Vista Ready Asus alaplapok

Legújabb tesztünkben az ASUS két alaplapját, valamint a Microsoft két operációsrendszerét állítottuk egymással szemben. Kíváncsiak voltunk, hogy miként teljesítenek a termékek egymáshoz képest az egyes operációsrendszerek alatt, illetve mekkora különbség mutatkozik az eredményekben, amennyiben XP helyett Vista-t használunk.

Vista Ready Asus alaplapok

Bevezető - Vista Ready Asus módra

Manapság számos terméket láthatunk kereskedelmi forgalomban, amelyeken ott díszeleg a Vista Ready / Vista Suppert logo. Sokan nem tudják, hogy ez valójában mit is jelent, éppen ezért ebben a cikkben amellett, hogy erre fényt derítünk, megmutatjuk az XP és a Vista operációsrendszerek közötti teljesítménykülönbséget is.

A Vista Ready / Vista Support logo ezt jelenti, hogy az adott terméket gond nélkül használhatjuk Windows Vista operációs rendszer alatt is, ugyanis a gyártó mellékeli a szükséges drivereket, amelyek megfelelnek a Vista elvárásainak. Nagyvonalakban ennyiben ki is merül a Vista Ready logo jelentése.

Korábban számos panasz volt a Vista-val kapcsolatban, amelyek egytől-egyig a driverek hiányosságaira utaltak. Sok esetben nem egyszerűen az volt a baj, hogy a driver nem működött megfelelően, hanem az, hogy egyáltalán nem is volt driver az adott termékhez. Napjainkban a helyzet már sokat javult, a gyártók sorra adják ki a legfrissebb illesztőprogramjaikat, amelyek már többé-kevésbé jól is működnek. A nagy videokártya gyártó vállalatok közül az ATI már egy ideje jelen van a piacon a WHQL minősítésű Vista drivereivel, amelyek az esetek többségében jól használhatóak. Az NVIDIA esetében már nem ennyire rózsás a helyzet, hiszen a legfrissebb 158.24-es driver is BETA minősítéssel rendelkezik. A cég illesztőprogramjaira korábban rengeteg panasz volt, most kiderítjük, hogy azóta mennyiben változott a helyzet.

A tesztben a két alaplapot állítjuk egymással szembe, de eggyúttal mindkét versenyző teljesítményét megvizsgáljuk mind XP mind pedig Windows Vista alatt. Reményeink szerint a driver helyzet sokat javult, így nagyobb gondok nélkül sikerül teljesítenünk a tesztelést. A cikk végén kiderül.

A cikkben szereplő mindkét alaplap ASUS márkájú, valamint mindketten P965-ös chipszetre épülnek és LGA775-ös proceszorfoglalattal rendelkeznek, tehát Intel processzorokat fogadnak. Az alábbi táblázatban a két alaplap pontos technikai paramétereit tekinthetjük meg:

A két alaplap a chipszetet tekintve azonos, de a körítésben már különböznek. A P5B Deluxe egy darab PCIe X16-os csatolóval és egy darab x4-es vagy x2-es módban működő csatolóval van felvértezve, míg a P5B Plus csak egy darab x16-os slottal rendelkezik. A Deluxe egy darab PCIe x1-es slottal, míg a Plus 3db PCIe x1-es foglalattal van felvérteve, napjainkban ezel a csatolók kihasználatlanok, ugyanis nincsenek PCIe x1-es kártyák forgalomban (egyelőre). A következő különbség az USB portok számában található, a PLUS 10 darab USB-t míg a Deluxe csak 8 DB USB portot tartalmaz. Ezen kívül a Deluxe 2 darab Gigabites hálózati vezérlőt hordoz magán, míg a Plus esetében csak egy ilyen vezérlőt találunk. A Plus-dobozán a gyártó kihangsúlyozza, hogy az alaplap VISTA Edition. A Plus már tartalmazza a TPM (Trusted Platform Module) eljárás használatának lehetőségét is, amely nem más, mint egy az adatok biztonságáról gondoskodó eljárás.

A rövid bevezető után következzenek a termékek bemutatói.

ASUS P5B Deluxe

Az első versenyző az ASUS P5B Deluxe. A termék csomagolására egy panaszunk sem lehet, a külső karton borítást lehúzva, az alaplapot és a tartozékokat rejtő kék dobozt pillantjuk meg. A felső karton takaróelemen természetesen ott díszeleg a számunkra a teszt szempontjából érdekes "Vista Support" logó.

A dobozt kibontva a leírásokat találjuk meg elsőként, ezek között egy Media Launcher nevű dokumentum, valamint egy felhasználói útmutató és egy, a gyors kezdést segítő leírás található. A csomagban külön CD-n helyezkednek el a VISTA-s és külön CD-n az XP-s illesztőprogramok. A tartozékok között a szokásos dolgok találhatóak, az említett CD-n kívül nincs semmi extra.

Kábelek tekintetében rendesen el vagyunk látva, a szokásos SATA kábeleken és átalakító tápkábeleken kívül azonban a csomag tartalmaz egy extra ventilátort, és ASUS SondStream megoldását. A többi tartozék viszont szokványosnak mondható: IDE és Floppy kábelek, USB és FireWire kivezetés, valamint a takarólemez.

Az alaplap passzív hűtéssel van ellátva, az északi híd és a feszültségszabályzók hűtőbordái között heatpipe kapcsolat van, a déli híd viszont egy külön passzív bordát kapott. Tesztelés alkalmával a passzív bordák tették a dolgukat, a déli híd hűtője azonban melegedett, de nem jelentős mértékben. Egy jól szellőző házban tökéletesen hűti a borda a déli hidat.

A kivezetések tekintetében is rendkívül jól fel van szerelve a P5B Deluxe, ami említést érdemelhet az a Dual Gigabites ethernet vezérlő és a külső SATA csatlakozó (eSATA). Szokatlan módon az alaplap hátsó kivezetései között nem találunk párhuzamos portot (LPT), a gyártó helyette egy soros portot helyezett el a csatlakozók között (RS232 vagy más néven COM).

ASUS P5B Plus

A következő versenyző az ASUS P5B Plus. Természetesen ez az alaplap is rendelkezik a Vista Support minősítéssel mi több, egyesenes Vista Edition termékről beszélünk. Az alaplap egy egyszerű dobozban érkezett hozzánk, a dizájn ennek ellenére tetszetős.

Elsőként ennél a terméknél is a dokumentumok akadnak kezünk ügyébe. A felhasználói kézikönyv részletes, mint  a P5B Deluxe esetében. A gyors üzembehelyezési útmutatóban magyar nyelven is leírja a gyártó az első teendőket. A Driver CD-n ebben az esetben a Vista meghajtóprogramok is helyet kaptak, nem tették őket külön lemezre.

Kábelek tekintetében ennél az alaplapnál már nem vagyunk elhalmozva. Egy darab SATA kábelt kapunk tápkábel átalakítóval, ezen klívül egy Floppy és egy IDE kábelt, valamint a takarólemezt és egy USB kivezetést rejt még a doboz

A P5B Plus dobozában találunk még egy igazi különlegességet: a gyártó az alaplap mellé csomagolt egy távirányítót is, amely USB-s vevővel rendelkezik. A kis eszközzel vezérelhetjük gépünket, kikapcsolhatjuk, irányíthatjuk a multimédiás funkciókat, illetve az AI programnak adhatunk utasításokat.

Az alaplap passzív hűtéssel rendelkezik, mint a P5B Deluxe, ám ezek a bordák már valamivel jobban melegedtek, főleg tuning alkalmával, mint a Deluxé. A déli híd bordája tuning alkalmával majdhogynem forró volt, így ha tuningolásra adjuk a fejünket, akkor nem árt, ha normális házhűtő ventilátorokat szerzünk be házunk hűtésére, illetve a levegő keringetésére. Ez különösen érvényes a nyári forró napokra. A hűtőborda alapórajelek melett is melegedett.

A kivezetéseknél külön matrica mutatja, hogy melyik USB portba illesszük a távirányító vevőjének USB csatlakozóját. A kivezetések között a Plus-nál már kevesebb csatlakozó található, mint a Deluxe-nál. Az eSATA ennél az alaplapnál is megtalálható, viszont az egyik ethernet csatlakozó eltűnt, illetve soros port helyett ezen az alaplapon a párhuzamos port kapott helyet. Ezen kívül a csatlakozók száma és típusa hasonló a Deluxe-nál már megismerthez.

A versenyzők bemutatása után ismerkedjünk meg a tesztkonfigurációval.

A tesztkonfiguráció....

A teszthez használt konfiguráció elemei  változtak,  2 x 1 GB mennyiségű Kingmax memóriát préseltünk a rendszerbe, hogy ne legyen probléma a Vista alatti teljesítménnyel. A többi hardverelemhez nem nyúltunk, egyedül az alaplapokat cserélgettük.

[bold]

A tesztgép pontos paraméterei:

[/bold][bold]

Hardver

[/bold]Processzor:  Intel Core 2 Duo 6300 (1,87 GHz)

Alaplapok: ASUS P5B Deluxe és ASUS P5B Plus

Memória: 2 GB Kingmax Mars DDR2-800 MHz-en (5-5-5-18)

Winchester: Maxtor 80 GB (SATA II)

Videokártya: 7600GT

Monitor:  Acer 2032W

Tápegység: Chieftec 420W

Szoftver:

Operációs rendszerek: 

[italic]-Microsoft Windows XP SP2

[/italic][italic]-Microsoft Windows Vista Ultimate 32 bit

[/italic][italic]Meghajtók:

[/italic][italic]-ForceWare 158.24

[/italic]-ForceWare 93.71

[bold]Tesztprogramok:

[/bold]-Metabench

-SuperPi 1.5 mod

-Winrar 3.62

-Everest 4.0

-Cinebench 9,5

-PcMark 2005

-SiSoft Sandra 1135 Lite

-3Dmark 2006

[bold]Játékok:

[/bold]-F.e.a.r.

3Dmark06, Metabench 0.98, Super Pi 1.5

A tesztek sorát ismételten a 3DMark család legújabb tagjával, a 3DMark 06-tal kezdjük. Az alkalmazást lefuttattuk Windows XP és Windows Vista operációsrendszereken egyaránt, az alábbi táblázatokban látható eredményeket kaptuk.

SM2.0 tekintetében a Vista-nál némi lassulást tapasztaltunk, de mindkét rendszer alatt, ha csak hajszálnyival is, de a P5B Deluxe volt a nyerő.

SM 3.0-ban szintén némi lassulás mutatkozott meg a két operációsrendszer között, ám VISTA alatt a P5B Deluxe nyert, míg XP-n döntetlenre jutottak.

Processzortesztben vegyes volt a kép: Vista alatt a P5B Plus végzett első helyen, XP-n viszont a P5B Deluxe.

Az összpontszámot figyelembevéve, a P5B Plus Vista alatt győzedelmeskedett, a P5B Deluxe viszont XP alatt volt jobb. Úgy látszik van valami a gyártó állításában, miszerint a P5B Plus-t Vista Edition alaplapnak titulálja. A teszt láttán a kijelentés egyelőre megállja a helyét.

A Metabench 0.98 alatt XP-n egyértelmű P5B Plus győzelem született, de Vista alatt már csúnyán kikapott a Deluxe-tól. Itt mivel nem egy új programról van szó, valószínűleg egy bug áldozata lett a P5B Plus. Nem tartjuk valószínűnek, hogy ennyivel gyengébb lenne.

A SuperPi 1,5-ös változatában XP alatt ha nem is sokkal, de a P5B Plus győzött, Vista alatt azonban már a P5B Deluxe került ki nyertesként. Eddig egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik alaplap teljesít jobban. A kép rendkívül vegyes.

PCMark05, Cinebench, WinRAR

A tesztprogramok sorát a PCMark sorozat 2005-ös változatával folytatjuk.

Ahogy az a fenti táblázatból is látszik, a P5B Deluxe VISTA alatt fölényesen nyert Vista alatt, az XP-s eredményhez képest még gyorsult is. A P5B Plus Vista alatt csúnyán kikapott, de XP alatt azért sikerült nyernie.

A Cinebench 9.5-ös kiadásában először az egymagos teszteket futtattuk le, amelyek a processzornak csak az egyik magját dolgoztatják meg. XP alatt a P5B Plus nyert, igaz csak fél ponttal, de Vista alatt a P5B Deluxe visszavágott: átvette a vezetést.

A következő tesztben már a kis 6300-as processzor mindkét magját munkára fogtuk. Ekkor nem változott a helyzet: XP alatt a P5B Plus, míg Vista alatt a P5B Deluxe szerezte meg az első helyezést.

A következő alkalmazás a népszerű tömörítőprogram a Winrar. Az alkalmazásnak van egy beépített teljesítmény mérő modulja, amelyet a Hardver és sebességteszt menüpontból lehet elérni. Az alaplapok teljesítménye a következőképpen alakult:

XP alatt nagyon kis különbséggel, de nyert a P5B Plus. A Vista alatti tesztelésben azonban már felborult a sorrend. A P5B Deluxe jelentős mértékben elhúzott a P5B Plus-tól.

A következő oldalon folytatjuk a tesztek sorozatát.

Everest, Sisoft Sandra, F.E.A.R

A következő két tesztprogrammal a memóriakezelést ellenőrizzük.

Az Everest 4.0-ás verziójában XP alatt a P5B Plus teljesített jobban, de Windows Vista alatt ismét csak a Deluxe végzett a dobogó legfelső fokán.

Írás tekintetében ugyanazzal a heyzettel szembesültünk: a P5B Plus XP alatt, míg a P5B Deluxe Vista alatt végzett az első helyen.

A másolást a P5B Plus bírta jobban: Vista és XP alatt egyaránt megverte a P5B Deluxe-ot.

A késleltetés vizsgálatánál a P5B Plus ismét csak győzött. Megfigyeltünk egy érdekességet: a memória késleltetés eredménye a P5B Deluxe-nál Vista alatt jobb lett, mint XP alatt.

A soron következő szintetikus alkalmazás a Sisoft Sandra. Ezzel a porgrammal ismételten a memóriakezelést teszteltük.

Ahogy az a táblázatból is látszik, Integer tesztnél a P5B Plus felülmúlta a P5B Deluxe-ot akár XP-ről, akár Vista-ról volt szó.

A kép nem változott. A Sisoft Sandra egyértelműen a P5B Plus malmára hajtotta a vizet: a P5B Deluxe alul maradt.

A szintetikus programok után egy játékot is bevontunk a tesztelésbe. Nem véletlenül esett a választás a F.E.A.R-re. Vista alatt korábban pont ez a játék volt az, amely akár 70%-kal is gyengébben teljesített, mint XP alatt. Azóta eltelt egy kis idő, így hát kíváncsian megnéztük, hogy mi a helyzet azóta. Elméletileg az eltelt idő alatt a driverek jöttek-mentek, de most kiderül, hogy a teljesítmény változtott-e:

Örömmel néztük végig a teszt lefutását, ugyanis Vista alatt mindössze 1 FPS-t lassult a P5B Plus, a P5B Deluxe esetében sem beszélhetünk jelentős lassulásról: az alaplap 1,5 FPS-sel teljesített rosszabban Vista alatt, mint XP alatt. Mindkét operációs rendszernél a P5B Deluxe teljesített jobban.

A tesztek után következzen egy kis tuning, illetve a versenyzők teljesítményének összegzése.

Tuning és összegzés

A hosszas szintetikus tesztelés után még nem hagytuk békén a versenyzőket, most jött csak a teszt java. Bemerészkedtünk a BIOS-ba, az északi híd feszültségét 1,4 V-ra tettük, a processzor feszültségét 1,5 V-ra emeltük. Ezután a  memória órajelét visszavettük 533 MHz-re, majd szépen elkezdtük emelni az FSB-t.

Elsőként a P5B Deluxe került terítékre.

Az FSB-t először 380 MHz-re tettük, az alaplap rezzenéstelenül bírta a terhelést, ezután ismét feljebb mentünk, immáron 440 MHz-en ketyegett a rendszerbusz. Az alaplap még ezt is nevetve bírta. Na ekkor aztán vérszemet kaptunk, és 480 MHz-re csaptuk fel a busz órajelét. Ekkor is elindult a rendszer, ám a Windows boot logója helyett már csak fekete kép várt minket. Ekkor egy 10-est visszavettünk az órajelből és leteszteltük a stabilitást. Tökéletesen ment a rendszer, így elkönyveltük a végeredményt: P5B Deluxe 470 MHz.

Ezután már a P5B Plus-ra egészen más szemmel tekintettünk. Látva a Deluxe jó teljesítményét, a Plus-t egyből 470 MHz-re lőttük be. Ekkor a rendszer kikapcsolt, majd bekapcsolt, de folyamatosan. CMOS reset után megint elkezdtük az állítgatást. 460 MHz-re tettük az FSB-t, de ekkor kékhalállal jutalmazott az XP. "Velünk nem szúrsz ki!" - gondoltuk, és 455 MHz-re állítottuk a mércét. Itt már a Windows sikeresen bootolt, ám amikor leterheltük a rendszert, fagyást tapasztaltunk. Végül is 448 MHz-en futott le a teszt, de ekkor az északi és a déli híd bizony már melegedett.

A P5B Plus-nál 448 MHz-es eredményt könyveltünk el.

Miután jól kiszórakoztuk magunkat, jöhetett az eredmények összesítése. Ezt úgy kiviteleztük, hogy azoknál  tesztprogramoknál, amelyeknél a legmagasabb pontszám volt a nyerő, ott összeadtuk az eredményeket, majd az így kapott összegből kivontuk azokat az eredményeket, ahol a legalacsonyabb eredmény volt a legjobb (Everest késés, SuperPi), aztán ezt az eredményt dobta ki a gép:

A végeredmény a szintetikus tesztek alapján a következő: mind XP alatt, mind pedig Vista alatt nyert a P5B Plus. A tuningban elért eredmények alapján azonban nekünk a P5B Deluxe tetszett jobban.

Végszó - néhány gondolat

Tesztünk végén nehéz a döntés meghozatala. A szintetikus tesztprogramok sorában nyert ugyan a P5B Plus, de a P5B Deluxe rendkívüli tuningpotenciálja mellett sem mehetünk el szó nélkül.

[bold]P5B Deluxe - Beton stabil tuningmester.

[/bold]A P5B Deluxe hullámzó teljesítényt nyújtott a tesztek alatt. Amennyiben tuningra adja a fejét a felhasználó, akkor az alaplap megmutatja igazi tudását. A kitűnő eredményt figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy megéri az 1000 FT-os felárat a P5B Deluxe a P5B Plus-szal szemben, amennyiben fontos a tuning. Nyers teljesítmény alapján sem volt olyan hatalmas különbség a két alaplap között, így a P5B Deluxe-ot nyugodt szívvel ajánljuk. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy alaplap és alaplap között is lehet különbség: hiába ugyanaz a típus, senki sem garantálja, hogy mindegyik P5B Deluxe alaplappal el lehet érni ezt a tuning teljesítmény. Sokmindentől függ a tuning sikere, nem csak az alaplaptól. Nagy szerepet játszik a processzor és a memória megválasztása is. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy sima P5B-vel nem volt hajlandó a tuningra a kis E6300-as processzor, a P5B Deluxe esetében meg 1,86 GHz-ről 3,3 GHz-re sikerült feltornászni az órajelet.

Az alaplap Ajánlott Vételnek és Tuning győztesnek minősül, 38.000 Forint körüli áron vásárolhatjuk meg.

[bold]

P5B Plus Vista Edition- A szintetikus király.

[/bold]A P5B Plus egy nagyon jó alaplap, tuningban sem kell szégyenkeznie, ugyanis nem minden alaplap büszkélkedhet azzal a ténnyel, hogy képes 448 MHz-es FSB elérésére. Az alaplap tesztprogramok alatt hullámzóan teljesített, de végülis nyert. A 36-37.000 forint közötti árért megbízható alaplapot kapunk, amely jól teljesít Vista alatt és XP alatt egyaránt. Ezt nagyvonalakban a P5B Deluxe-ra is elmondhatnánk. Az alaplap nem minden esetben teljesítette a Vista Edition minősítése miatt elvárt teljesítményt Vista alatt, ennek ellenére összességében sikerült nyernie.

A P5B Plus tehát végül is Tesztgyőztes lett, emellett ennek a terméknek is kijár az Ajánlott Vétel minősítés.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az Expert Computer Kft-nek a teszthez felajánlott alaplapokért!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward