Új lehetőségekkel bővült a watchOS, és a tvOS is frissült

Az Apple az okosórákra szabott rendszerét új Tevékenység funkciókkal és Walkie-Talkie-val indította el, a tvOS esetében pedig jobb hangzással kell számolni.

Új lehetőségekkel bővült a watchOS, és a tvOS is frissült

A WWDC keretében a watchOS és a tvOS is terítékre került. Először az okosórákra szabott operációs rendszer újdonságait vesszük majd részletesebben górcső alá, utána pedig a tvOS-ről is szó lesz, igaz, ennek kapcsán nem sok újdonsággal szolgált az Apple.

watchOS 5

A watchOS 5 legjelentősebb újításaként a vállalat a Tevékenység rendszer átalakítását emelte ki. A három színes kör eddig is képes volt magával ragadni a felhasználókat, a jövőben pedig még inkább igaz lesz ez, hála az itt megjelenő funkcióknak. Ezen túl már versenghetnek majd egymással az emberek a lehető legjobb teljesítmény elérésében. A kihívások keretében hét nap alatt kell majd a résztvevő felhasználóknak a legmagasabb pontszámot elérniük a győzelem megszerzése érdekében. Hogy minél jobban ösztönözze az embereket a vállalat, bevezette azt az új értesítést is, ami szólni fog a verseny résztvevőinek, ha egy másik felhasználó mindhárom gyűrűje „kiteljesedett”. A rendszer számon tartja majd, hogy ki mennyi győzelmet tudhat maga mögött.

Galéria megnyitása

Végre már a jógát is képes aktivitásként kezelni a watchOS, erre nagyon sok tulajdonos várt. Az Apple emellett egy másik mozgásformát is felvett, mégpedig a mászást. A futóknak pedig az eddiginél több valós idejű információval fog szolgálni az okosóra, ezen a fronton megjelent például az ütemfigyelő, ami szól, ha esetleg túl lassú tempóval halad az eszköz viselője. Fontos még azt is elmondani itt, hogy az órák a watchOS 5-től kezdve már képesek lesznek automatikusan felismerni az edzésformákat. A rendszer magától feldob egy értesítést arról, hogy sporttevékenységet észlelt, és innen lehet indítani a teljesítménymérést. A watchOS az aktivitás kezdetétől mér majd, szóval nem fog lemaradni például egy negyedórás futás első három perc.

Galéria megnyitása

Érdekes újítása a watchOS 5-nek, hogy már képes Walkie-Talkie üzemre. Ezt kihasználva azokkal lehet majd nagyon egyszerűen kapcsolatot teremteni, akik szintén rendelkeznek Apple Watch okosórával. A Walkie-Talkie funkció révén létrejött kapcsolatnál beállítható lesz folyamatos és egyszeri elérhetőség is, amikor valakit felkérnek ilyen beszélgetésre. Ez a szolgáltatás működik majd mobilhálózaton és Wi-Fi kapcsolattal is. Beszéd közben animáció jelzi majd a csatorna elfoglaltságát a feleknek, és a csippanó hangról sem kell lemondani, ezzel lesz teljes az élmény.

Galéria megnyitása

Egy új Siri „számlap” is megjelent a friss watchOS fedélzetén, ami már lehetővé teszi a közvetlenebb beszélgetést a digitális asszisztenssel. Ebben az esetben nem kell a „Hey, Siri” kulcsszavakat használni, hanem azonnal lehet a parancsokat, kérdéseket intézni a rendszernek. Az iOS 12 esetében bemutatott siris újítások egy része az okosóráról is elérhető lesz, ami szintén jó hír. Interaktív értesítésekkel is számolni kell már itt. És ezen az órafelületen a harmadik féltől származó alkalmazásokhoz köthető információk is megjelenhetnek majd; az ehhez szükséges API-t az Apple hamarosan elérhetővé teszi a fejlesztők számára.

Galéria megnyitása

A watchOS 5 WebKit integrációval is szolgál, ennek köszönhetően megjelenhetnek majd a webes tartalmak a karórák kijelzőjén. Ezt az újítást követően elvileg már annak sem lesz akadálya, hogy linkeket nyisson meg a felhasználó az Apple Watch-on. A vállalat pedig gondoskodik arról a színfalak mögött, hogy minden tartalom a kicsi felületre kellően optimalizálva rajzolódjon ki, hogy megfelelő élményben részesüljenek a tulajdonosok.

A viselhető kiegészítő kapcsán még azt is bejelentette a cupertinói alakulat, hogy már elérhető lesz rajta a Podcastok szolgáltatás. Továbbá a harmadik féltől származó zenei applikációk is képesek lesznek megszólalni a háttérből, ami mindenképpen üdvözölendő.

Végül egy új változat is érkezett az Apple Watch-ból, ami a szó legszorosabb értelmében véve a szivárvány összes színében pompázik. A Pride kivitelnél nemcsak a szövetből készült szíj lesz színes, hanem a gyári háttérkép is.

Galéria megnyitása

tvOS 12

A tvOS kapcsán hangzott el a legkevesebb újdonság a Worldwide Developers Conference keretében. Ez az operációs rendszer megkapta a Dolby Atmos hangtámogatást, ami remek élményfokozó lehet a különböző tartalmak esetében, de azt meg kell itt jegyezni, hogy a lehető legjobb hangzás elérése érdekében nem árt, ha olyan hangrendszerrel is rendelkezik az eszköz tulajdonosa, ami szintén támogatja ezt a technológiát. A tavaly elindított 4K HDR eszköz az új hangtámogatással egészen biztos, hogy kiváló párosítás lesz.

Galéria megnyitása

Bár eddig nem igazán voltak olyan tartalmak az iTunes kínálatában, amik szolgáltak Dolby Atmos hanggal – érhető okból, hiszen nem volt támogatott az eszközök szintjén –, most viszont ez megváltozik. Az Apple úgy nyilatkozott, hogy a lehetőségeihez mérten a legtöbb filmet és sorozatot elérhetővé fogja tenni a jobb hangsávval. Jó hír ezen a ponton, hogy akik korábban a hagyományos hanggal megvettek valamit, azoknak ingyen frissül majd a „polcán” az adott tartalom. Érdekesség, hogy a mostani változással az Apple TV aktuális asztali lejátszója lett a világ első olyan set-top-boxa, ami támogatja a Dolby Visiont és a Dolby Atmost is, így teljes Dolby élményt képes biztosítani.

Galéria megnyitása

Az Apple mind a watchOS 5, mind pedig a tvOS 12 végleges kiadását ősszel fogja elindítani. Szomorú hír, hogy az eredeti Apple Watch már nem kapja meg ezt a frissítést, és a tvOS is csak a negyedik és az ötödik generációs Apple TV-re lesz telepíthető, a 2015 előtt megjelent eszközökre nem.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap