Új mobil processzorok AMD-módra, májusban

Az AMD műhelyében már gőzerővel készül a vállalat következő generációs mobil platformja, amely a Danube nevet kapja majd. A platformban helyet kapó processzorok a gyártó legfrissebb mikro-architektúrája köré épülnek majd, így a jelenleg forgalomban lévő megoldásoknál sokkal versenyképesebbek lesznek.

Új mobil processzorok AMD-módra, májusban

Az AMD műhelyében már gőzerővel készül a vállalat következő generációs mobil platformja, amely a Danube nevet kapja majd. A platformban helyet kapó processzorok a gyártó legfrissebb mikro-architektúrája köré épülnek majd, így a jelenleg forgalomban lévő megoldásoknál sokkal versenyképesebbek lesznek.

A vállalat az asztali processzorok piacán hatalmas kínálattal van jelen, ám ugyanez jelenleg sajnos egyáltalán nem mondható el a mobil központi egységek szegmensére, ahol az Intellel ellentétben az AMD csak néhány féle processzorral képviselteti magát. Ez a tény jövő májustól kezdve végre megváltozik, ugyanis rengeteg Phenom II-es mobil processzor áraszthatja majd el a noteszgépek piacát. A K10-es alapokon nyugvó újdonságokból Phenom II Black Edition változatok is helyet kaphatnak a palettán, aminek a hardcore játékosok fognak majd örülni.

A Danube platform ugyanarra a lapkakészletre épül majd, mint a jelenlegi Tigris platform, azaz név szerint az M880G (RS880M) megoldásra, amely Ati Radeon HD 4200-as sorozatú, DirectX 10.1-es támogatással rendelkező integrált videó vezérlőt foglal magában. A Danube esetében új I/O vezérlőt vet be a gyártó: az SB820M névre keresztelt chip akár 14 darab USB 2.0-s és két darab USB 1.1-es csatlakozót kínál. A sorban ezen kívül hat darab SATA 6 Gbps-os csatlakozó is helyet kap RAID támogatással fűszerezve, valamint egy Gigabites Ethernet vezérlővel és egy továbbfejlesztett órajel generátorral is ellátja a gyártó az újdonságot.

Érdekesség, hogy a gyártó tervei között jelenleg nem szerepel integrált videó vezérlő nélküli mobil lapkakészlet piacra dobása. Az AMD 870-es (RX881) platform csak a jelenleg is forgalomban lévő Tigris platformot támogatja, az új processzorokat nem. A noteszgép gyártóknak természetesen még így is lesz lehetőségük kiváltani a Danube platform integrált videó vezérlőjét egy ütőképesebb diszkrét megoldással.

A Danube platformban helyet kapó processzorok döntő többsége K10-es architektúra köré épül majd, ám az olcsóbb noteszgépek készítőire is gondolt a gyártó: lesznek K9-es modellek, amelyeken 64-bites FPU teljesít majd szolgálatot (128 helyett). A Champlain processzorok, amelyek a Danube platformhoz készülnek, a korábbi várakozással ellentétben nem lesznek kompatibilisek a Tigris platformmal, ugyanis az egységek S1g4 tokozással érkeznek.

Az új központ egységek 45 nm-es SOI gyártástechnológiával készülnek majd, így 25W-os, 35W-os  vagy 45W-os TDP-vel rendelkezhetnek majd modelltől függően. Az új processzorok a DDR3-as memória szabvány mellett a DDR3L modulokat, azaz az alacsony feszültség mellett üzemelő memória chipeket is támogatni fogják. Ezek az egységek segítenek tovább csökkenteni a rendszer fogyasztását, így az egyetlen töltéssel elérhető akkumulátoridőt pozitív irányba befolyásolják majd. A következő generációs mobil processzorokról hiányozni fog a harmadszintű gyorsítótár (L3 Cache) és az egységek magórajele is meglehetősen alacsony lesz (legalábbis a négymagosok esetében). A négymagos processzoroké 1,6 és 2,3 GHz között, míg kétmagos társaiké 2,3 és 3,1 GHz között fog elhelyezkedni. A friss központi egységek által kínált számítási teljesítmény nem lesz extrém mértékben magas, de a jelenleg is forgalomban lévő termékekhez képest észrevehetően rugalmasabb rendszert tudnak majd alkotni a platform többi összetevőjével karöltve.

További érdekesség az a tény, hogy a gyártó Black Edition sorozatú processzorokat is kínál majd a mobil szegmens számára, ami tunigolható processzorok érkezését jelentheti, ugyanis az asztali szegmensben a Black Edition elnevezés a szorzózár-mentes, egyszerűbben tuningolható központi egységeket jelöli.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward