Új, 45 nm-es Intel Penryn processzorok

Az Intel bejelentette 45 nm-es csíkszélességgel készült processzorait, amelyek között mindössze egy darab asztali proceszor található, a maradék 15 példány kifejezetten a szerver- és munkaállomás piacon veszi fel a harcot az AMD hamarosan megjelenő Barcelona kédnévre hallgató processzoraival. Az Intel most bejelentett újdonságai között kettő és négymagos egységek egyaránt megtalálhatóak.

Új, 45 nm-es Intel Penryn processzorok

Az Intel bejelentette 45 nm-es csíkszélességgel készült processzorait, amelyek között mindössze egy darab asztali processzor található, a maradék 15 példány kifejezetten a szerver- és munkaállomás piacon veszi fel a harcot az AMD hamarosan megjelenő Barcelona kódnévre hallgató processzoraival. Az Intel most bejelentett újdonságai között kettő és négymagos egységek egyaránt megtalálhatóak.

A Core 2 Extreme és további tíz Xeon processzor már mostantól elérhető, míg a maradék öt Xeon modell majd csak 30-45 nap múlva lesz elérhető a piacon.

Az alábbi táblázatban láthatóak az újdonságok paraméterei, valamint a várható áruk:

A táblázatban szereplő összes egység a 45 nm-es Penryn magra épül. A 45 nm-es Penryn architektúra alacsonyabb fogyasztást, több gyorsítótárat, SSE4 utasításkészletet és gyorsabb hardveres virtualizációt kínál, mint a 65 nm-es változatok. A Stoakley szerver/munkaállomás platform az új Xeon processzorokat szolgálja ki, az újdonságok nagyobb teljesítménnyel, 1600 MHz-es FSB-vel és 800 MHz-es DDR2 FB-DIMM memóriákkal gazdálkodhatnak.

Az Intel 45 nm-es újdonságai jobb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a 65 nm-es elődök, valamint az AMD négymagos Opteronjai, az Opteronok viszont a regisztrált DDR2-es memóriáknak köszönhetően alacsonyabb fogyasztással rendelkeznek idle módban. Az Intel a Core 2 Extreme QX9650 piacra dobásával bebiztosította vezető helyét az asztali processzorok piacán a rivális AMD-vel szemben, igaz, az AMD még nem dobta piacra a négymagos asztali Phenom processzorait.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward