Új anyag a hűtőkhöz: réz-gyémánt ötvözet

A Fraunhofer-Forscher kutatói egy új anyagot fejlesztettek ki, amelynek segítségével sokkal hatékonyabb hűtőket lehet majd készíteni a jövőben. Jelenleg rézből és alumíniumból készülnek a különböző hűtők, ám az új ötvözetnek hála, hamarosan ezeknél sokkal hatékonyabb megoldások jelenhetnek meg a piacon.

Új anyag a hűtőkhöz: réz-gyémánt ötvözet

A Fraunhofer-Forscher kutatói egy új anyagot fejlesztettek ki, amelynek segítségével sokkal hatékonyabb hűtőket lehet majd készíteni a jövőben. Jelenleg rézből és alumíniumból készülnek a különböző hűtők, ám az új ötvözetnek hála, hamarosan ezeknél sokkal hatékonyabb megoldások jelenhetnek meg a piacon.

A kutatók a siker eléréséhez gyémántport adtak a közönséges rézhez, ugyanis a szerintük tény, hogy a gyémánt nagyjából ötször jobb hővezető anyag, mint a széles körben használatos réz. A létrejövő ötvözet másfélszer hatékonyabban vezeti el a hőt, mint a réz alapú megoldások, ami még így is rendkívül jó eredmény. Az ötvözet előnye, hogy melegítés hatására hőtágulásának mértéke nem számottevő, így tökéletesen alkalmas hűtési célokra, ha ez másként lenne nem lehetne alkalmazni az újdonságot a különböző elektronikai termékeknél. A kutatók számára nem volt egyszerű feladat stabil kötést létrehozni a gyémántpor és a réz között. Ahhoz, hogy a kötés a lehető legstabilabb legyen, kis mennyiségben krómot is használtak, amely karbid réteget hozott létre a gyémánton, így a rézzel kialakulhattak a megfelelő kötések.

Egyelőre az ötvözetet még csak bejelentették, illetve bemutatták, de a nem is oly távoli jövőben az új anyag főként noteszgépekben lesz használatos, ahol a hatékony hűtés a rendkívül kevés hely miatt nagyon nehezen kivitelezhető. Reméljük, a későbbiekben még hallunk az újdonságról.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward