Tűzbiztos lítium-ion akkumulátorok

Tűzbiztos lítium-ion akkumulátorok

A lítium-ion alapú akkumulátorok mára már rendkívül széles körben elterjedtek, a termékeket nagyon sok területen alkalmazzák. Lítium-ion akkumulátorokat találhatunk telefonokban, laptopokban, fényképezőgépekben és egyéb szórakoztatóelektronikai készülékekben egyaránt. A lítium-ion energiaforrások könnyedén újratölthetőek, ezzel együtt hatékonyan raktározzák az energiát, így a gyártók és a felhasználók körében nagyon népszerűek.

A nagy népszerűség és a rengeteg jó tulajdonság ellenére sajnos a lítium-ion akkumulátorok körül sincs minden rendben. Az akkumulátorok sajátossága, hogy könnyedén túlmelegszenek, majd egy bizonyos idő után akár ki is gyulladhatnak. A tavalyi év folyamán a Sony több ilyen akkumulátort is visszahívott, mivel az egységek tűzveszélyesnek bizonyultak. Az akkumulátorok hibáit német kutatók sikeresen kiküszöbölték, ugyanis az akkumulátor cellákban található, könnyedén meggyulladó szerves anyagot (elektrolitot) kicserélték egy olyan polimerre, amely nem gyullad meg, és amely megőrzi alakját.

A jelenleg is forgalomban lévő lítium-ion akkumulátorok könnyedén túlmelegedhetnek, majd a bennük található szerves elektrolit meggyulladhat, így az egész akkumulátor és vele együtt a körülötte lévő készülék is eléghet. A probléma főleg az akkumulátor körül található éghető anyagok és az egység nem megfelelő borítása miatt veszélyes. Az ISC (Fraunhofer Institute for Silicate Research) új eljárásával készült akkumulátor biztonságos, mert az egységben található elektrolit nem képes kiszivárogni és meggyulladni sem - állítják a kutatók. Az eljárás keretein belül a litium-ion összetételét módosították, így érték el, hogy az egységek jóval biztonságosabban képesek üzemelni, mint a most forgalomban lévő lítium-ion akkumulátorok.

A kutatók a hamarosan megrendezésre kerülő Német Kereskedelmi show keretein belül fogják bemutatni az újdonságot, ám a friss fejlesztéssel készült akkumulátorok kereskedelmi forgalomban majd csak nagyjából 3-5 év múlva lesznek elérhetőek (ha addigra még életképesek lesznek az ilyen akkumulátorok).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward