Thaiföld betiltotta a GTA-t egy gyilkosság miatt

Egy tájföldi videójáték forgalmazó nagyvállalat betiltotta a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő GTA sorozat forgalmazását, miután egy táj tinédzser a videójáték hatására gyilkolni és rabolni kezdett az utcán. A 18 éves fiatal, aki egyébként egy főiskolai tanuló, kirabolt egy helyi taxist, majd ellopta annak járművét, ám mikor az 54 éves ember megpróbált ellenálni, a tinédzser megölte.

Thaiföld betiltotta a GTA-t egy gyilkosság miatt

Egy tájföldi videojáték forgalmazó nagyvállalat betiltotta a világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő GTA sorozat forgalmazását, miután egy táj tinédzser a videojáték hatására gyilkolni és rabolni kezdett az utcán. A 18 éves fiatal, aki egyébként egy főiskolai tanuló, kirabolt egy helyi taxist, majd ellopta annak járművét, ám mikor az 54 éves ember megpróbált ellenállni, a tinédzser egy késsel megölte.

A diákot szombat este a rendőrök egy bangkoki kis utcában találták meg, ahonnan éppen ki akart tolatni a lopott taxival. A taxi hátsó ülésén megtalálták az 54 éves halott taxist is. Miután a rendőrök elfogták a tomboló fiatalt, rögtön kérdőre is vonták, de a srác csak ennyit tudott felhozni mentségére: "Kíváncsi voltam, hogy vajon a valódi életben is olyan könnyű kirabolni egy taxist és ellopni az autóját, mint a videó játékban?"

A GTA tájföldi forgalmazója, a New Era Interactive (továbbiakban NEI) azóta felfüggesztette a GTA videojátékok terjesztését, és a Reuters információi szerint arra kérte tájföldi viszonteladóit, hogy távolítsák el a játékot üzleteik polcairól. Egyelőre nem tisztázott, hogy a NEI az egész GTA sorozatot, vagy csak a játék legújabb, Grand Theft Auto: IV című változatát tiltotta-e be.

Az eset után a tájföldi Kulturális Minisztérium vezetői hangot adtak azon véleményüknek, hogy szerintük ez az eset rendkívül jól példázza az erőszakos játékok veszélyességét. A hivatal szerint a szülőknek nagyobb figyelmet kéne fordítaniuk arra, hogy gyerekük milyen játékokkal üti el szabadidejét.

"Ez egy időzített bomba, amely már fel is robbant és ez a helyzet a jövőben csak tovább romlik." - mondta Ladda Thangsupachai, a Kultúrális Felügyeleti Központ igazgatója. "Ma egy taxisofőr volt az áldozat, de holnap könnyen lehet akár egy videojáték bolt tulajdonos is." - tette hozzá.

A GTA sorozat egyébként világszerte az erőszakos tartalmakat ellenző szervezetek és magánemberek kereszttüzében van. A mostani eset sajnos nem az első volt, amikor egy játékos a virtuális világot összekeverte a valósággal, és ámokfutásba kezdett, de ez valószínűleg nem is az utolsó alkalom. Június folyamán New York-ban történt hasonló eset, amikor 5 fiatal szintén ámokfutásba kezdett az utcán. Később a rendőrök kérdéseire annyit válaszoltak, hogy ők csak a GTA sorozatból vett jeleneteket próbálták leutánozni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward