Új, két GPU-s Nvidia videokártya decemberben?

Az Nvidia GeForce 9800 GX2-es modellje még mindig fellelhető a különböző üzletek kínálatában, de a gyártó legfrissebb architektúrájára épülő GPU-ival egyelőre még nem készült hasonló, két GPU-t tartalmazó egység. Ezt a tényt a GT200-as GPU-k nagy méretével és tekintélyes fogyasztásával lehet magyarázni, de a helyzet akkor is változatlan: az Nvidia még mindig nem dobott piacra olyan megoldást, amellyel konkurenciát állíthatna az AMD Radeon HD 4870 X2-es modelljének.

Új, két GPU-s Nvidia videokártya decemberben?

Az Nvidia GeForce 9800 GX2-es modellje még mindig fellelhető a különböző üzletek kínálatában, de a gyártó legfrissebb architektúrájára épülő GPU-ival egyelőre még nem készült hasonló, két chipes megoldás. Ezt a tényt a GT200-as GPU-k nagy méretével és tekintélyes fogyasztásával lehet magyarázni, de a helyzet akkor is változatlan: az Nvidia még mindig nem dobott piacra olyan grafikus vezérlőt, amellyel konkurenciát állíthatna az AMD Radeon HD 4870 X2-es modelljének.

A legfrissebb hírek szerint az Nvidia két GPU-s megoldására már nem kell sokat várni, az ugyanis december folyamán érkezik meg a boltok polcaira. Az információ a jól értesült keleti forrásoktól származik. Az új kártya két darab 55 nm-es GT206-as GPU-val lesz ellátva. Az Nvidia jelenleg is a TSMC 65 nm-es gyártási technológiájára támaszkodik a GT200-as GPU-k esetében, de a gyártónak azért 55 nm-es megoldásai is vannak, mint például a GeForce 9800 GTX+. Ezzel szemben az AMD már régóta 55 nm-es csíkszélességű GPU-kat gyárt, ilyen technológiával készültek a Radeon HD 3000-es és Radeon HD 4000-es család tagjai.

Az első információk az 55 nm-es GT200-as sorozatú GPU-król (GT206) egyébként nagyjából 5 hónapja jelentek meg, akkoriban még arról számoltak be a források, hogy az új chipek a nyár végén, illetve az ősz elején kerülhetnek forgalomba. Hát nem így lett. Az ELSA szeptemberi útiterve alapján biztosra vehető, hogy az új, 55 nm-es GPU-val felszerelt kártyák november közepéig egészen biztosan nem jelennek meg. A kissé nehezen olvasható útiterv szerint 2009 első felében érkezik majd a 45 nm-es (40 nm-es?) GT212-es GPU újdonság is. Hogy a jól értesült források információi mennyire helytállóak, az hamarosan kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward