Új, gyorsabb olvasófejek merevlemezekhez

Új, gyorsabb olvasófejek merevlemezekhez

Brit kutatók újfajta merevlemez-olvasófej kifejlesztésén dolgoznak, amely nagyobb olvasási sebességet tesz lehetővé, mint a manapság alkalmazott egységek. Az új fejek a nagyobb olvasási sebesség mellett lényegesen kevesebbet fogyasztanak, így ideálisak lehetnek olyan merevlemezek készítésénél, amelyek hordozható eszközökben kapnak helyet.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Fizikai Kutatóintézetének munkatársai Teddingtonban próbálják kifejleszteni azokat az új, merevlemezekhez használt olvasófejeket, amelyek akár 5x vagy 10x nagyobb olvasási sebességet kínálnak, mint napjaink merevlemezeinek olvasófejei. Az új fejekről már megjelent egy publikáció a Journal of Applied Physics című lapban. Az újdonságok a mai merevlemezeknél alkalmazott eljárásoktól különböző módszerekkel működnek. Az új technológia segítségével sokkal vékonyabb és kisebb olvasófejek készíthetőek, amelyek négyzetinchenként egy terabit adatsűrűségig használhatóak - mondta Marian Vopsaroiu, a kutatás vezetője.

Galéria megnyitása

Az új fejekben elhelyezett érzékelő szintén különbözik a hagyományos érzékelőktől: az újdonság sokkal kevesebb áramot fogyaszt olvasáskor, így ideális lehet a jövőben laptopokhoz és MP3 lejátszókhoz egyaránt. "Gyorsabban tudjuk visszaolvasni az adatot - mondta Vopsaroiu. " 1 GHz helyett 5-10 GHz-es sebességgel zajlik az olvasás."

A mai merevlemezek a magneto-resistance (mágneses ellenállás) elvét alkalmazzák olvasásnál. A merevlemezek mágnesesen rögzítik a biteket, a bitek mágneses mezőjének irányától függően dönthető el, hogy az adott bit 1-et vagy 0-át jelent-e. Ahogy a fej elsiklik az adatmező fölött, a különböző mágneses mezők különböző ellenállás változást idéznek elő a fej szenzorjában. Közvetlenül az ellenállással sok mindent nem lehet kezdeni, így ezt először elektromos feszültséggé alakítják, a feszültség megegyezik a szenzor által mért ellenállás nagyságával. Ahhoz, hogy az érzékelő működjön, folyamatos áramnak kell folynia benne.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap