Több variáció egy témára: PCI(e) tv tunerek

Legfrissebb tesztünkben már komolyabb kártyákat is bevontunk a megmérettetésbe, így most PCI-os és PCIe-es csatolófelülettel ellátott példányokat egyaránt viszont láthatunk.

Több variáció egy témára: PCI(e) tv tunerek

A tunerek - bevezető

Előző cikkünkben kifejezetten az olcsóbb TV-tunereket helyeztük górcső alá és megpróbáltuk kideríteni, hogy a négy versenyzőből ár/teljesítmény arány szempontjából melyik az, amelyik megéri az árát.

Legfrissebb tesztünkben már komolyabb kártyákat is bevontunk a megmérettetésbe, így most PCI-os és PCIe-es csatolófelülettel ellátott példányokat egyaránt viszont láthatunk. A tunerek között két darab PCI-os modell van, ezek nagyjából a középkategóriát képviselik, viszont a másik két egység felsőkategóriás tunernek minősül. A PCIe-es jövevények két darab analóg és DVB-T adás vételére alkalmas tunerrel vannak felszerelve, amelyek természetesen FM rádióadások vételére is képesek. Vitathatatlan tény, hogy a két tunerrel rendelkező kártyákhoz combos konfiguráció kell, ám ahhoz, hogy szemléltessük: vajon mit tudnak az egységek egy régebbi, elavultabb konfiguráción, ahhoz egy ilyen rendszert hívtunk segítségül.

A két tunerrel rendelkező megoldások esetében lehetőségünk van a két különböző forrásból származó adás felvételére, illetve mindkét adás esetében használhatjuk az ún. TimeShift módot, tehát az élő adást visszatekerhetjük, ha esetleg lemaradnánk valamilyen fontos részletről. Ezt az eljárást mindkét tuner esetében lehet alkalmazni, akár egy időben is, ám ekkor extrém módon megnő a processzor terhelése: esetünkben egy 3700+-os egymagos CPU bizony kevésnek is bizonyult a kétszeres TimeShift, vagy a két tunerrel történő felvétel esetén

A tesztben egy 3700+-os processzort, 2 GB memóriát, egy 420W-os Chieftec tápegységet és 2x 250 GB-os Samsung merevlemezeket használtunk, egyszóval nem egy csúcsgéppel vizsgáltuk a versenyzők teljesítményét és a rendszerre gyakorolt terhelő hatását. A tesztekben mértük különböző módokban (felvétel, tv-nézés, rádió hallgatás, felvétel két csatornáról egy időben, stb...) a processzor terheltségét, valamint vizsgáltuk az egyes versenyzők képminőségét hírműsorok, sportműsorok és rajzfilmek alatt, így képet kaptunk a kártyák erősségeiről és gyengeségeiről egyaránt.

A rövid kis bevezető után nézzük a versenyzőket részletesen, egyenként.

Pinnacle Hybrid Pro PCI - a hardver

Az első tuner a Pinnacle kínálatából érkezett, a termék csomagolása tetszetős, a dobozon a főbb tulajdonságokkal könnyedén megismerkedhetünk, ez rendkívül hasznos lehet. Maga a doboz szép, de nézzük is meg, hogy mit is rejt maga a csomagolás.

A Pinnacle kártyájához kapunk mindent, amire csak szükségünk lehet: a kínálatból nem hiányzik a  távirányító, amelyhez elemeket is mellékel a gyártó, ehhez az egységhez egy infra vevőt is kapunk, amelyet egyszerűen a kártya hátsó "remote" feliratú csatlakozójába kell illesztenünk. A csomag egy átalakítót, némi leírást, valamint a telepítőlemezeket is tartalmazza, ezzel nagyjából ki is merítettük a tartozékok listáját.

A Pinnacle termékének távirányítója jó elrendezéssel bír, a gombok elhelyezkedését hamar megszokhatjuk, könnyen kézreesnek a kezelőszervek, tehát egy rossz szavunk sem lehet.

A Pinnacle kártyája tetszetős darab, maga a PCB, azaz a nyomtatott áramköri lap piros színnel bír. A kártya hátulján találunk egy FM rádióantenna aljzatot, valamint egy TV-antenna aljzatot, ez utóbbiba hagyományos szobai antennát, a kábel tv csatlakozóját, vagy esetleg digitális set-top-box antenna kimenetét is csatlakoztathatjuk. A TV antenna csatlakozó mellett egy S-Video bemenet is található, ezen keresztül digitalizálhatjuk régi filmjeinket, illetve csatlakoztathatunk videó kamerát vagy egyéb, videó kimenettel rendelkező eszközt. Vétel hiányában a DVB-T adásokat sajnos nem tudtuk kipróbálni.

A Pinnacle PCTV Hybrid Pro PCI kártyáján egy Philips TDA8275A chip dolgoza fel az analóg jeleket, a digitális jeleket egy Philips/NXP TDA10046A chip próbálja feldolgozni, míg a videojelek dekódolásáért egy Philips SAA7131E/03/G chip felel.

Pinnacle Hybrid Pro PCI - a tesztek

A tunerek mindegyikénél ugyanúgy jártunk el, ami a tesztelést illeti: mindegyik terméket egy beltéri set-top-boxra kapcsoltuk rá, annak is a koax kimenetére, majd különböző csatornák segítségével megpróbáltuk megvizsgálni, hogy a különböző műsorok esetében milyen kép- és hangminőséget nyújt az egység. A tesztek során természetesen a processzor terhelését is vizsgáltuk, így tv-ből és rádióból történő felvétel esetén, tv nézés és rádió hallgatás esetén is lejegyeztük az aktuális, átlagos processzorterhelést, ami most az előző fordulónál jóval magasabb volt, hiszen ebben a tesztben egy jóval gyengébb, egymagos processzort kínoztunk a különböző feladatokkal.

A Pinnacle tunerje szoftverkörítés tekintetében tökéletesnek mondható: az egység beállítását varázsló segíti, ami minden egyes lépésen végigvezet, így nincs nehéz dolgunk. A csatornák beállítása után a menürendszeren belül elvégezhetjük a további szükséges beállításokat is, azaz hogy hova mentse a szoftver a felvételeket, illetve a képeket, valamint a képminőséggel és a felvétel minőségével kapcsolatos beállításokat is elvégezhetjük.

A szoftver kezelőfelületére nem lehet egy rossz szavunk sem, ugyanis amellett, hogy egyszerű és átlátható, minden szükséges funkciót tartalmaz. A TV és a rádió kezelőfelülete ugyanolyan, a rádió esetében akár internetes rádiót is felvehetünk a  csatornák közé ez pedig egy rendkívül kényelmes lehetőség.

A tesztet a televízió nézéssel kezdtük, átlagosan 44%-os terhet tett a rendszer a CPU vállára, ez az érték aztán 33 és 50% között váltakozott dinamikusan, egyszóval ha kis ablakban tévézünk, akkor mellette még kisebb-nagyobb feladatokat képes ellátni a rendszer (3700+-os, egymagos CPU esetén). Ezek után megvizsgáltuk, hogy mi a helyzet felvétel esetén: itt már rosszabb volt a helyzet, már ami a terhelést illeti, ugyanis normál MPEG felvételkor 69-71%-os terhelést mértünk, míg ha a legjobb MPEG minőségben kívánunk rögzíteni, akkor könnyedén 80%-93% közötti processzorterheléssel szembesülünk. Timeshift módban ezek az értékek átlagban 3-5%-kal magasabbak voltak. Ez az a mód (TimeShift), amikor egy élő TV-adás közben tulajdonképpen megy a felvétel, és ha lemaradunk valamiről, akkor visszatekerhetünk.

Rádió hallgatáskor a processzort 4-13% között terheli a tuner, míg felvétel esetében már 15-21%-ot képvisel ez az érték.

A tuner képminőségével összességében nem volt probléma, a kép színeivel minden rendben, az élesség kiváló, viszont gyorsabb mozgások esetén elmosódik a kép, ez főleg akciófilmek, vagy sportműsor nézésekor vehető észre, de csak akkor, ha közelről nézzük a monitort. Rajzfilm és hírműsorok esetén nincs semmi gond a gép minőségével, a részletek jól kivehetőek, a kép szép. A tuner hangminősége jó volt, az egyetlen bántó dolog az az, hogy felvétel kezdetekor a kép és a hang egyaránt megáll egy ezredmásodpercre, majd a hangnál egy kattanás szerű zajt hallunk, ami a felvételt vissza hallgatva már nincs jelen. A rádió hangminőségével szintén nincs probléma, a tuner érzékeny, így az antennát jól be kell állítani, ha kisebb rádióállomások vételét kívánjuk megoldani, amelyek esetleg kisebb körzetben foghatóak. A rádió hangminőségére szintén nincs panasz, gyengén beállított antenna esetén sistergést hallhatunk, de egy pici állítgatással ez is megszűntethető.

Leadtek DTV-1800h - a hardver

A második szereplő szintén PCI csatlakozó segítségével kapcsolódik a rendszerhez, ez a tuner szintén hibrid megoldás, azaz analóg és digitális televízióadások vételére egyaránt tökéletesen alkalmas. A termék ezen kívül FM rádió vételére is alkalmas, egyszóval teljes értékű megoldás, ha a gépünkön TV-, illetve rádióadásokat szeretnénk élvezni.

A Leadtek terméke pici, de tetszetős dobozzal rendelkezik, ezen a dobozon szintén megtalálható minden szükséges információ, amit vásárlás előtt érdemes megtekinteni.

A Leadtek termékéhez kapunk egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint egy felhasználói kézikönyvet, de a gyártó a drivereket tartalmazó telepítő lemezt és egy extra cd-t is mellékel a tunerhez. Az extra cd különböző videó konverter alkalmazásokat tartalmaz, amelyek segítségével PSP-n vagy akár iPod-on is megtekinthetjük az általunk rögzített adásokat, természetesen az eszközökkel kompatibilis fájlformátumban és méretben.

A Leadtek kártyájának doboza számos kiegészítőt tartalmaz, ezek mind-mind megkönnyítik az eszköz használatát. A dobozban találunk egy távirányítót, valamint a hozzá szükséges infra vevőegységet és egy pár ceruzaelemet is. Ezen kívül rádióantenna és egy S-videó kábel is lapul a csomagolásban: utóbbi segítségével könnyedén csatlakoztathatjuk videónkat, videokameránkat vagy esetleg digitális fényképezőgépünket is a rendszerhez.

A Leadtek távirányítója elsőre furcsának hat, túlságosan "ömlesztve" helyezkednek el rajta a gombok, azaz nincsenek funkció szerint nagyobb régiókra osztva, így az első pár percben figyelni kell, hogy mit is nyom meg az ember, de természetesen könnyen megszokhatjuk a kiosztást. A távirányító fogása átlagosnak mondható, használhatóságával viszont nincs különösebb baj.

A kártya hátulján balról jobbra a következő csatlakozók foglalnak helyet: az első a tv-antenna aljzat, amelybe földi antenna, vagy akár kábel tv csatlakozó is dugható, mellette az FM-rádió antennájának csatlakozója helyezkedik el, ez az aljzat tulajdonképpen egy RCA csatlakozó, de szerencsére a gyártó mellékelt hozzá való speciális antennát, így nem gond. A harmadik csatlakozó nem más, mint az S-Videó bemenet, amelyen keresztül különböző külső forrás videó és audió jelét köthetjük a rendszerre. Az S-Video mellett a távirányító vevőjének csatlakozója található, ezzel ki is merítettük a hardvert.

A Leadtek DTV-1800H modellje egyébként Xceive 3018-as szilíciumtunerrel van felvértezve, a kártya Conexant CX2388X és Zarlink 10353-as chipekből álló lapkakészletre épül.

Leadtek DTV-1800h - a tesztek

A Leadtek tunerjéhez a korábbi teszt során már megismert szoftverkörítést kapjuk: egyszóval egy átgondolt, könnyen kezelhető alkalmazást, amelynek segítségével egyszerűen beállíthatjuk a TV és a rádió csatornákat, majd ezeket ugyanilyen könnyen kezelhetjük is. A szoftver teletext támogatással és időzíthető felvételi módokkal egyaránt rendelkezésünkre áll, de ez manapság egy tv tuner szoftvertől el is várható, ennek megfelelően mindegyik tudja is.

A TV tuner esetében többféle dizájnból választhatunk, az alapértelmezett skin tökéletesen megfelel a célnak, hiszen dizájnos, emellett átlátható kezelőfelülettel is rendelkezik. A rádió tuner program szintén teljesen megfelel az igényeknek, legtöbbször úgy is a háttérben szól a rádió és az alkalmazás is a háttérben foglal helyet. A Leadtek lehetőséget nyújt az ún. Élő közvetítés használatára, ekkor a TV adását helyi hálózaton keresztül, vagy akár interneten keresztül is közvetíthetjük például egy kézi számítógépre is. Ez a módszer akkor a legjobb, ha a kiszemelt kis gép rendelkezik WiFi támogatással is.

A Leadtek tunerjének tesztelésekor is a már említett módszerek szerint jártunk el: természetesen ugyanazt az "infrastruktúrát" használtuk a teszthez, így a végeredmények tökéletesen összehasonlíthatóak.

A tesztet ismét a processzorterhelés vizsgálatával indítottuk. A Leadtek terméke 10-13%-os terhelést helyez a processzor vállára teljes képernyős tévénézés esetén, ez pedig jóval alacsonyabb, mint a Pinnacle termékének 44%-os értéke, nem mellékesen, a Leadtek képét szebbnek is ítéltük. Ha televíziós adást kívánunk felvenni DVD minőségben, akkor 49-69% közötti processzorterheléssel kell számolunk, timeshift használatakor, ugyanezzel a beállítással 52-71%-os terhelést mértünk.

Rádió adások hallgatásakor a tuner 2-6%-os terhelés mellett üzemel, míg felvétel esetén ez az érték továbbra sem megy 10% fölé, jellemzően 5-8% között helyezkedik el, ami egy gyengébb processzor esetén előnyösnek mondható. Ez az érték a Pinnacle tunerjének terhelésénél jelentősen, közel 10%-kal alacsonyabb mind rádióhallgatás, mind pedig felvétel tekintetében.

A Leadtek tunerjét is alapértelmezett beállítások mellett fogtuk munkára, a tuner képe, ahogy az a fenti screenshot-okon is látszik, teljesen jó. Gyorsabb mozgás, illetve dinamikus jelenetek esetén ennél a kártyánál is tapasztalhatunk némi elmosódást a képben, de ennek mértéke egyáltalán nem zavaró, mindenképpen az elfogadható szint  környékén helyezkedik el. A hangminőségre összességében nem volt panasz, minden stílusban "jól szól a tuner". A rádió érzékenysége a Pinnacle tunerjéhez hasonló, így egy jól beállított antenna szükséges ahhoz, hogy sercegésmentesen tudjuk hallgatni a kisebb rádióadókat, a nagyobb, országos csatornákkal semmi probléma nincs, ezek kristály tisztán, tökéletes minőségben szólnak, ahogy egy rádiónak kell.

Pinnacle Dual Hybrid Pro PCIe - a hardver

A következő tuner már nem mindennapi készülék: ez az első egység a tesztben, amely dupla, hibrid tv és FM rádió tunerrel van felvértezve. A Pinnacle újdonsága, mint az előbbiekben mondtuk, hibrid megoldás, azaz analóg és digitális televízióadások vételére egyaránt alkalmas, emellett még rádió tunert is tartalmaz, egyszóval teljes értékű terméknek számít. A tuner csomagolása egy az egyben megegyezik a hagyományos PCI-os tuneréval, legalábbis dizájn tekintetében, a tartalom természetesen különbözik.

A Pinnacle csomagolása rejt egy telepítő lemezt, amely a Windows Media Center 2005-ös változatával is kompatibilis, ezen kívül tartalmaz egy átalakítót (S-Video-RCA), egy távirányítót a hozzá szükséges vevővel és egy pár elemmel, valamint egy koax kábelhez használható adaptert is. A kellékek mennyisége egyszóval jónak mondható, mindent tartalmaz a csomag, ami csak kellhet.

A készülék távirányítója gyakorlatilag ugyanolyan, mint az első, hagyományos tuner esetében, ez az egység is jól használható, fogása teljesen jó. A távirányító gombjai ebben az esetben jól láthatóan "csoportokra" vannak osztva, így sötétben vagy TV fényénél könnyebben tájékozódhatunk a kezdeti időkben. Az egység nagyon jól kézre esik.

A gyártó terméke a dupla tuneres megoldás miatt elég nagyra (hosszúra) sikeredett, de egy átlagos házban is tökéletesen elfér. Az egység PCIe x1-es csatolófelületbe illeszkedik, így egy régebbi konfiguráció esetében mindenképpen érdemes vásárlás előtt ellenőrizni, hogy van-e ilyen aljzatunk, nehogy kellemetlenségek érjenek. Maga a kártya a Pinnacle-re mostanában jellemző piros PCB-t kapta, a termék hátulján balról jobbra a következő csatlakozókat találjuk: az első rögtön a távirányító infra vevőjének bemenete, mellette találjuk az 1-es tuner csatlakozóját, utána a 2-esét, míg a jobb szélen az S-Videó bemenet található. Az S-Videón keresztül ebben az esetben is lehetőség van külső hang- és képforrás csatlakoztatására, legyen az videokamera, VHS lejátszó vagy akár egyéb forrás. A hét tűvel rendelkező S-Videó csatlakozó segítségével akár RGB jelet is köthetünk a  kártyára.

A Pinnacle PCTV Dual Hybrid Pro PCie kártyáján két darab Philips TDA8275A chip tölti be az analóg jelfeldolgozó szerepét, míg a digitális videojelekkel két darab Philips/NXP TDA10046A chip birkozik meg. A videojel dekódolásáról a Pinnacle kártyájánál egy Philips SAA7126-os chip gondoskodik.

Pinnacle Dual Hybrid Pro PCIe - a tesztek

A Pinnacle két tunerrel felvértezett modellje már jóval nagyobb terhelést helyez a processzor vállára, ha PiP módban tévézünk, vagy osztott képernyős módban nézünk egyszerre két csatornát. Az osztott képernyős mód tulajdonképpen addig mondható jónak, míg tart az újdonság varázsa, de azért sok esetben jöhet jól.

A Pinnacle szoftvere rendelkezik egy nagyon hatékony varázslóval, amelynek segítségével pár perc alatt tökéletesen beállíthatjuk a tunert. A csatornakeresésnél az analóg, a digitális és az FM adókat egyaránt beállítja a szoftver, természetesen a csatornákat a későbbiekben a setup menü segítségével szabadon finom hangolhatjuk vagy akár módosíthatjuk is. Az alkalmazás segítségével időzíthetünk felvételeket, nézhetünk teletextet, illetve egyszerűen tévézhetünk és rádiózhatunk. A beállítások között minden szükséges opciót megtalálunk, így szabadon beállíthatjuk, hogy hova kerüljenek a mentett képeink, illetve a tv- és rádió felvételek.

A Pinnacle szoftvere nagyon felhasználóbarát, könnyen kezelhető csak úgy, mint az eddig megismert tunerek szoftverei. A fenti képen éppen a PiP funkciót szemléltetjük, a kis képen látható adás egy gyenge beltéri antenna segítségével készült, ezzel magyarázható az átlagosnál rosszabb minőség. A nagy képen látható adás egy jó minőségű adás, így a képen látható minőségnél jobbat kéne produkálnia a tunernek, az eddig tesztelt 6 egység rendre jobb képet is mutatott, ám az AverMedia és a Pinnacle két tunerrel felvértezett verziói minden erőfeszítés ellenére csak ilyen minőséget tudtak felmutatni. A Pinnacle szoftvere összességében jól megtervezett program, gyakorlatilag nem találtunk benne semmi említésre méltó hibát, ami esetleg akadályozná a zökkenőmentes használatot.

A tuner tesztelését most is a processzorterhelés vizsgálatával indítottuk: a kártya TV nézés közben átlagosan 16% és 27% közötti terheléssel üzemel, ami hasonló, mint a gyártó egytuneres termékének terhelése. Amennyiben egy forrásból kívánunk felvenni és közben azt az adást is nézzük, akkor a terhelés 41-50% között ingadozik, ez az érték DVD-minőségben történő felvétel esetében már 65-84% közötti terhelést jelent a processzor számára csak úgy, mint a másik Pinnacle kártya esetében volt. Ha a felvétel közben PiP módban a másik tuneren nézünk televíziót, akkor a terhelés felugrik 90-100%-ra, de ekkor még nem tapasztalható jelentősebb szaggatás, a hang azért már néha meg-megakad, tehát ehhez a manőverhez erősebb processzor kell, főleg, ha a háttérben futtatunk valamilyen alkalmazást. Esetünkben semmi nem ment a háttérben a tűzfalon és a vírusirtón kívül.

A termék rádióhallgatáskor mindössze 4-7%-kal terheli a rendszert, ez az érték alacsonyabb volt, mint az egy tuneres Pinnacle kártyánál. Rádióból történő felvétel esetén 8-12% közötti terhelést mértünk, de még ez sem vészes, így rádióhallgatás és/vagy felvétel mellett nyugodtan dolgozhatunk is a gépen.

A tuner képminőségével már akadtak gondok, ugyanis hosszas próbálkozás ellenére sem sikerült szemcse-mentes képet varázsolni az eszköz segítségével. Próbáltuk más slotba helyezni a kártyát, valamint megcserélni a tuner bemenetek között az antenna csatlakozót, de a végeredmény ugyanaz maradt: kissé szemcsés, illetve zavaros kép. Ennek megfelelően a képminőséget nem ítélhetjük kiválónak, ha közelről nézzük a monitort, de ha 1-2-3 méteres távolságban helyezkedünk el, akkor már jobb a helyzet. A hang minőségével ezzel szemben semmi gond nem volt, se sercegés, se ehhez hasonló jelenségek nem voltak tapasztalhatóak. A rádió hangminősége szintén teljesen jó volt, az érzékenység az előző két tunerhez képest nagyobb, így az antenna beállítására nagyobb figyelmet érdemes fordítani, a rádióhallgatás alkalmával nem tapasztaltunk problémát a hang minőségében. A digitális TV adások tesztelése ezúttal is elmaradt, lefedettség hiányában.

AverMedia AverTV Duo Hybrid PCIe - a hardver

Végül, de nem utolsó sorban, ismerkedjünk meg az AverMedia AverTV Duo Hybrid megoldásával. Mint ahogy a kártya nevéből is kiderülhet, ez is egy két tunerrel felvértezett megoldás, amely analóg és digitális televízióadások, valamint FM-rádió vételére is tökéletesen alkalmas. Ez a kártya is PCIe x1-es csatolófelületen keresztül kommunikál a rendszerrel. Az AverMedia termékének csomagolása rendkívül tetszetős, a doboz hátoldalán minden fontosabb információt megtalálunk a tunerrel kapcsolatban, például a minimális gépigényével is megismerkedhetünk.

Az AverMedia tunerjének doboza számos kelléket rejt, amelyek között természetesen megtaláljuk a távirányítót, valamint a hozzá való elemeket és az infra vevőt egyaránt, ezen kívül kapunk egy külső antennát, ami FM-adások vételéhez lehet tökéletes, de egyes földi antennák is bejönnek vele, persze nem valami jó minőségben. A kellékek sorát egy S-Video átalakító kábellel folytathatjuk, amelynek segítségével ennél a kártyánál is lehetőség van videokamera, VHS lejátszó vagy egyéb eszköz csatlakoztatására, ezek között aztán a szoftver kezelőfelületén keresztül váltogathatunk.

A termék távirányítója jó kialakítással bír, ennél a modellnél is jól el vannak különítve a különböző csoportok, így könnyedén használható az eszköz. A távirányító fogása átlagos, az egység nem rendelkezik semmilyen különleges formával, amitől esetleg jobban kézbe simulna, no de ez a használhatóságán semmit sem ront.

Az AverMedia tv tunerje már rövidebb, mint az előbb bemutatott Pinnacle termék, a kártyán ugyanúgy két darab tuner helyezkedik el, mint az előbbinél, sőt, a termék ugyanúgy PCIe csatolófelülettel rendelkezik.

A kivezetések között jelen van a két tuner antenna bemenete, mellettük foglal helyet az S-Videó aljzat. A kártya nem tartalmaz belső audió bemenetet, azaz nincs szükség külön kábel használatára, hogy legyen hang, ez mindenképpen egy jó pont. A 2-es antenna bemenet a tesztelt tuner esetében némileg furcsa volt, ugyanis segítségével még a set-top-box-ból érkező antenna jelből sem sikerült értelmes minőséget produkálni, de a földi antenna sem tudott elfogadható minőséget nyújtani, illetve a tetőantennával is kudarcot vallott a készülék, pedig az eddig tesztelt 7 tuner mindegyike működött a jelenlegi antenna rendszerrel, így valószínűleg tuner hibával álltunk szemben.

Az AverMedia AverTV Duo Hybrid PCIE kártyáján két darab Philips TDA18271A chip tölti be az analóg jelfeldolgozó szerepét, míg a digitális videojelekkel két darab Philips/NXP TDA10046A chip birkozik meg. A videojel dekódolását az AverMedia szakemberei egy NXP SAA7162E/R5/G chipre bízták a videójelek dekódolásával kapcsolatos feladatokat.

AverMedia AverTV Duo Hybrid PCIe - a tesztek

Végül, de ismét nem utolsó sorban az AverMedia termékével folytatjuk a megmérettetést. Ennél a tunernél is a már jól megszokott rendszert és eljárásokat használjuk a teszthez.

A tesztelés előtt ismerkedjünk meg a tunerhez mellékelt szoftverkörnyezettel is. Az AverMedia egy médiacenter szoftvert ad a tunerhez, amelynek segítségével rendkívül egyszerűen kezelhetjük a különböző funkciókat. A tuner beállítása nagyon egyszerű, egy komplett varázsló áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével mindkét tuner analóg, digitális és FM rádió csatornáit könnyedén beállíthatjuk. A varázsló a későbbiekben is elérhető, de a csatornákat manuálisan is szerkeszthetjük, ha a varázsló egyszer már lefutott.

A szoftver összességében egy nagyon jól összerakott alkalmazás, amelyet öröm használni. A kezelőfelület gombjai rendkívül egyértelműek és könnyen áttekinthetőek, de a távirányítónak köszönhetően kevésszer lesz rájuk szükség.

Elsőként megvizsgáljuk, hogy mennyire terheli le a rendszert a tuner a különböző felhasználási módokban. Televízió adás esetében átlagosan 17% és 19% között ugrált a processzor terhelése, a 20%-os határt nem nagyon lépte át, ez  mindenképpen jó hír, ha gyengébb processzorral próbálkozunk. TV adás felvételekor, ha csak egy forrásból vettünk fel és azt a forrást is néztük, akkor 50-69%-os terhelést tapasztaltunk normál MPEG minőség alkalmazásakor. Amennyiben felvétel közben egy kis ablakban, vagy akár a képernyő felén a másik tuner képét néztük, akkor 72-81% körül helyezkedett el a processzor terhelése, azaz már nem voltunk messze a kritikus 100%-os értéktől. Ha a TimeShiftet mindkét csatorna esetén bekapcsoljuk, akkor a kép ki-kimarad, a hang is elkezd szaggatni, szóval ehhez a feladathoz már egy erősebb processzora van szükség, ugyanis így élvezhetetlen a televíziózás. Alap esetben ilyen extrém körülménnyel azért nem tapasztalhatóak, de a rend kedvéért megnéztük, hogy ilyenkor mi is a  helyzet.

Rádió hallgatásakor 16-18% körül volt a processzor terhelése, ez az érték is elfogadható, tehát rádióhallgatás közben továbbra is zökkenőmentesen dolgozhatunk a gépen. Ha rádióadást kívánunk felvenni, akkor nagyjából 22-25% közötti terhelést tapasztalhatunk, még ez az érték is elfogadható, de ahhoz képest, hogy rádióról van szó, illetve az eddigi tunerek értékeihez viszonyítva kicsit soknak tűnik.

A képminőség hasonló volt a Pinnacle két tuneres termékének minőségéhez, ennél a terméknél is próbáltunk csatlakozókat cserélni, illetve próbáltuk a kártyát áttenni egy másik foglalatba, de a képminőségben ekkor sem tapasztaltunk változást. A kép olyan, amilyen, messzebbről nézve nem mondható rossznak, ám ha az adást fel kívánjuk venni, akkor ilyen minőségben kínos mutogatni az alkotásunkat barátaink, ismerőseink előtt, de számunkra sem nyújt jó vizuális élményt. A képminőség hibájának megoldására nem sikerült rájönni, sőt, a kettes számú tuner csatlakozón még ennél is rosszabb minőség fogadott bennünket attól függetlenül, hogy milyen antennával próbálkoztunk. A hang minősége ennek ellenére kifogástalan volt, no de ez nem sokat ér ilyen kép mellett.

A rádió antennával tökéletesen működött a tuner, a rádió hangminőségére és érzékenységére nem volt panasz, egyszóval tökéletesen használható. Csak a tévés adások képminősége ne rontaná az összképet...

Értékelés - Melyik éri meg?

[bold]AverMedia AverTV Duo Hybrid PCIe

[/bold]

Az AverMedia terméke összességében egy jó tunernek mondható, DE: a televízió képminőségével egyáltalán nem lehetünk megelégedve, ugyanis a teszt alatt akármilyen antennát is próbáltunk használni, a tuner mindig szemcsés és zajos képpel hálálta meg az erőfeszítéseket. A képminőség még nem is lenne olyan nagy probléma, ha távolról néznénk a monitort, de a felvételek készítéséhez ez a minőség bizony gyenge, így ajánlott vétel címmel nem tudjuk megjutalmazni a tunert, ugyanis a 20.000 forint közelében elhelyezkedő árért picivel jobb minőséget lehet elvárni. A tuner szoftvere viszont kellemes meglepetés volt, ugyanis a kezelőfelület nagyon jól használható, tetszetős és átlátható, de ha nem tudjuk jó minőségű tartalommal megtölteni, akkor egymagában bizony kevés.

[bold]Leadtek DTV-1800H

[/bold]

A Leadtek tévé tunerje ugyan "csak" egy átlagos hibrid megoldás, azaz analóg és digitális televízióadások vételére egyaránt alkalmas, illetve az FM rádióadásokkal is megbirkózik, mégis egy nagyon jónak mondható termék. A tuner képminősége teljesen jó, a hangminőséggel sem volt bajunk. A készülékhez mellékelt szoftver könnyen kezelhető, egyszerűen beállítható, mégis rendkívül hatékony, így erre sem lehet panasz. A Leadtek egységének nagy előnye, hogy a konkurens termékeknél kisebb processzorterheléssel dolgozik, ez főleg gyengébb gépek esetén lehet komoly fegyvertény. Összességében a Leadtek DTV-1800H kimondottan ajánlott vétel, sőt, a tesztünk legjobbja címet is neki ítéljük oda, hiszen 12-14.000 forint körüli áráért cserébe rendkívül jó szolgáltatást nyújt.

[bold]Pinnacle PCTV Dual Hybrid Pro PCIe

[/bold]

A tunerhez mellékelt szoftverek kezelhetőségével és egyszerűségével nem volt problémánk, ám a tuner képminőségével már annál inkább. Sajnos erre az eszközre is az AverMedia tunerjénél már leírt sorok vonatkoznak, így a Pinnacle két tuneres megoldását sem tudjuk ajánlott vétel címmel ellátni. A tv adások képminősége hosszas próbálkozás után sem javult, ez a minőség távolról nézve szintén elfogadható, de felvétel készítéséhez, vagy közelebbről történő megtekintéshez bizony már kevés. A kártya hangminősége és a rádió minősége javít a helyzeten, de a TV tuner képének minősége sajnos nagyon lerontja az átlagot. A tuner 24-26.000 forint közötti áráért már jobb képminőséget várhatnánk el, de a szoftverkörítés, a hangminőség és a rádió minősége azért tetszett.

Pinnacle PCTV Hybrid Pro PCI

A Pinnacle hibrid tunerje egy kellemes kis készülék, aminek egy hibája van: a processzorra az átlagosnál nagyobb terhelést helyez, ám ennek ellenére szép képet és rendkívül jó hangminőséget nyújt. A kártyához mellékelt szoftver tökéletesen végzi a feladatát, a kezelése egyszerű, az alkalmazás könnyen átlátható. A hangminőség rádió esetében is tökéletes, talán a vevő az átlagosnál egy picivel érzékenyebb, de ez sem nevezhető hátránynak. Ha gyengébb processzorral rendelkezünk, akkor érdemesebb a Leadtek tunerjét választani, ám ha ez nem szempont, akkor a Pinnacle hibrid készüléke mindenképpen ajánlott vételnek számít, tekintve, hogy a 18-19.000 forintos vételárért cserébe egy nagyon jó tunert kapunk.

A tesztben szereplő termékekért köszönet az Expert Computer KFT-nek és a Kelly-Tech Kft-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward