

A biztonság menüben beállíthatjuk a kamera jelszavát, valamint felhasználókat hozhatunk létre, akiket különböző jogokkal ruházhatunk fel. A meglévő felhasználók jogait is ebben a menüben menedzselhetjük.

A hálózati menüben adhatjuk meg a kamera IP címét, ami lehet FIX, az adott környezetnek megfelelően, vagy automatikus, ekkor a router intézi a folyamatot.

A Wireless menü számunkra a legfontosabb, mert ugyebár ki szeretnénk használni a WiFi előnyeit. Itt értelemszerűen ki kell töltenünk a meglévő rendszerünk pontos adatait, majd ezek után egy újraindítást követően élvezhetjük is a vezeték nélküli mód szabadságát. Akinek már volt dolga WiFi-s routerrel, az egyszerűen be tudja állítani a különböző paramétereket.

Mivel a kamera rendelkezik beépített mikrofonnal, így a megfigyelt területről nem csak képi, de hang információkat is szerezhetünk, illetve rögzíthetünk. A beállítások alapértelmezett módban is megfelelőek.

A videó beállítások menüpontjánál a videó minőségét, a képkockánkénti sebességet, valamint  a tömörítést állíthatjuk be. Tömörítéskor MPEG4 vagy Motion JPEG formátumok közül választhatunk. A videó esetében a kulcskockák sűrűségét is állíthatjuk. Lehetőség van a videó tükrözésére is, valamint dátumbélyeget is tehetünk a felvételre.

A kamera legfontosabb funkciója a mozgásérzékelés. Ekkor ha a környezet képében változás következik be a megadott területen belül, akkor a kamera riasztást ad, ami lehet FTP-s, vagy akár E-mail-es is. Tehát a kamera a szóban forgó képet feltölti egy előre beállított FTP-re, vagy egy előre megadott E-mail címre. Rendkívül hasznos funkció, erre már az egyszerűbb kamerák is képesek.

A kamera mozgatásának sebességeit állíthatjuk be a fenti képen látható menüpontban, egyszóval a fókuszálás, és a különböző mozgatás sebességén állíthatunk, valamint létrehozhatunk megfigyelt pontokat is. A kamerát be kell állítani a megfigyelt területre, majd az Add gombbal felvehetjük a kedvencek közé, így legközelebb a gombra való kattintás után azonnal a kívánt pozícióba "ugrik" a kamera lencséje. A különböző megadott pontok között pásztázhatunk is.

Az Application menüpontban  a riasztással kapcsolatos beállításokat módosíthatjuk, többek között kiválaszthatjuk, hogy az esemény képét e-mail címre, vagy FTP-re továbbítsa-e a kamera. A címeket a Mail&FTP menüpontban állíthatjuk be, a formok kitöltése rendkívül egyszerű. A DYNDNS opció segítségével távolról is elérhetjük a kamerát, így bármikor, bárhonnan megfigyelhetjük a kívánt területet. Ebben a menüpontban az is beállítható, hogy a kamera ne csak a riasztást kiváltó eseményről, hanem az előtte eltelt néhány másodperc történéseiről is küldjön képet.

A beállítások ismertetés után nézzük, hogy mire is képes a kis eszköz.

Vivotek PZ6124 - teszt

Miután beállítottuk a rendszert, vessünk néhány pillantást a profinak mondható kezelőszoftverre. A szoftver akár 16 kamerát is képes egyidejűleg kezelni, a képek között automatikus időközönként, vagy akár manuálisan is válthatunk. A kezelőfelület rendkívül egyszerű: a bal felső részen láthatóak a kamerák, a zölddel jelölt egységek a működő megfigyelő rendszerek.

A bal oldal alján láthatóak a különböző funkciók gombjai, többek között innen vezérelhetjük a motoros kamerát is.

A képek elrendezésének több módja van, szabályozhatjuk, hogy egyszerre pontosan hány kamera képét kívánjuk figyelemmel kísérni, és bizonyos keretek között a képek elrendezésén is variálhatunk.

A fenti kép este készült, hagyományos izzó fényénél, az eredmény meglepően jó. A bal alsó sarokban láthatjuk a kamera irányító modulját, amelynek segítségével forgathatjuk a kamerát, illetve zoomolhatunk és fókuszálhatunk az optikával. A Pan gomb lenyomásakor a beállítások között már megadott sebességgel pásztázza a kamera a környezetet. Az alsó legördülő menüből az előre beállított pontokra ugorhatunk, ekkor nem kell manuálisan forgatni az eszközt, mivel az beáll az elmentett pozícióba.

A kamerát nem muszáj a gyári programból kezelni, használhatjuk a kényelmes és egyszerű webes felületet is, amely nagyrészt ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a profi alkalmazás, webes felületen viszont csak egy kamera képét nézhetjük egy időben, persze több böngészőablak nyitásával ezen is segíthetünk. A webes felület eléréséhez egyszerűen be kell írnunk a kamera IP címét a böngészőnkbe, majd az ActiveX vezérlő telepítése után már nézelődhetünk is az aktuális kamerával.

A PZ6124-essel készítettünk két beltéri felvételt, az egyiken a készülék dobozát vettük célba Zoom nélkül, az eredmény meglepően jó lett. A képméret természetesen állítható, mi alap beállításokkal próbálkoztunk, ez a méret természetesen duplázható is.

Mivel a kamera 10x-es optikai zoommal bír, így ennek tesztelését sem hagyhattuk ki. A doboz és a körülmények maradtak, ám manuálisan ráközelítettünk a doboz felirataira, majd szintén manuálisan beállítottuk a fókuszt. Automata fókusszal mindig homályos képet kaptunk, némi állítgatás után azonban az alábbi képet sikerült elkészítenünk:

Az élesség és a kép minősége lenyűgöző, ezt a minőséget körülbelül 2,5 méteres távolságból sikerült elkészíteni, ekkor a Zoom körülbelül fél állásban, azaz 5x-ös módban lehetett.

A kamera ugyan nem kifejezetten kültéri, ennek ellenére készítettünk vele néhány kültéri képet is, mert kíváncsiak voltunk a színhűségre, valamint a természetes fényviszonyok közötti képminőségre.

Az eredmény magáért beszél.

A második képet körülbelül 3x-os optikai zoomal készítettük, a színek élénkek, a kép meglepően jó minőségű. A képek minőségénél többek között a fehéregyensúly állítására is lehetőség van, továbbá a záridőt is módosíthatjuk.

A funkciók, a szolgáltatások és a minőség tekintetében egy rossz szavunk sem lehet, most már csak a végső eredményhirdetés van hátra.

Értékelés - Végszó

[bold]Vivotek PZ6124 - Profi kamera, nem csak profiknak!

[/bold]

A Vivotek PZ6124 teljesítménye és szolgáltatásai rendkívül meggyőzőek, a kamera segítségével egy profi rendszert készíthetünk a már meglévő biztonsági rendszerünkből. A kamera általános beltéri megfigyelésre is tökéletes, még akkor is, ha nagyobb területről van szó, ugyanis a 10x-es optikai zoomnak köszönhetően ráközelíthetünk bármilyen eseményre. A kamera profi szolgáltatásait sajnos elég drágán adja a gyártó: a kis eszköz ára 160.000 forint magasságában helyezkedik el. A termék kétség kívül nem olcsó, de az áráért cserébe egy profi kamerát kapunk, amely megbízhatóan és zökkenőmentesen látja el a feladatát. A Vivotek PZ6124 nekünk határozottan tetszett, a termék ajánlott vétel!

Következő cikkünkben az olcsóbb kategória képviselőit is szemügyre vesszük, és megnézzük, hogy mire képes egy fele ennyibe kerülő megfigyelő kamera.

A cikkben szereplő kamerát a Kellytech-től kaptuk! Köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward