VIA VX900-as netbookon dolgozik két nagy cég

A netbookok és nettopok piacán már jó ideje egyeduralkodó az Intel és annak Atom processzorai köré épülő platformjai, amelyeket rengeteg kritika ér, de mégis viszik őket, mint a cukrot. A szegmensben lenne alternatíva az Intel termékei ellen: a VIA sok, meglehetősen ütőképes szolgáltatáslistával ellátott lapkakészletet kínál, amelyekhez alacsony fogyasztású processzort is társít a vállalat, de ezek eddig nem mozgatták meg a piac szereplőinek fantáziáját, de most úgy tűnik, hogy végre kezd megtörni a jég.

VIA VX900-as netbookon dolgozik két nagy cég

A netbookok és nettopok piacán már jó ideje egyeduralkodó az Intel és az Atom processzorai köré épülő platformjai, amelyeket rengeteg kritika ér, de mégis viszik őket, mint a cukrot. A szegmensben lenne alternatíva az Intel termékei ellen: a VIA sok, meglehetősen ütőképes szolgáltatáslistával ellátott lapkakészletet kínál, amelyekhez alacsony fogyasztású processzort is társít a vállalat, de ezek eddig nem mozgatták meg a piac szereplőinek fantáziáját. Most azonban úgy tűnik, hogy végre kezd megtörni a jég.

A Samsung és a Lenovo háza tájáról is olyan értesülések érkeztek, amelyek szerint mindkét vállalat műhelyében készülnek már az új, VIA VX900-as lapkakészlet köré épülő netbookok, amelyekben VIA Nano processzor kaphat helyet. A VX900-as lapkakészlet múlt hónap folyamán jelent meg és ahogy az akkori hírből is kiderül, specifikációi alapján bizony felelőtlenség lenne egy legyintéssel elintézni alkalmazásának lehetőségét. A VIA VX900 nagy előnye az Atom alapú rendszerekkel szemben az, hogy képes az 1080p-s és így a 720p-s videók lejátszására, amire a régi Atomok mellé társított GMA950 és az újakba integrált 3150 képtelen, a folyamatos lejátszáshoz a Broadcom CrystalHD chip kell (de jelenleg nincs túl sok olyan notesz amiben ez megtalálható). Enélkül az Atom VGA-ja csak MPEG-2 lejátszás gyorsítására képes.

A jelenlegi információk szerint mindkét cég idén júniusra készül el VX900 alapú megoldásaival, amelyek így jó eséllyel pont a június elején megrendezésre kerülő Computex alkalmával mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt. A készülékek HD felbontású LCD kijelzőt tartalmaznak majd (1366x768 vagy 1280 x 720 pixel), hogy a platformban rejlő lehetőségek maradéktalanul kiaknázhatóak legyenek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward