Újabb érdekes infók a friss Core családokról

Pár nappal ezelőtt már lehullott a lepel az Intel új processzorainak elnevezéséről, így a jövőben a Core i7-es modellek mellett Core i5-ös és Core i3-as elnevezéssel ellátott processzorokkal is találkozhatunk majd a piacon.

Újabb érdekes infók a friss Core családokról

Pár nappal ezelőtt már lehullott a lepel az Intel új processzorainak elnevezéséről, így a jövőben a Core i7-es modellek mellett Core i5-ös és Core i3-as elnevezéssel ellátott processzorokkal is találkozhatunk majd a piacon.

[bold]Core 2 Duo/Quad modellek a Core i3-as családban

[/bold]A vállalat a friss hírek szerint érdekes gyakorlatot alkalmaz majd a processzorok csoportosításánál: így a korábbi hírekben már említettek szerint a processzorok teljesítménye szerint történik a rangsorolás, plusz figyelembe veszik az általuk kínált szolgáltatásokat, de a tokozás és a mag típusa már nem lesz szempont. Ezt jól mutatja, hogy az Intel a Wolfdale és a Yorkfield processzorokat és a Penryn mobil CPU-kat is áthelyezi a Core i3-es családba. Ennek köszönhetően a belépő szintet képviselő családban az alsókategóriás Nehalemek mellett kétmagos Core 2 Duo és négymagos Core 2 Quad processzorok is helyet kaphatnak majd. Ezekből a termékcsaládokból az alsóbb kategóriás modelleket emelik át a Core i3-as sorozatba, azaz a Core 2 Duo E7000/E8000-es, valamint a Core 2 Quad Q8000-es/Q9x00 példányokat. A gyorsabb Wolfdale és Yorkfield processzorok alkalmazásáról és átnevezéséről nincs hír, ugyanis a gyártó szerint az előbbiekben említett modellek bírnak nagy jelentőséggel az alsókategóriás Nehalemekkel is rendelkező Core i3-as termékcsaládban. Természetesen az átnevezett Core 2 Duo és Core 2 Quad processzorok továbbra is az Intel 3-as és 4-es sorozatú lapkakészleteiben kapnak majd helyet.

Az aztali Clarkdale a Core i5-be, a mobil Arrandale a Core i3 sorozatba érkezik

Az asztali kétmagos Nehalemek, vagyis a Clarkdale modellek a Core i5-ös, míg ezek mobil megfelelői, a lassabb Arrendale processzorok a Core i3-as családban fognak elhelyezkedni. Az asztali és mobil megfelelők közötti teljesítménykülönbség a tradíció miatt jön létre: a mobil egységeknél az energiatakarékosság jegyében feláldozzák az órajelet, így lassabb az adott modell, ellensúlyozásként viszont nagyobb gyorsítótárat kap. A Clarksfield magra épülő mobil négymagos processzorok már Core i7-es elnevezést kapnak, ezek a termékek két változatban lesznek elérhetőek: egyik esetben a harmadszintű gyorsítótár 6MB-os lesz, míg a másikban 8 MB-os.

[bold]Lynnfield-ből lesz Core i5-ös és Core i7-es változat is

[/bold]A Lynnfield modellek két családban lesznek jelen egyszerre: a Core i5-ben és a Core i7-ben. Az, hogy melyik sorozatban foglal helyet az adott processzor, az a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az órajeltől, és a HT támogatás meglététől függhet majd. A Core i7-es sorozatban helyet kapó modellek esetében jelen lesz a HT támogatás, valamint ezeknek az egységeknek magasabb órajele is lesz, mint Core i5-ös társaiknak. A Lynnfield processzorok Core i5-ös változatai az idei év harmadik negyedévében debütálnak, míg a Core i7-es modellekre egészen 2010 első negyedévéig kell majd várni.

A Core i9 lesz az új zászlóshajó a hatmagos Gulftown processzorokkal

Ezzel még nincs vége. A nem is oly távoli jövőben debütál a Core i9-es család is, amelyben az új zászlóshajók, a Gulftown maggal ellátott processzorok lesznek jelen. A hat maggal ellátott termékek nagyobb teljesítményre lesznek képesek: a hat mag és a HT támogatás jóvoltából a processzorok egy időben 12 szálon tudnak majd dolgozni, valamint 50%-kal nagyobb, 12 MB-nyi L3 gyorsítótárat is kapnak, mint a Bloomfield modellek. Az újdonságok természetesen kompatibilisek lesznek az X58-as alaplapokkal és ugyanúgy LGA-1366-os tokozással érkeznek, mint a jelenlegi Core i7-es processzorok.

Összességében egyelőre nem hogy egyszerűsödne, de jelentősen bonyolódik majd a Core család, legalábbis a most rendelkezésre álló információk szerint mindenképpen. Hogy a pontos típusjelzések mennyiben könnyítik majd meg a felhasználók dolgát, ha processzorválasztásra kerül sor, az egyelőre rejtély.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward