Újdonságok a Macworld 2008-ról

A 2008-as Macworld egyik legérdekesebb terméke kétségtelenül a MacBook Air, ám az új, extra vékony noteszgépen kívül más egyéb újdonságok is bemutatásra kerültek, amelyek több szempontból is érdekesek lehetnek.

Újdonságok a Macworld 2008-ról

A 2008-as Macworld egyik legérdekesebb terméke kétségtelenül a MacBook Air, ám az új, extra vékony noteszgépen kívül más egyéb újdonságok is bemutatásra kerültek, amelyek több szempontból is érdekesek lehetnek.

Az első ilyen újdonság a Time Capsule, ami magyar fordításban Időkapszulát jelent. A hozzáértők már kitalálhatták, hogy a termék az Apple új operációsrendszerének egyik funkciójával, azaz a Time Machine-nel van kapcsolatban: a kis Időkapszula tulajdonképpen egy vezeték nélküli router, amely beépített merevlemeze segítségével automatikusan képes menteni a rendszer fontos dokumentumait a Time Machine segítségével. A termék ára 299 dollárról indul, ezért az összegért egy 500 GB-os merevlemezzel felszerelt változat lehet a miénk, az 1 TB-os adattárral bíró modellért már 499 dollárt kell majd letennünk az asztalra.

A kis Időkapszula egyébként 802.11n WiFi támogatással, három darab ethernet porttal és egy WAN porttal rendelkezik, utóbbi csatlakozóba illeszthetőek a kábel vagy dsl modemek. A szerkezet USB portot is tartalmaz, így nyomtatószervernek is használható. Az Apple állításai szerint az Időkapszulát PC-s környezetben is lehet használni, az egység ekkor tulajdonképpen vezeték nélküli merevlemezként viselkedik.

Az Apple ezzel együtt az Itunes áruházat is frissítette, mostantól lehetőség van filmek kölcsönzésére is. A filmeket hagyományos vagy akár HD minőségben is kikölcsönözhetjük, a kikölcsönzött film megtekintésére 30 napos időkeret áll rendelkezésre, azaz ennyi időn belül lehet megnézni a művet, ám ha egyszer elindítottuk a filmet, akkor 24 órán belül végig is kell néznünk, ezután lejár a kölcsönzési idő. Az új alkotások kikölcsönzésének ára hagyományos minőség esetén 3,99 dollár, míg a HD változatokért 4,99 dollárt kell fizetni. A régebbi filmek hagyományos változatáért 2,99 dollárt, míg a HD verzióért 3,99 dollárt kér el az Apple.

A kölcsönzés bevezetésével együtt az Apple TV is megújult: az eszköz új kezelőfelületet kapott, valamint ára 299 dollárról 229 dollárra csökkent. Most már lehetőségünk van akár a Flickr fotóalbumok megtekintésére is az Apple TV segítségével.

Az Apple az iPhone és az iPod Touch modelleknél is változtatásokat eszközölt. Az iPod Touch megkapta az iPhone néhány alkalmazását, amelyek között jelen van az email kliens, a Google Maps, az időjárás előrejelzés, valamint a jegyzettömb. Az Apple telefonja mostantól lehetőséget nyújt a felhasználó helyzetének "háromszögelésére" a Google Maps segítségével, így megállapítható a  pontos tartózkodási hely, ezen kívül mostantól csoportos üzenet küldésére és a home screen módosítására is lehetőség nyílik.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward