Veszélyeket rejt az extrém Lynnfield tuning?

Veszélyeket rejt az extrém Lynnfield tuning?

Az extrém overclockerek számára rossz hír, hogy a Lynnfield processzorból és P55-ös alaplapból álló rendszerek tuningja során kellemetlenségekkel találhatják szembe magukat: ha az adott alaplap processzorfoglalatát, illetve annak rögzítő mechanizmusát a Foxconn gyártotta, akkor keményebb tuning esetén az elégtelen érintkezés miatt a processzor egyes érintkező "lapkái" eléghetnek a hatalmas áram miatt.

Folyékony nitrogénnel szerencsére ritkán tuningol egy átlagfelhasználó, így nincs nagy veszély

A szóban forgó hibajelenség átlagfelhasználók esetében nem jelentkezik, azaz ha léghűtéssel vagy vízhűtéssel próbáljuk az utolsó megahertzeket is kicsikarni az adott központi egységből, akkor aggodalomra semmi okunk. A hibajelenséggel kapcsolatban az első fórumbejegyzések egyébként a múlt hónap folyamán jelentek meg az XtremeSystems fórumán: ekkor egyes felhasználók meglehetősen furcsa képeket mellékeltek: a fotókon égett érintkezőjű Core i7 800-as processzorok voltak, amelyek a nem megfelelő érintkezést biztosító processzorfoglalat miatt mentek tönkre, természetesen extrém tuning hatására.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Intel egyik munkatársa, Francois Piednoel is írt néhány kommentet a témában, amelyekben kifejti, hogy szerinte a problémát az oxidáció, valamint a kőkemény tuning okozta. Elmondása szerint az érintkezőkön folyó hatalmas áram, a rajtuk található ujjlenyomatok és a folyékony nitrogén kondenzációja közben keletkező oxidáció miatt égtek meg az érintkezők. Az XtremeSystems felhasználói a kellemetlenséggel igazán magas órajelen zajló tuning alkalmával találkoztak: ekkor a processzor 5,19 GHz-en ketyegett, a hőmérséklet pedig -102 Celsius fok volt a folyékony nitrogénnek köszönhetően. Ezek az értékek a gyári specifikációktól igen-igen messze vannak. A szóban forgó Core i7 870-es processzor gyári órajele egyébként 2,93 GHz.

[bold]

Az AnandTech-nél is kellemetlen perceket szerzett eme eset[/bold]

Galéria megnyitása

Az eset mégsem egyedi, ugyanis az egyik neves külföldi oldal munkatársa, Rajinder Gill is találkozott a problémával. Szerinte a fent felsorolt hibajelenségek egyértelműen a processzorfoglalat számlájára írhatóak, és hogy ezt bebizonyítsa, néhány tesztet készített, valamint fotókat is mellékelt a tényről. Elmondása szerint a P55-ös alaplapok tuning képességeinek vizsgálatakor extrém módon meghajtották a központi egységeket: a tesztben szereplő összes alaplap és két igen drága Core i7-870-es processzor látta kárát a megmozdulásnak. A Gill által készített fotón egyértelműen látszik, hogy a processzor egyes érintkezőivel nem, vagy csak nagyon kis mértékben érintkezik a processzorfoglalat. A Lynnfield modellek esetében a tápellátás már "csak" 175 processzor "lábon" zajlik, szemben a Bloomfield modellekkel, ahol 250 darab érintkező garantálja a zökkenőmentes tápellátást, persze utóbbiaknál magasabb a fogyasztás is. A Lynnfield és Bloomfield modelleknél hasonló nagyságú áramerősség folyik extrém tuning esetén, ám úgy látszik, hogy a P55-ös alaplapok foglalatai ezeket a sokszor 150-160A körüli nagyságú áramerősségeket nem tolerálják.

Galéria megnyitása

A hibajelenség egyelőre csak a Foxconn által készített LGA-1156-os socketeknél jelentkezett, amelyek többnyire az ASUS és a Gigabyte alaplapjain foglalnak helyet. A tesztelők kiemelték, így ismét megemlítjük, hogy emberi léptékű tuning esetén nem tapasztaltak semmiféle hibát: a Core i5-ös és Core i7-800-as sorozatú processzorok meghibásodás nélkül üzemeltek akár 4,3 GHz-es órajel alkalmazása mellett is levegő vagy vízhűtés használatával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap