Ultra flat billentyűzet-egér megoldások

Legfrissebb cikkünkben ultra flat billentyűzeteket és billentyűzet-egér párosokat teszteltünk: a szereplők között ár és felszereltség tekintetében eléggé színes a mezőny. A tesztben egy Logitech ultra flat billentyűzet, egy billentyűzet-egér páros és egy Labtec billentyűzet egér páros kapott helyet. Arra keressük a választ, hogy az egyes egységek esetében milyen szolgáltatás, milyen minőséget és milyen használhatóságot kapunk pénzünkért. Melyik éri meg jobban? A drága mindig jobb? Erre keressük a választ.

Ultra flat billentyűzet-egér megoldások

Bevezető, és a Logitech Ultra Flat Keyboard

Legfrissebb cikkünkben ultra flat billentyűzeteket és billentyűzet-egér párosokat teszteltünk: a szereplők között ár és felszereltség tekintetében eléggé színes a mezőny. A tesztben egy Logitech ultra flat billentyűzet, egy billentyűzet-egér páros és egy Labtec billentyűzet egér páros kapott helyet. Arra keressük a választ, hogy az egyes egységek esetében milyen szolgáltatás, milyen minőséget és milyen használhatóságot kapunk pénzünkért. Melyik éri meg jobban? A drága mindig jobb? Erre keressük a választ.

A tesztben szereplő egységek közül a Labtec Ultra Flat Wireless USB ára 6000 forint körül mozog, míg a LOGITECH diNovo Cordless Desktop for Notebooks-ért 26-27.000 forint körüli összeget, a Logitech Ultra Flat billentyűzetért pedig 4500-5000 forintot kérnek el az üzletekben. Az árkülönbségek tekintetében joggal várhatjuk el, hogy a termékek minőségében is legalább ekkora differencia legyen, hogy ez így van-e, az hamarosan kiderül.

A megmérettetés első szereplője a Logitech Ultra Flat billentyűzete, amely a maga 4500 forint körüli árával igazán jó alternatíva lehet mind asztali billentyűzetnek, mind notebook billentyűzetnek. Az egység tetszetős, rendkívül kis dobozban érkezik (a többi versenyzőhöz képest). A csomagoláson a legfontosabb tulajdonságokat feltünteti a gyártó: az egység magyar kiosztással, valamint USB és PS2-es csatlakozóval egyaránt rendelkezik. A termék első pillantásra jónak tűnik, nézzük is meg, hogy mit rejt a doboz.

A csomagban példás rend uralkodik: azt a kevés kiegészítőt és leírást, ami a billentyűzethez jár, profin becsomagolta a gyártó. Az egységhez semmi extrát nem kapunk: a csomag egy gyors üzembehelyezési útmutatót tartalmaz, amely rajzok segítségével próbálja elmagyarázni, hogy miként üzemeljük be a billentyűzetet, ezen kívül a garanciális tudnivalókkal kapcsolatban is kapunk egy rövid leírást, mindezt a többi mellett magyar nyelven is olvashatjuk. A doboz ezen kívül tartalmaz egy átalakítót, aminek segítségével az egységet PS/2-es aljzatba is csatlakoztathatjuk. Ez régebbi gépek esetén jól jöhet, a noteszgépeknél viszont nagy hasznát vehetjük majd az USB kábelnek. Az alaplapgyártók közül már most is sokan hajlamosak lespórolni a PS/2-es csatlakozót a deszkákról, de ez egyelőre általában csak az egér csatlakozóját érinti, PS/2-es billentyűzetet a legújabb lapokkal is használhatunk (még).

A Logitech Ultra Flat terméke nevéhez hűen lapos dizájnnal rendelkezik, így a billentyűk egy síkban helyezkednek el és teljesen lapos a felületük, nincs kialakítva az ujj számára semmiféle mélyedés. Ez a dizájn a noteszgépek billentyűzetére jellemző és sokan szeretik. Maga a billentyűzet kisebb, mint a hagyományos asztali billentyűzetek: a különböző billentyűcsoportok nincsenek elkülönítve, a csoportok között egyáltalán nincs hely hagyva, így azok egybefolynak. A billentyűk elhelyezkedését egy ideig szoknunk kell, ugyanis a tömörített kivitel miatt eddig szokatlan helyre kerültek az egyes gombok. Érdekesség, hogy a nyilak és a többi billentyű között sincs hely, valamint a PageUP és Page Down billentyűk elhelyezése is szokatlan: ezek a gombok a "tömör" dizájn miatt jobb oldali ALT és CTRL billentyűk között kaptak helyet. A PrintScreen, Insert és Delete billentyűk például a Backspace fölött helyezkednek el.

A különböző gombok (capslock, scrollock és numlock) egy-egy zöld színű visszajelző ledet kaptak, ezek a ledek a billentyűzet jobb felső sarkában találhatóak csak úgy, mint az összes többi átlagos billentyűzet esetében. A billentyűk gépelés közben átlagosan viselkednek: kényelmesebbek, mint a Labtec egységéjé, a billentyűk lenyomáskor finomabban rugóznak, így kényelmesebb a használatuk. A billentyűzet egy teljesen átlagos termék, ugyanis semmiféle extra funkciógombot nem tartalmaz, tehát minden multimédiás funkciótól és gyorsgombtól mentes. notebookhoz ideális lehet, ugyanis még hordozás közben sem foglal akkora helyet, mint a hagyományos asztali billentyűzetek.

A Logitech Ultra Flat összességében egy jó termék, ám a tömörített, szokatlan billentyű elhelyezés miatt kell egy kis idő, mire megszokjuk az egyes billenytűk helyét. Asztali- és notebook konfigurációkhoz egyaránt jól használható, de ha nem akarjuk a billentyűk helyét tanulgatni, akkor válasszunk egy hagyományos elrendezéssel bíró terméket.

Labtec Ultra Flat Wireless USB

A második versenyzőnk a Labtec kínálatából érkezett. A gyártótól egy vezeték nélküli, USB-s vevővel rendelkező billentyűzet-egér párost teszteltünk. A termék csomagja első ránézésre nagy, a borítás viszont minden szükséges információt tartalmaz a csomagban rejtőző egységekkel kapcsolatban.

A Labtec bill+egér kombójához kapunk egy-egy pár AA (egérhez) és AAA (billentyűzethez) elemet és egy rövid leírást, amely a termék üzembehelyezéséhez nélkülözhetetlen információkat tartalmazza. A leírás az egyes funkcióbillentyűkről is szolgált információval, de ez a leírás összességében nem fontos, ugyanis a billentyűk fölötti ábrák egyértelműek.

A billentyűk kiképzése nem a megszokott íves formát követi, hanem a notebookok esetében megszokott lapos (flat) kivitellel bírnak. A használatuk elsőre furcsa, de megszokható, mindenesetre semmi esetre sem mondható kényelmesnek. Az egység két darab AA elemmel üzemel, a szett egy USB-s vevőegység segítségével kapcsolódik a rendszerhez, mint a billentyűzet+egér párosok általában. A termék üzembehelyezése egyszerű, a vevő USB aljzatba való csatlakoztatása után egy-két percen belül felismeri a rendszer, ezután az egyes perifériákon lévő connect gombokat kell egyszer megnyomni, így a vevő felismeri őket. A billentyűzet kivitelét tekintve dizájnosnak mondható: a fekete-ezüst színkombináció modern és stílusos. A billentyűk túlságosan kemények és rövid úton járnak, egyszóval nem mondhatóak klasszikusnak. Aki a notebookok billentyűzetét szereti, annak tetszeni fog. A gépelés zajszintje elfogadható, a billentyűk tompa hangot adnak, ami hosszú távon sem túl zavaró.

A billentyűkről első ránézésre/tapintásra nem mondható el, hogy minőségi műanyagból készültek. A termékhez semmilyen telepítő lemez nem jár. A funkció/multimédiás billentyűk tökéletesen működnek minden külső szoftver nélkül. Az egyes billentyűk valóban képesek végrehajtani a rájuk gravírozott funkciót. Balról jobbra haladva: a bal első billentyű az alapértelmezett levelezőprogramot, a mellette lévő az alapértelmezett webböngésző kezdőlapját nyitja meg. A többi gomb segítségével a sajátgépet, a Windows keresőjét illetve az alapértelmezett audió lejátszó alkalmazást csalogathatjuk elő. A billentyűzet természetesen kitámasztó lábakkal is el van látva, kitámasztott állapotban jobban használható, de ergonomikusnak nehezen mondható. A billentyűzet OS X alatt is működik, ám a funkcióbillentyűk közül csak a hangerőszabályzó egységeket sikerült automatikusan beüzemelni.

A numerikus billentyűzet fölött találjuk a multimédiás billentyűket, amelyekkel a lejátszást, track váltást és a rendszer hangerejét módosíthatjuk. A hangerő módosítását végző két kis billentyű nagyon rossz tervezés eredménye, ugyanis ha a hangerőt növelni vagy csökkenteni akarjuk, akkor óhatatlanul benyomhatjuk a két gomb között elhelyezkedő némítás gombot is. Winampban a track váltás, illetve a különböző funkcióbillentyűk alapértelmezetten nem működnek. Windows Media Player-ben minden multimédiás funkciót vezérelhetünk a billentyűzetről, ugyanis a Winamp-pal ellentétben a MediaPlayer képes kezelni ezeket a billentyűket.

Maga az egér fogásra nem mondható kényelmesnek. A rágcsáló végül is kézbe simul, de a háta nem elég íves, így nem túl jó a fogása. A rágcsáló két darab AA működik. A felső szürke résszel egyben vannak az egérgombok, ám ez a megoldás jónak mondható. Az egér érzékenység tekintetében átlagosnak mondható, játékra nem túlságosan alkalmas a korábban már említett kényelmi hiányosságok, valamint a pontatlansága miatt. Az egér gumi talpai jól végzik a dolgukat. Az egér görgője jóra sikeredett, közepesen érzékeny, de ami a legfontosabb, nem kattog elviselhetetlenül görgetés közben. A görgő lenyomható, ekkor a rágcsáló mozgatásával görgethetjük az oldalt állandó sebességgel lefelé vagy felfelé. Az egér dizájnban tökéletesen illeszkedik a billentyűzethez: a manapság divatosnak mondható fekete-szürke kombináció kifejezetten szép. Az egér pontossága használat közben átlagos, játékra nem igazán alkalmas, ugyanis néha lassabban, illetve pontatlanul reagál a mozdulatokra, no de ez az egység nem is kifejezetten játékosok számára készült.

A készülékhez mellékelt vevőegység követi a billentyűzet és az egér dizájnját. Az érzékelőn a connect gomb alatt három darab zöld led található, ezek a különböző billentyűk (Caps-, Scrol-l és Num Lock)állapotát jelzik. A megoldás összességében jó, mert így a ledek nem az elemeket merítik, ám ha elrejtve helyezzük el a vevőt, akkor semmit sem látunk a Caps-, Scroll- vagy Num lock billentyűk állapotáról.

A Labtec terméke összességében nem vizsgázott rosszul, de a sok apró hiba, illetve kényelmetlenség miatt nem mernénk nyugodt szívvel megvételre ajánlani.

diNovo Cordless Desktop for Notebooks - hardver

A tesztben szereplő harmadik termék szintén a Logitech kínálatából érkezett. Az egység egy kifejezetten notebookokhoz kifejlesztett vezeték nélküli billentyűzet-egér páros, amely számos extrával kényezteti a felhasználókat. A Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks csomagolása meglehetősen nagy, a doboz kívülről bizalomgerjesztő és tetszetős. A borítás ebben az esetben is közli címszavakban, hogy mi lapul a dobozban, nézzünk is bele.

A termékhez néhány leírás és egy gyors üzembehelyezési útmutató is jár. Az útmutató rendkívül részletes, így az igazán kezdők számára sem mondható bonyolultnak a rendszer beüzemelése. A Logitech termékéhez kapunk egy telepítő lemezt is, amelyen a Setpoint 2.20a, a MediaLife 3.20 és a Musicmatch szoftverek lapulnak. Az első alkalmazás a gyorsbillentyűk finomhangolásában és az eszközök különböző beállításaiban nyújt segítséget, míg utóbbi két szoftver a multimédiás funkciókat biztosítja: első egy képnézegető szoftver, míg a második segítségével zenelejátszóvá alakíthatjuk gépünket, no de ezekről majd részletesebben is szólunk pár szót. A csomagban ezeken kívül hat darab AA elem is található, ezek a billentyűzet, az egér és a numerikus billentyűzet tápellátásáért felelősek.

Az egység dobozában egy kis tását is találunk, amelybe passzol az egér, illetve a hozzá tartozó kis pendrive méretű vevőegység is, így ha a noteszgépet hordozzuk, könnyedén magunkkal vihetjük a jól megszokott asztali egeret is. A pendrive méretű vevőhöz egy dokkolót is mellékel a gyártó, így asztali használat esetén nem kell a gép elülső vagy hátsó USB portjai között kotorászni, egyszerűen a már csatlakoztatott dokkolóba helyezhetjük a vevőt. Kényelmes megoldás. A Vevő csillogó fényes burkolattal rendelkezik, ami érzékeny, így hamar karcossá válhat. Ez nem túl jó hír, de óvatos tisztántartással megelőzhetjük a nagyobb karcok kialakulását.

A dobozban természetesen a lényeget is megtaláljuk: a három részből álló szettben egy stílusos billentyűzet, egy számológépként, hőmérőként és naptárként funkcionáló numerikus billentyűzet és egy egér is lapul, természetesen mindegyik vezeték nélküli kivitel.

A billentyűzet dizánjos, fekete-ezüst színvilággal rendelkezik, az egység csuklótámasszal és néhány funkcióbillentyűvel is el van látva. A billentyűzet angol kiosztású, de magyarként is használható, ám a magyar ékezetes karakterek sajnos nincsenek rágravírozva. Ezt orvosolhatjuk matricával is, ugyanis számos helyen kapható dizájnos billentyűmatrica, amit általában külföldi lokalizációval és billentyűzettel ellátott noteszgépekhez szoktak használni. A billentyűk kidolgozása teljesen rendben van, a tapintásuk jó, a rugalmasságukkal sincs baj, egyszóval tökéletesen használható az egység. A bal- és jobb szélen néhány funkciógomb is helyet kapott: a baloldaliakkal a levelezőprogramot, keresőt és az alapértelmezett kezdőlapot nyithatjuk meg, míg a jobb oldaliakkal a rendszer hangerejét módosíthatjuk. A felső sorban található kék színnel gravírozott funkciók az FN billentyűlenyomásával aktiválhatóak csak úgy, mint a noteszgépek esetében.

A jobb alsó sarokban kaptak helyet a multimédiás funkcióbillentyűk, amelyek segítségével elindíthatjuk az alapértelmezett média lejátszó alkalmazást, majd könnyedén, egy-egy gombnyomással váltogathatunk a trackek között. A funkcióbillentyűk kialakítása ésszerű, anyaguk jónak mondható, érzékenységük szintén megfelelő. A csuklótámaszhoz a gyártó használhatott volna kényelmesebb gumiborítást is, ebben a kategóriában jobban mutatna és a használati értéket is emelné.

A csomagban található egér teljesen jól használható, ám a formájával csak úgy, mint a Labtec rágcsálója esetében, most sem voltunk elégedettek. Az egér háta elég íves, de az oldalt található lecsapott rész már nem szolgálja a kényelmet: job lett volna, ha íves formában hagyják. Az egér pontosságával nincs probléma, néha egy-egy kicsit késik, de ez talán megbocsátható, ha nem játékról van szó. Az egérgombok jó fogásúak, jól kézre esnek, a görgő szintén, így az összkép a nem 100%-os kényelem ellenére is pozitív. Szintén pozitívum, hogy az egér alján található egy kikapcsoló gomb is, így használaton kívül egy mozdulattal kikapcsolhatjuk a rágcsálót az elemek védelmének érdekében.

A csomag talán legnagyobb különlegessége nem más, mint a numerikus billentyűzet. A gyártó külön egységként mellékeli, a termék dizájnjában megegyezik a billentyűzettel, de önmagában is szép. A termék nem egy szokványos numerikus billentyűzet: egyrészt vezeték nélküli, másrész egy kisméretű monokróm LCD kijelzővel is rendelkezik, amelyen a hőmérsékletet és a dátumot közli a felhasználóval, sőt, képes akár számológépként is funkcionálni. A numerikus padon is megtaláljuk azokat a multimédiás funkcióbillentyűket, amelyek a billentyűzeten jelen vannak, ez sokszor lehet hasznos. A levelezőprogram és az alapértelmezett kezdőlap gombjai hiányoznak a baloldalról, de ezek nem is nagyon szükségesek. Maga a numerikus pad szintén két darab AA elemmel működik, az egység egy kikapcsoló gombbal is fel van vértezve, így használaton kívül kikapcsolhatjuk a kijelzőt. A numerikus billentyűzethez egy műanyag védőtok is jár, ennek köszönhetően hasonlít egy igazi számológépre, ám annál méretben valamivel nagyobb. Az egység beállítása nagyon egyszerű, a gombok és a minőség ugyanolyan jó, mint a rendes billentyűzet esetében.

diNovo Cordless Desktop for Notebooks - szoftver

A Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks hardveres részének bemutatása után nézzük meg kicsit közelebbről a szoftveres körítést.

Mint azt korábban már említettük, a csomagban a Setpoint 2.20-as, a Medialife és a Musicmatch szoftverek lapulnak. Az alábbi két képen a Medialife és a Musicmatch kezelőfelületét tekinthetjük meg.

A Medialife, mint a nevéből is kiderül, egy mindenes média alkalmazás, amely a képnézegetésen keresztül a videó lejátszásig mindenre használható. A szoftver beállításai között megtaláljuk a 4:3-as és a Wide képernyők támogatását is, ami egy pozitív dolognak mondható. Az alkalmazás kezelése egyszerű, maga a program is egy egyszerű alkotás, ami ennek ellenére rendkívül hatékony.

A Musicmatch tulajdonképpen egy zenelejátszó program, ami minden szükséges funkcióval el van látva. Mi személy szerint jobban favorizáljuk például a Winampot, no de ízlések és pofonok... A Musicmatch is jól használható, kitűnően együttműködik a multimédiás billentyűkkel. Érdekesség, hogy a szoftver audió CD rippelésére és írására is használható, ami nem egy haszontalan tulajdonság.

A multimédiás szoftverek után nézzük meg a sokak számára valószínűleg már ismert SetPoint alkalmazást, amelynek segítségével a billentyűzet és az egér finomhangolását végezhetjük el. A szoftver lehetőséget ad a funkcióbillentyűk átprogramozására, így a nekünk megfelelő alkalmazások indítását rendelhetjük hozzá az egyes gombokhoz. A billentyűzet és a numerikus billentyűzet esetében ugyanaz a beállító ablak fogad minket.

A két eszköz lehetőséget nyújt a titkosított kommunikációra: ennek köszönhetően a rendszer és a billentyűzet közötti adatfolyam titkosításra kerül, ezáltal a környezetünkben lévő más gépek nem tudják "lehallgatni", hogy mit is gépelünk éppen (jelszavak, stb...). A kódolás nagyon egyszerű: a második képen látható menüben lévő Secure gombra kell kattintani, majd követni a szoftver utasításait. Három gomb megynyomására utasít egymás után a program, ha ezzel végeztünk, akkor egy hosszú karaktersorozatot is be kell gépelnünk, ezután már biztonságban tudhatjuk a rendszert. (Teljes biztonság ugyebár nem létezik, mert ami feltörhető, azt előbb-utóbb fel is törik.)

Hasznos funkció az is, hogy nyomon követhetjük a billentyűzet elemeinek töltöttségi állapotát, így idejében ki tudjuk cserélni az elemeket, ennek köszönhetően talán nem a legfontosabb munka alkalmával mondja majd be az unalmast a rendszer. Már ha figyeljük a menüt.

Az egér esetében is rengeteg beállítási lehetőség fogad minket: az érzékenységtől kezdve a mutató sebességén át a gombok megcseréléséig mindent könnyedén testre szabhatunk.

A második menüben a görgővel kapcsolatos beállításokat találjuk: megadhatjuk, hogy milyen sebességgel gördüljenek az oldalak, illetve milyen mértékben legyen gyorsítva az egérmutató. Ezzel együtt az érzékenységet is testreszabhatjuk, így az igényeinknek megfelelő beállításokkal dolgozhatunk.

Természetesen az egér elemeinek töltöttségét is nyomon követhetjük, így mindig tudhatjuk, hogy mikor aktuális az energiaforrások cseréje. A Setpoint szoftver összességében nagyon hasznos kis segédprogram, az alkalmazás többféle Logitech billentyűzethez is használható.

Rövid értékelés

A tesztben szereplő billentyűzet és egér párosok teljesen más közönséget céloznak meg, így erős kontraszt alakul ki az egyes versenyzők között. A versenyzők mindegyikét használhatjuk noteszgépekhez, ám az ár fényében változik az egyes termékek szolgáltatás és minőségi szintje.

A Logitech Ultra Flat Keyboard a mezőny legolcsóbb tagja, az egység kivitele minőség tekintetében teljesen jó, ám a tömörített dizájn, illetve a különböző billentyűk szokatlan elhelyezése miatt a kezdeti időkben inkább bosszantó a termék használata, mint kényelmes. Az egység méretét tekintve kisebb, mint a hagyományos asztali billentyűzetek, így akár notebookhoz is alkalmas, ugyanis könnyedén hordozható. A billentyűzet ára és minősége miatt ajánlott vétel, ám a nem mindennapi billentyű elhelyezés miatt sokak számára nem lesz jó, kényelmes választás.

Árkategória tekintetében a második termék a Labtech billentyűzet-egér párosa. Ez a termék ugyan nem noteszgépekhez készült, ám mégis használható hozzájuk a vezeték nélküli csatlakozásnak és az USB-s vevőnek köszönhetően. Az egység anyagfelhasználás tekintetében gyengébb a Logitech billentyűzeténél, ám 6000 forint körüli áráért cserébe vezeték nélküli egérhez is jutunk. Az egér tapintása jó, viszont nem passzol tökéletesen a kézbe, így nem mondható kényelmesnek. Ár szempontjából jó választás a Labtec terméke is, főleg, hogy külön szoftverre nincs szükség a multimédiás funkciók használatához (Winamppal persze nem is működik, csak MediaPlayerrel). Összességében elmondható, hogy átlagos billentyűzet-egér párosról van szó, ami a maga kategóriájában jó választásnak minősül, de nem érdemes összehasonlítani egy jobb minőséget ígérő Logitech termékkel.

A Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks egy kompromisszum-mentes megoldás noteszgépek számára. A termék kivitele és dizájnja minden tekintetben minőségi, az egység kényelmes használatot biztosít. Egyedül az egér nem passzolt tökéletesen a kézbe, de ez talán megbocsátható. Az extrák kecsegtetőek: a többfunkciós vezeték nélküli numerikus billentyűzet sokak számára lesz vonzó tartozék. A termék összességében hozza a gyártótól elvárható szintet, ám a billentyűzet csuklótámaszánál azért már alkalmazhattak volna valami kényelmesebb gumiborítást is a teljes kényelem érdekében, de így sem rossz. A billentyűzet-egér páros valószínűleg nem lesz széles körben népszerű, méghozzá azért, mert meglehetősen drága: a termék sok extrát, kényelmes használatot és elegáns dizájnt kínál, ám mindezért 26.000 forintot kell letennünk az üzlet pultjára, ami sokak számára visszatartó erőként fog jelentkezni. [bold]A termék ajánlott vétel.

A billentyűzeteket az Expert Computer KFT-től kaptuk tesztelésre. Köszönet értük![/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward