Terítéken a ViewSonic HD projektorok

Projektorok landoltak tesztasztalunkon, amelyeket természetesen hosszadalmas tortúráknak vetettük alá, hogy kiderüljön: milyen minőséget, illetve szolgáltatásokat kapunk pénzünkért?

Terítéken a ViewSonic HD projektorok

A DLP technológia és a versenyzők

A cikk mindkét szereplője DLP projektor, manapság ezen technológia „fénykorát” éljük. Ahhoz, hogy megértsük a DLP technológia lényegét, pár szóban összefoglaljuk az eljárás főbb alkatrészeit, illetve tulajdonságait.

A DLP (Digital Light Processing) technológia lelke a DMD chip (Digital Micromirror Device), amelyet a Texas Instruments fejlesztett ki 1987-ben. A DMD chip tulajdonképpen egy fénykapcsoló, amely a kép feldolgozásáért felelős. A projektoroknál létezik egy DMD chipes és 3 DMD chipes rendszer: az egy chipből álló rendszernél egy forgó színtárcsát hívnak segítségül, amelyen a rávilágító fehér szín alapszínekre bontva jut tovább a DMD chip felületére. A három chipből álló megoldásnál már prizmákat használnak az alapszínek előállításához, a három chipből egyszerre jut a kép a vászonra, így színes képet kapunk végeredményül.

A feldolgozott képet egy speciális vetítő izzó juttatja a vászonra vagy a falra, ez lehet fém halogén vagy xenon lámpa, ennek a lámpának a képét a kondenzorlencse gyűjti össze,a  lencse és a DMD chip között a háromchipes rendszer esetén egy úgynevezett TIR prizma foglal helyet (Total Internal Reflection). Az izzóknak az ára magas, így jelentős kiadásra számíthatunk, ha esetleg kiég a lámpa. Az izzóval való spórolást segíti az ún. kímélő vagy más néven ECO mód, ilyenkor az izzó alacsonyabb fényerőn dolgozik, de a kép még élvezhető. Általában a gyártók megadják a lámpa élettartamát normál és ECO módban egyaránt, így némileg tudhatjuk, hogy mikor jön el az izzócsere ideje.

A DLP projektorok között találunk SVGA (800x600 vagy 848x600), XGA (1024x768) és SXGA (1280x1024) felbontással rendelkező modelleket egyaránt. A DLP projektorok ideálisak lehetnek otthoni mozizáshoz, illetve prezentációs célokra oktatási intézményekben.  Egyre szélesebb körben kezdenek elterjedni, az elmúlt évek során némileg csökkent a készülékek ára, ám átlagemberek számára még mindig túlságosan drágának bizonyulhatnak a termékek. Bár egy LCD vagy Plazma TV-vel összevetve az árakat nem jelenleg egyre versenyképesebbek a projektorok.

Jelen cikkünkben két darab ViewSonic projektor szerepel, az egyik készülék 1024x768 pixeles, a másik 800x600 pixeles felbontásra képes. Mindkét termék rendelkezik HD támogatással, ami manapság egyre fontosabb lehetőségnek számít. Az egyszerűbb összehasonlítás végett nézzük a két versenyző pontos technikai paramétereit:

A DLP technológia iránt érdeklődőknek következzen pár cikk, amelyek részletesebben foglalkoznak az eljárás ismertetésével:

About.com: http://tv.about.com/od/dlp/tp/DLParticles.htm

WikiPedia: http://en.wikipedia.org/wiki/DLP

ViewSonic PJ503D - a doboz tartalma

Az első - és egyben az olcsóbbik - versenyzőnk a PJ503D típusjelzést viseli. A projektor doboza egyáltalán nem mondható különlegesnek: a sima karton dobozra nyomtatta rá a gyártó a termék képét, valamint a hátoldalra a készülék specifikációit. A dobozban rend uralkodik, a pár darab tartozék tisztességesen el van helyezve. A kicsomagolás alkalmával az első benyomás az, hogy egy hagyományos projektorral van dolgunk, ám mivel a dobozt már áttanulmányoztuk, tudjuk, hogy HD támogatással bíró készülék lapul a csomagolásban. 

A projektor dizájnos fehér házzal rendelkezik, a lencse körüli keret segítségével állítható a kép élessége.

Tartozékként kapunk néhány leírást, valamint egy CD-t, ezen kívül amerikai és európai tápkábel, valamint egy D-Sub kábel (számítógéphez) is lapul a csomagban. A projektorhoz praktikus kiegészítőként egy távirányítót is mellékel a gyártó, aminek rendkívül nagy hasznát vehetjük.

A projektor funkciógombjai a készülék tetején helyezkednek el, ezek így könnyen kezelhetőek akár sötétben is, persze előtte némi ismerkedés kell a készülékkel. A gombok minőségével és elhelyezkedésével semmi bajunk nem volt, minden funkciót könnyedén elérhettünk.

A készülék hátulján szintén rend van: a tápcsatlakozó felett találhatóak a számunkra érdekes bemenetek: jobb oldalon az első az S-video csatlakozó, mellette találjuk a kompozit bemenetet. A 15-tűs kék csatlakozó nem más, mint a D-sub bemenet, ide csatlakoztathatjuk a PC-nkből érkező monitorkábelt. A D-sub mellett balra van a 8-tűs mini DIN aljzat, ami az RS 232-es átalakítóhoz használható (szervíz funkciók).

ViewSonic PJ258D - a doboz tartalma

Második versenyzőnk már a doboz kinézete alapján is komolyabb darabnak tűnik, komolyabb is! A PJ258D csomagolása tetszetős és informatív: a gyártó kihangsúlyozza a termék különlegességét, mi szerint a projektorhoz iPod-ot is csatlakoztathatunk, már ha rendelkezünk ilyen lejátszóval.

A PJ258D lakk fekete házzal rendelkezik, ez jó is, meg nem is: egyrészt a borítás egyik sajátossága, hogy nagyon vonzza a port, másrészt rendkívül könnyen karcolódik, így nem mindegy, hogy milyen törlőkendővel tisztítjuk. A projektornál a felső ZOOM feliratú csúszkával állíthatjuk a kép méretét, a lencse körüli keret elforgatásával fókuszálhatunk, azaz állíthatjuk a kép élességét.

A PJ258D-hez lényegesen több kiegészítőt kapunk, mint a kistestvérhez, a PJ503D-hez.

A kábelek között az angol- és európai szabvánnyal rendelkező tábkábelek egyaránt megtalálhatóak, ezen kívül az összes bemenethez kapunk kábelt, kivéve az USB-s szervizkábelt. A termékhez stílusosan fekete távirányítót mellékel a gyártó, természetesen elemeket is adnak, hogy rögtön használhassuk is.

Szembetűnő extra a táska, amelybe a készülék és a kábelek is elférnek, így ha egy prezentációra indulunk, valamelyest megvédhetjük a PJ258D-t a külső hatásoktól, azaz a karcolódástól és a portól. Rendkívül ötletes megoldás, de ebben az árkategóriában már el is várhatjuk az extra kiegészítőket.

A projektor hátsó része is dizájnos, bemenetek szépen sorakoznak egymás mellett, a sorrend balról-jobbra a következő: IR vevő, kompozit bemenet, S-video bemenet, D-sub csatlakozó és 3,5-es jack audió bemenet. A tápcsatlakozót a gyártó a készülék bal oldalára helyezte el, ez a csatlakozó olyan, mint amit a notebookok adapteréhez szoktak mellékelni: három tűből áll.

A sok jó után elérkeztünk a projektor egyik gyengeségéhez. Ha nem akarjuk a távirányítót használni, mert egyszerűen nincs kéznél, vagy nincs benne elem, akkor bajban vagyunk, ha esetleg előadás vagy filmnézés közben beállításokat szeretnénk módosítani, ez ugyanis kemény feladat. A gombok túl kicsik, és elég szokatlan sorrendben követik egymást. Megszokható az elrendezés, de sötétben az esetek 80%-ában egészen biztosan más gombot nyomunk le, mint amit eredetileg szeretnénk. Elegánsabb lett volna a készülék tetejére helyezni a gombokat, de ezt sajnos a dizájn miatt máshogy gondolta a gyártó. Szebb az egybefüggő fekete fényes fedőlap, mint ha gombokkal tarkítanák.

A projektorok bemutatása után megnézzük, mire is képesek élesben: teszteljük őket számítógéppel, DVD lejátszóval és set-top-box használatával egyaránt.

ViewSonic PJ503D - menü és tesztek

Most, hogy a két versenyzőt már többé-kevésbé ismerjük, ami a specifikációikat és csomagjaik tartalmát illeti, nézzük meg őket élesben is, működés közben. Az első tesztalany a PJ503D, amelynek elsőként a menüjével ismerkedünk meg. A készülék menüje egyszerű, könnyen átlátható és gyorsan kezelhető, egyszóval felhasználóbarát. A szükséges beállítási lehetőségeket jól csoportosította a gyártó, így minden nehézség nélkül megtalálhatjuk, amire éppen szükségünk van.

Az első menüpontban van lehetőségünk a kép elforgatására, a menü nyelvének kiválasztására, valamint az ECO (gazdaságos) mód bekapcsolására.

A következő képkockán az OSD, azaz a menük, és feliratok megjelenési idejét állíthatjuk be, az alap állapot, azaz a 20 másodperces megjelenítés tökéletesen megfelelő.

A következő menüpontban a képarányt, valamint a kép különböző méreteit állíthatjuk be az adott körülményeknek megfelelően. A Keystone opcióval dönthetjük a képet +-7 fokban, így ha a projektor elejét megemeljük, a képet könnyedén utána állíthatjuk.

A fenti képen a színmódot választhatjuk ki, valamint a fényerősség és a kontraszt értékeit finomhangolhatjuk. Általában az előre elkészített preset-ek (profilok) megfelelőek a különböző tevékenységekhez, mint például prezentációhoz, vagy filmnézéshez, de ha egyedi beállításokkal szeretnénk dolgozni, arra is lehetőségünk van.

Az utolsó menüpontban kapunk információt a projektor aktuális állapotáról: megtudhatjuk, hogy milyen bemenetet használ éppen az eszköz, milyen felbontás és képfrissítési frekvencia érvényes, valamint pontosan hány órát üzemelt már a készülék lámpája. Utóbbi adatból következtethetünk a várható élettartamra is, azaz, hogy milyen messze vagyunk a 2 vagy 3000 órás működési időtől.

A menüpontok megismerését kövesse a teszt. Először egy Set-top-boxot kapcsoltunk az eszközre a kompozit bemeneten keresztül, és találomra kiválasztottunk egy TV csatornát, majd a projektor képét digitális fényképezőgéppel rögzítettük, ami sok esetben nem képes pontosan visszaadni a képminőséget. Az első teszt eredménye az alábbi képen látható:

A projektor TV-ként való használata közben semmilyen rendellenességet nem vettünk észre, a digitális adás minőségével nem volt probléma. A projektor színvilága, fényereje és kontrasztja mozi-módra volt beállítva, így tökéletesen tette dolgát.

A második tesztben egy DVD-lejátszót kötöttünk eszközünkre S-video bemeneten keresztül, majd megvizsgáltuk egy divX tömörítéssel rendelkező film minőségét.

Ahogy az a kép alapján is látszik, a minőség hagy némi kívánni valót maga után, így érdemes inkább DVD filmeket választani, ha mozizni szeretnénk. A film DVD-s változatának minősége már tökéletes volt, a kép éles és szépnek mondható.

A következő tesztben egy számítógépet kapcsoltunk a PJ503D-re a D-sub csatlakozón keresztül, majd az asztalt 800x600-as felbontásra állítva az alábbi háttérképet vizsgáltuk meg.

A kép sehogy nem akart az igazi lenni, akármilyen módba váltottuk a készüléket, az eredeti képhez képest más színvilágot kaptunk. Manuális beállítással azért sikerült némileg elfogadhatóvá tennünk az asztal képét. A 800x600 pixeles felbontás számítógépes használathoz kevésnek bizonyult, a start menü elemei, illetve az egyes dokumentumok tartalma messzebbről csak nehezen látható.

A következő tesztben a HD videó állományoké a főszerep. Mivel projektorunk támogatja a két legelterjedtebb 720p-s és 1080i-s HD formátumokat, így ezeket a videókat meg is vizsgáltuk. A videók a Microsoft oldaláról valók, ugyanis a vállalatnak van egy külön HD demókat tartalmazó oldala, ahol jó néhány nagyfelbontású videóból választhatunk.

A fenti kép 720p-s felbontással rendelkezik, ahogy az a képen is látszik, a minőség tökéletes, igazi élmény egy ilyen videót közel 120"-os méretben vásznon végignézni, főleg, ha van hozzá valami normálisabb házimozi rendszerünk is (volt). A 720p-s videó lejátszása közben minden zökkenőmentesen ment, egyszerűen a mozi módot állítottuk be, majd elindítottuk a lejátszást.

Természetesen a videó 1080i-s felbontással rendelkező változatát is lefuttattuk, a képi világ itt még lenyűgözőbb és részletesebb volt, egyszóval a nagyobb HD formátum alkalmazása ajánlott.

A teszt folyamán a projektor ventilátora nem volt zavaróan hangos, ha jól felszerelt audió rendszerrel használjuk a projektort, akkor a film hangja elnyomja a ventilátor zaját, egyébként egy idő után kellemetlen lehet a projektor hangja, ha túl közel vagyunk hozzá. Összességében a PJ503D-vel meg voltunk elégedve, talán a 800x600 pixeles felbontás, és a D-sub módban tapasztalt színvilágbeli rendellenesség szólhat ellene. Utóbbi természetesen manuális beállítással elkerülhető, tehát gond nélkül finomhangolhatjuk a képet. A projektor 1280x1024 pixeles felbontásig képes kezelni a bemeneti forrást, de amint eltértünk a natív felbontástól, a képminőség egyből sokat romlott, így hosszabb távon a 800x600-as felbontást célszerű alkalmazni, legalábbis szöveges prezentáció esetében. 1080i HD videó esetén profitálhatunk a nagyobb felbontásból.

ViewSonic PJ258D - menü és tesztek

A kisebbik versenyző után jöjjön a nagytestvér, azaz a PJ258D. Ez a projektor nagyobb fényerővel és nagyobb felbontással rendelkezik, így várhatóan jobb képminőséget tudunk vele elérni, no de ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük meg a menü felépítését.

A PJ258D menüje már komolyabbnak tűnik, mint a másik versenyzőé. A menü ebben az esetben is könnyen kezelhető és átlátható, ám talán picivel több ismerkedést kíván, mivel több opciót tartalmaz, mint az előző terméké. A főmenüből minden lehetséges beállítást elérünk, persze magyar nyelvet ebben az esetben sem találunk a nyelvi beállításoknál.

A projektor képét itt is tökéletesen finomhanglhatjuk, rendelkezésre állnak az előre beállított módok csak úgy, mint az előző készüléknél, de természetesen lehetőségünk van az egyéni finomhangolásra is. A képaránynál ez a készülék is támogatja a 4:3-as és a 16:9-es képarányokat, a natív megjelenítési mód 4:3-as.

A fenti képen látható nyelvek közül választhatjuk ki a menü nyelvét, sajnos magyar még mindig nincs.

A Management fülön a projektor működésével kapcsolatos információk kaptak helyet, itt állíthatjuk be a takarékos működést, az OSD megjelenését, valamint itt tekinthetjük meg, hogy hány órát ment már az izzó. A projektor képének tükrözését, valamint a menü elhelyezkedését szintén beállíthatjuk.

Mivel a készülék rendelkezik beépített 1W-os hangszóróval, így egy külön menüben állíthatjuk be ennek paramétereit. Ettől a hangszórótól sokat ne várjunk, az 1W-os szerkezetnek nem a legszebb a hangja.

A videó képének beállítására külön menüpont szolgál, így még jobban testreszabható a megjelenítési mód. Ezzel végére is értünk a menü bemutatásának, következhetnek a tesztek, amelyek ugyanazon az elven készültek, mint az előző versenyző esetében:

Az első tesztben ismét a set-top-boxunkat hívtuk segítségül, amely ezúttal is a kompozit bemenetre volt csatlakoztatva. Kiválasztottunk egy csatornát, majd az alábbi képet készítettük:

Az előző projektorhoz képest a PJ258D képe szebb, élénkebb színvilággal és láthatóan nagyobb fényerővel dolgozik, ettől a szobában már-már nappali világosság volt jelen. A TV forrás képe ismét teljesen rendben volt, ám néha mint ha kissé homályos lett volna a kép. Összességében a mozi móddal elégedettek voltunk.

A következő a számítógépes teszt, amelyben az előbbiekben már bemutatott hátteret próbáltuk megjeleníteni a vetítővásznon.

A kép ennél a projektornál már valamivel jobb volt, ám ez az eredmény is messze van az eredetitől, pláne, hogy a fényképezőgép sem képes visszaadni a projektor által kivetített pontos képet. Az 1024x768-as felbontás használatakor sokkal jobban látszottak a start menü elemei, valamint a szöveges dokumentumokat is könnyebb volt olvasni. Egyértelműen jobb volt a PJ258D számítógépes használat közben, mind a PJ503D

Az alábbi képen ismét a DVD lejátszó képe látható, a kép fényereje és színvilága itt is jobb, mint a PJ503D esetében volt.

Természetesen nem hagyhattuk ki a HD állományok tesztelését sem, hiszen ez a projektor is rendelkezik HD támogatással. Elsőként a 720p formátummal rendelkező videót futtattuk le, a látott kép egyszerűen lenyűgöző volt.

A fénykép talán némileg vissza tudja adni a látványvilágot: a kép borotva éles volt, gyönyörű színekkel és részletességgel. Ezek után már kíváncsian indítottuk el a videó 1080i-s változatát.

Az 1080i-s videóból megpróbáltuk ugyanazt a képet elkapni,amit a 720p-sben sikerült, így talán látszik a két formátum közötti különbség. 1080i-ben láthatóan még szebb és talán még részletgazdagabb a kép, a színvilág ezáltal még élethűbbnek hat.

A teszt alatt a projektorral nem volt semmi gond, leszámítva a hangos működést. A PJ258D nagyobb fényerejét a nagyobb izzónak köszönheti: a készülékben 200W-os lámpa helyezkedik el, ami fűt is rendesen, így a ventilátor jóval hangosabban teszi a dolgát, mint a PJ503D esetében tette. Hosszú idő után már-már zavarónak is mondhatnám a zajszintet, de valamelyest kárpótolhat a nagyobb felbontás, a nagyobb fényerő ezáltal a jobb képminőség. Házimozi rendszer használata mellett természetesen ennek a ventilátornak a zaja is elnyomható. A készülék iPod dokkolóját sajnos nem tudtuk kipróbálni, mivel nem volt kéznél egyetlen iPod sem.

A tesztek után röviden értékeljük a két versenyző teljesítményét.

ViewSonic Projektorok - A végszó

[bold]ViewSonic PJ258D - Nagy fényerő, nagyobb felbontás, szép kép, hangos ventillátor...

[/bold]

A ViewSonic PJ258D összességében egy nagyon jó kis projektor, amelynek ugyan vannak hibái, de ennek ellenére mégis ajánljuk. A készülék menügombjait a gyártó elrejtette a készülék hátulján, a kis gombokat nehezen lehet kezelni, sötétben egyszerűen horror. A ventilátor zajszintje kissé magas, de valószínűleg aki ilyen termékben gondolkozik, az komolyabb házimozi rendszert is épít a komolynak mondható képi világ köré. Az iPod dokkoló egy rendkívül jó lehetőség, hiszen napjainkban egyre többen rendelkeznek iPod-dal. A dokkolónak köszönhetően az iPod képei és videói is megjeleníthetőek a projektor segítségével. A PJ258D egyszóval jó választás lehet, ha nem egy átlagos projektort keresünk és meg tudjuk fizetni a 240-270.000 forint körüli vételárat. [bold]Véleményünk szerint a termék ajánlott vétel!

[/bold][bold]ViewSonic PJ503D - 800x600-as felbontás, ám az árhoz képest szép kép és halkabb ventilátor!

[/bold]A ViewSonic PJ503D a maga 120-140.000 forint körüli árával, és az ahhoz képest jó teljesítményével igazán jó választás, ha alacsony költségvetésből szeretnénk projektoros házimozit kiépíteni. A készülék képminősége és fényereje rendben volt, a 800x600-as felbontással azonban nem voltunk kibékülve számítógépes használat során. Mozizáshoz tökéletes választás a kategóriájában a PJ503D, hiszen HD támogatással is rendelkezik, emellett az összes bemenet segítségével szép képet produkál. Kábeleket nem árt hozzá beszerezni, mivel a gyártó ezeket lespórolja, de ebben a kategóriában ez nem szokatlan. Összességében a PJ503D árában egy belépő szintű projektor, de teljesítményét tekintve több annál. A készülék 160W-os izzója mozizáshoz tökéletes fényerőt biztosít, emellett a projektor ventilátorának hangja a nagytestvérhez képest alacsony. A kezelhetőség és a menü átláthatósága teljesen rendben van, így a készüléket mindenkinek ajánljuk, aki költséghatékony projektort keres! [bold]Ajánlott vétel!

A tesztben szereplő projektorokat a DiFo Magyarországtól kaptuk tesztelésre! Köszönjük![/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward