Szorítóban a Kingston és az Intel SSD-i

Az Intel X25-V sorozatának 40 GB-os tagját, a Kingston friss SSDNow V+ családjának 64GB-os változatát és egy olcsó, 30 GB-os Kingston SSDNow V meghajtót teszteltünk.

Szorítóban a Kingston és az Intel SSD-i

Bevezető

Néhány hónapja jelentkeztünk első SSD cikkünkkel, amelyet tulajdonképpen egy alapozónak szántunk, hogy mindenki hozzájuthasson a szükséges információkhoz, aki éppen a technológiával ismerkedik, vagy éppen SSD meghajtó vásárlásán töri a fejét. Most egy friss megmérettetéssel jelentkezünk, amelyben két TRIM támogatással ellátott SSD meghajtó, illetve egy olcsó, 30 GB-os SSDNow V BootDrive készlet is szerepel. Megnézzük majd azt is, hogy a gyakorlatban, hogy a TRIM technológia mennyiben nyújt előnyt az SSD meghajtók számára, azaz mennyiben járul hozzá ahhoz, hogy hosszas használat után se csökkenjen az SSD írási teljesítménye.

A TRIM mellett természetesen a szokásos tulajdonságokat, azaz az írási- és olvasási sebességeket, a valós- és szintetikus tesztprogramok alatti teljesítményt, valamint az egységek ár/teljesítmény arányát is górcső alá tesszük. A cikk végére remélhetőleg egyértelmű kép alakul majd ki azzal kapcsolatban, hogy melyik terméktől mit várhatunk, illetve melyik a legjobb választás, ha éppen mostanában szeretnénk egy új, olcsóbb SSD meghajtóba beruházni.

A versenyzők specifikációit ezúttal is táblázatba foglaltuk, ebből kiderül, hogy nagyjából mire számíthatunk az egyes termékek esetében, már ami a teljesítményt illeti. Hogy a táblázatra pillantás után megfogalmazódott vélemények bejönnek-e, az a cikk végére mindenképpen ki fog derülni.

Érdekesség, hogy a táblázatban az Intel meghajtójánál szereplő aktív fogyasztással kapcsolatos érték a gyártó weblapján található hivatalos bemutató dokumentumból származik, ennek ellenére túlzottan alacsonynak tűnik. Mivel a fogyasztásmérőnk 1-2 wattos hibahatáron belül mozog, így ezt nem tudtuk kimérni.

A teszt alkalmával ugyanazt a konfigurációt használtuk, amelyet az SSD alapozó cikk esetében is, de emlékeztetőül azért ide is beillesztjük a felsorolást.

A tesztrendszer

Alaplap: Gigabyte GA-EX58-UD3R

Processzor: Core i7-920 @ 3,33 GHz

Memória: 3 x 2048 MB-nyi Geil DDR3-1333 MHz-es modul (CL7-7-7-20)

Adattároló:  változó

Tápegység: Corsair HX520W

Videokártya: XFX Radeon HD 4890

Most következzenek a szereplők közelebbről, részeletesen.

Versenyzőink

Kingston SSDNow V 30GB BootDrive

Elsőként a Kingston olcsóbbik meghajtóját vesszük szemügyre. Ez az egység írási és olvasási sebességek szempontjából nem egy ász, de cserébe olcsó és a nagyjából 23000 forintos árért cserébe mindent magkapunk hozzá, ami csak kellhet. A gyártó a meghajtó mellé ad egy 2,5"->3,5" átalakító keretet, így az SSD-t azonnal beszerelhetjük asztali gépünkbe, de akár noteszgépbe is, bár ekkor a rögzítő keret feleslegessé válik. A csomagban van még egy SATA adatkábel, valamint MOLEX->SATA átalakítót kábel is, így ha nem lenne több szabad SATA tápkábelünk, akkor sincs baj. A doboz belsejében egy CD is lapul, amelyen az Acronis True Image névre keresztelt adatmentő és merevlemez klónozó szoftver van jelen.

Ezzel az alkalmazással az operációs rendszerünket tartalmazó partíciót áttehetjük az SSD-re, feltéve, ha a 30 GB-os tárterületre ráfér. Érdemesebb inkább tiszta lappal indulni, azaz egy friss rendszert telepíteni a termékre, így érezhetőbb lesz a gyorsulás a HDD-hez képest. A korábban tesztelt 40 GB-os modellel ellentétben ez a változat már rendelkezik TRIM támogatással, mint azt a Kingston magyarországi képviseletétől megtudtuk.

Az egység egyébként MLC típusú NAND Flash chipekre épül, amelyeket érdemes kímélni, azaz minél kevesebb írási ciklusnak kitenni. A 30 GB-os modell 500000 üzemórán át képes meghibásodás nélkül üzemelni. Az egység tartozékok és ár alapján jónak tűnik, de hogy teljesítményben felveszi-e a versenyt a többiekkel, az hamarosan kiderül. Természetesen ez a meghajtó olyan kiszerelésben is kapható, amelyhez nem járnak a fent említett tartozékok, ekkor párezer forinttal olcsóbban juthatunk hozzá. Mérlegelni kell, hogy szükségünk van-e az extrákra, vagy sem.

[bold]Kingston SSDNow V+ 64GB

[/bold]A második Kingston termék már a friss, nemrégiben megjelent SSDNow V+ családba tartozik. Az új sorozat tagjai a sebességnövekedés mellett egy igen fontos tulajdonsággal bővültek: rendelkeznek TRIM támogatással, amely igen fontos az írási teljesítmény megőrzése szempontjából, ugyanis a fájltörlésről, illetve formázásról az SSD vezérlőjét értesíti az operációs rendszer, így a vezérlő mindig "tudja", hogy hol van szabad hely, ami jelentős mértékben javítja hosszabb távon az írási sebesség alakulását. Természetesen ez erősen leegyszerűsített magyarázat, de a lényeg benne van.

A pici bevezető után nézzük magát a terméket. Ebből a beszerelési csomag nélküli landolt nálunk, így a doboz belsejében csak az SSD lapult. Az SSD - ahogy azt a bevezetőben található táblázatból már láthattuk - jelentősen nagyobb írási sebességet kínál 30 GB-os társánál, de olvasási sebesség tekintetében is felülmúlja azt. Ebben a meghajtóban is MLC típusú NAND Flash chipek találhatóak, amelyek 10000 írási ciklust képesek elviselni. A termék egymillió üzemórán át képes meghibásodás nélkül helytállni.

[bold]Intel X25-V 40GB

[/bold]

Az Intel 40 GB-os Value, azaz költséghatékony meghajtója ígéretes termék látszatát kelti. Ez a modell is egy jól felszerelt csomagban érkezik csak úgy, mint a 30 GB-os SSDNow V meghajtó. Az Intel sajnos MOLEX->SATA tápkábel átalakítót és SATA adatkábelt ugyan nem ad termékéhez, de a 2,5"->3,5" átalakító keret és a hozzá tartozó csavarok azért a kínálat részét képezik egy digitális üzembehelyezési útmutatóval és egy matricával együtt.

A gyártó SSD meghajtóival pár hónapja voltak gondok, amelyek firmware hibák miatt alakultak ki, ám ezek szerencsére már ki lettek javítva. Ettől függetlenül az Intel SSD meghajtóinak hírnevét rendesen megtépázták akkor. A cég által alkalmazott SSD vezérlő TRIM támogatást is kínál, ami az írási sebesség hosszú távú megőrzéséért felel. A termék írási sebesség tekintetében ugyanolyan lehangoló, mint a Kingston SSDNow V sorozatának 30 GB-os tagja, ám a fejlettebb vezérlő és az extra tárhely miatt mégis vonzóbb annál. Az SSD specifikációit már a bevezetőben láthattuk, így nincs is más hátra, mint elkezdeni a tesztelés.

Azaz várjunk még egy pillanatot. Van az Intel 34 nm-es SSD meghajtóihoz egy SSD ToolBox névre keresztelt szoftver, amellyel a meghajtót menedzselhetjük, azaz ellenőrizhetjük aktuális állapotát, de ami a legfontosabb, optimalizálhatjuk teljesítményét is.

Az optimalizációt akár azonnal, pár kattintással is elvégezhetjük, de lehetőség van a szoftver időzítésére is, így biztosan nem felejtjük el hetente legalább egyszer futtatni az alkalmazást, ahogy a gyártó ajánlja.

Szintetikus tesztek

A teszteket ezúttal kétféle módszerrel végeztük: első körben egy SSD RAID tömb mellé csatlakoztattuk be a meghajtókat (egyesével), majd lefuttattuk az összes tesztet. Ha a merevlemez vezérlő RAID módban van, a TRIM támogatás az esetek többségében nem működik, még akkor sem, ha maga a meghajtó nem egy RAID tömb tagja, hanem csak egymagában lóg a vezérlőn. Erre a problémára az Intel korábban már kiadott egy friss drivert, ami a RAID tömbbe kapcsolt SSD meghajtókhoz továbbra sem, de a RAID módban üzemelő merevlemezvezérlőn lógó SSD meghajtókhoz már elvileg nyújt TRIM támogatást. Ezt idő hiányában sajnos nem tudtuk kipróbálni. Kíváncsiak voltunk, hogy a RAID mód és az AHCI mód között látható-e lényeges teljesítménykülönbség az egyes versenyzők esetében, így kétféle beállítással futtattuk le a teszteket. Egyes vélemények szerint a RAID-módra állított vezérlő teljesítményromlást okoz az AHCI módhoz képest, ha nem RAID tömbbel, hanem csak magányos meghajtókkal használjuk. Természetesen ezek az eredmények csak érdekességként, kíváncsiságból kerültek bele a cikkbe, a fő kérdés ezúttal is az: melyik SSD a jobb?

[bold]

ATTO DiskBenchmark

[/bold]

 

 

Az ATTO DiskBenchmark eredményei alapján az egyes meghajtók számára az AHCI mód nagy általánosságban nézve kedvezőbb teljesítményt hozott, no nem mintha hosszútávon már önmagában a TRIM miatt ne érné meg így alapon hagyni a beállításokat. Ez segít megakadályozni a meghajtó írási teljesítményének romlását, ami az SSD meghajtók egyik legnagyobb hátránya, de a TRIM technológia segítségével a jobb vezérlők (Indilinx, SandForce SF-1200) még hosszas használatot követően is 95% körüli írási teljesítményt garantálnak. A TRIM hatékonysága nagyban függ az SSD-n lévő szabad hely mennyiségétől is: egy telepakolt SSD a TRIM ellenére is belassul, ugyanis a vezérlő nem tudja optimálisan elosztani a rendelkezésre álló szabad területet, ami az írási sebesség romlásához vezet az alapozóban már kitárgyalt okok miatt. Nagy általánosságban azt szokták ajánlani, hogy a névleges kapacitást alapul véve nagyjából 20-30% körüli szabad helyet érdemes hagyni az SSD-n az optimális működés érdekében.

 [bold]HDTune Pro 4.01

[/bold]

A következő néhány teszt a HDTune Pro 4.01-es kiadásával készült. Ezek a megmérettetések már sokkal színesebben ábrázolják az AHCI és RAID módok közötti különbségeket, így látható, hogy főleg az Intel meghajtójánál számít jelentősebb mértékben, hogy melyik módot választjuk. A Kingston meghajtói is kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak AHCI módban, ahogy az várható volt.

Természetesen nem ezek, hanem inkább a valós tesztek fogják megmutatni az egyes módok közötti valós teljesítménykülönbség mértékét, így a továbbiakban csak szűkszavúan kommentáljuk a szintetikus teszteredményeket, amelyek közül leginkább az ATTO DiskBench által mutatott képeket érdemes komolyabban venni, hiszen az nem egy, hanem többszálú tesztelő program, így jobban profitál az SSD-k képességeiből.

[bold]Olvasás

[/bold]Az olvasás teszt eredményeit lejjebb találjuk táblázatba foglalva, a többi tesztnél azonban ezt kihagytuk, az eredmények úgyis csak érdekességképpen kerültek bele az összeállításba, a lényegről úgysem az extra HDTune tesztek fogják lerántani a leplet, viszont lehet, hogy lesz olyan, akinek hasznosak.[bold]

[/bold]

[bold]

FileBench

[/bold]

[bold]Véletlenszerű olvasás

[/bold]

[bold]

Extra olvasási tesztek

[/bold]

A HDTune tesztek közül az olvasással kapcsolatos megmérettetés alkalmával kapott eredményeket a fenti táblázatban összesítettük. Az eredmények fényében (az AHCI módot nézve) egyértelmű sorrend alakult ki. A specifikációknak megfelelően a Kingston 64 GB-os SSDNow V+ meghajtója végzett az élen, míg a második helyre az Intel 40 GB-os meghajtója futott be. Az utolsó a 30 GB-os SSDNow V egység lett, már ami az olvasási teszteket illeti.

A TRIM támogatással ellátott meghajtók teljesítménye RAID módról AHCI-re váltva határozottan javult, a 30 GB-os egység a TRIM támogatá ellenére is belassult egy picit. A lassulás mértéke nem számottevő, a különbség azért nagy, mert AHCI módban sokkal alacsonyabb volt a minimális olvasási sebesség, mint RAID módban, ez pedig jelentősen árnyalja a képet. Ha a minimális olvasási sebességet nem nézzük, akkor átlagos és maximális olvasási sebesség tekintetében szinte minimális a különbség a két mód között.

[bold]HDTach

[/bold]A jó öreg HDTach segítségével is megvizsgáltuk a meghajtókat, ám itt az olvasási sebesség helyett inkább az elérési idők és a processzorterhelés alakulására voltunk kíváncsiak. A tesztek alkalmával kapott eredményeket a könnyebb összehasonlítás érdekében ismét táblázatba foglaltuk csak úgy, mint a HDTune esetében[bold]

[/bold]

A HDTach eredményei alapján az Intel SSD meghajtója átlagos olvasás tekintetében elverte a 64 GB-os SSDNow V+-os sorozatú Kingston meghajtót, a 30 GB-os SSDNow V egység pedig ezúttal is csak a sereghajtó szerepét kapta. Elérési idő tekintetében már árnyaltabb a helyzet: az Intel termék 0,1 ms-os, míg az SSDNow V+ sorozatba tartozó 64 GB-os meghajtó 0,2 ms-os elérési időt produkált. A 30 GB-os SSD esetében dupla ekkora, azaz 0,4 ms-os elérisi időt mértünk, ami még mindig sokkal jobb, mint egy átlagos merevlemezé (ami ~13-17ms).

Ahogy az a fenti eredményekből is látszik, a 30 GB-os Kingston meghajtó ezúttal sem profitált a módváltásból, sőt, a korábbinál alacsonyabb teljesítményt mutatott fel. A 64 GB-os, TRIM támogatással szintén ellátott SSDNow V+ modell a két mód alkalmával nagyjából egyformán teljesített, a különbségek hibahatáron belül vannak. Az Intel meghajtója ismét meghálálta, hogy AHCI módba tettük át a vezérlőt: az egység átlagos olvasási sebesség tekintetében jelentősen gyorsult, legalábbis a HDTach szerint.

[bold]Crystal DiskMark 2.20

[/bold] 

Érdekességképpen a Crystal DiskMark 2.2.0-s verzióját is bevetettük, de a két fenti programmal ellentétben ez az alkalmazás minden esetben a RAID módot részesítette előnyben. Véleményével igen keményen egyedül maradt.

[bold]

[/bold]Hogy könnyebben is áttekinthetőek legyenek az eredmények, összefoglaltuk őket egy diagramon is:

A fenti diagramban csak az AHCI eredmények vannak jelen, hogy egyértelműbb és átláthatóbb legyen a kép.[bold]

PCMark Vantage[/bold]

A PCMark Vantage legfrissebb verziójában csak és kizárólag a merevlemezzel, azaz esetünkben SSD-vel kapcsolatos teszteket futtattuk le. A PCMark véleménye szerint a mezőny sorrendje a következő: első az Intel 40 GB-os meghajtója, míg a második helyre a Kingston 64 GB-os egysége futott le. Tőlük ezúttal nagyon csúnyán lemaradt a 30 GB-os BootDrive.

Valós tesztek

A valós tesztek alkalmával a korábbi cikkünknél már megismert módszert követtük. A meghajtóknál vizsgáltuk, hogy mennyi idő alatt bootol be a rendszer, illetve mennyi idő szükséges a leálláshoz, valamint rájuk másoltunk egy komplett, képfájlként tárolt operációs rendszer mentést, majd az ehhez szükséges időt szintén mértük. A fájlmásoláson alapuló tesztek sem maradtak el: sok kisebb, sok közepes és sok nagy fájlt másoltunk a meghajtókra, első körben egy 250 GB-os Samsung merevlemezről, majd második körben SSD-n belül zajlott az akció. Az alábbi táblázat, a tesztek alkalmával kapott eredményeket foglalja össze. (A diagramokon ugyanaz látható mint a táblázatban).

A mezőny rendszerindítás és rendszer leállítás szempontjából igen szépen eloszlik: a leggyorsabban a 64 GB-os Kingston meghajtón indul el a rendszer, míg a második leggyorsabbnak az Intel meghajtója bizonyult. A 30 GB-os Kingston termék hátránya az élmezőnyhöz képest szinte elhanyagolható: 2-3 másodpercekről van szó. MP3 másolás alalmával az Intel meghajtója és a 30 GB-os Kingston fej-fej mellett haladtak, a 64 GB-os SSDNow V+ meghajtó pedig igen látványosan profitált a magasabb írási teljesítményből és állva hagyta a mezőnyt. 50 MB-os RAR fájlok esetén a 40 GB-os Intel és a 30 GB-os Kingston meghajtók között nőtt a különbség, végre beállt az elvárható rend. A 64 GB-os SSDNow V+ meghajtó furcsa módon az Intel mögé került, amikor meghajtók közötti másolás volt a feladat, de partíción belül már szépen megmutatta, hogy ki az úr a mezőnyben és elverte mindkét riválisát. A helyzet az arányokat tekintve nyers fényképek másolásakor sem változott: SSD-n belüli másoláskor a 64 GB-os Kingston meghajtó a nyerő, a második legjobb pedig az Intel 40 GB-osa. Összességében elég szépen megmutatkozott a 64 GB-os Kingston SSDNow V+ igazi előnye a valós tesztek alkalmával.

Állapotok: teszt előtt és után

Egy érdekes kis tesztet is elvégeztünk az egységeken. Kíváncsiak voltunk, hogy a TRIM támogatás mennyire működik hatékonyan, így a 30 GB-os, TRIM támogatással nem rendelkező meghajtónál is láthatjuk majd, hogy mennyire lassul be a többiekhez képest TRIM hiányában.

Mivel nem tudunk egy többhetes tesztperiódust szimulálni, amely sokkal jobban kihozná az "új" és a "használt" állapotok közti különbséget mind TRIM támogatással, mind pedig annak hiányában, így ez a megmérettetés csak támpontként szolgál, a későbbiekben viszont - ahogy lehetőségeink engedik - kivesézzük majd a TRIM támogatást és annak pontos működését, hatékonyságát. Reményeink szerint ez a használat és elhasználódás szempontjából rövid teszt is képes némi képet adni azzal kapcsolatban, hogy mennyire hajlamosak lassulásra az egyes modellek. A tesztek alkalmával minimális üresjáratot biztosítottunk csak a meghajtóknak, így a Garbage Collection (hulladékgyűjtő) algoritmusok nem igazán jutottak szóhoz, így talán még jobban szemléltetik a tesztek a lassulás mértékét. Hogy ez így van-e, arra az alábbi képek adnak választ:

 

 

A teszteredmények közül a 4KB-os és az 512 KB-os adattömbökkel zajló írási- és olvasási tesztek eredményeit ragadtuk ki, majd ezeket táblázatba foglaltuk. A fenti teszteredmények teljes képet mutatnak, de táblázatba foglalásukkal átláthatatlan adathalmazt kapnánk, így egyszerűsítettünk. Akit érdekel, a fenti eredményekből is mazsolázhat.

Az az érdekes kép alakult ki a rövid teszt alatt, hogy az Intel 40 GB-os X25-V meghajtója nem hogy lassult, hanem gyorsult is a megmérettetés során, méghozzá 10% körüli mértékben, ami már bőven hibahatáron túl van. A TRIM mód és a Garbage Collection, illetve az egyéb, írási teljesítményre ható optimalizációk igen hatékonyan tették a dolgukat. A 64 GB-os Kingston SSDNow V+ meghajtó 0,3%-ot lassult, azaz mondhatni nem vesztett teljesítményéből, ugyanis a teszt elején és végén mért eredmények bőven hibahatáron belül mozognak. A 30 GB-os, TRIM támogatással rendelkező egység 2,7%-ot lassult, ami még nem a világ vége, de picit elszomorító, tekintve, hogy pár GB-nyi fájlmozgás történt csak az egységen. Ez a lassulás végül is belefér a TRIM támogatás keretei közé, azzal ugyanis az írási sebesség 90-95%-át lehet megtartani hosszútávon, hosszabb használat után is, ha nem pakoljuk teljesen tele az SSD-t. Viszont ez tényleg csak apró szemléltetés, ilyen rövid teszt alatt sajno nem lehet pontosan bemutatni a TRIM valódi előnyét.

Végszó

A teszt alkalmával képet kaphattunk azzal kapcsolatban, hogy mit is várhatunk az egyes SSD meghajtóktól. A megmérettetésben szereplő 40 GB-os Intel X25-V SSD meghajtó várható hazai árával kapcsolatban egyelőre nem tudott bővebb felvilágosítást adni a gyártó képviselete, így a küldföldi árakra hagyatkozva hozzuk meg a végső döntést azzal kapcsolatban, hogy melyik meghajtó éri meg legjobban az árát.

Az Intel 40 GB-os SSD meghajtója a Newegg kínálatában 124,99 dolláros ajánlott végfelhasználói áron van jelen, talán 30-35 között lehet majd az itthoni végleges ára. Az Intel termékéhez jár egy beszerelő keret, amellyel a meghajtót könnyedén asztali számítógépbe pakolhatjuk, azaz ha emellett a termék mellett döntünk, már biztosan nem kell külön 2,5"->3,5" átalakítót vennünk.

A Kingston SSDNow V sorozatába tartozó 30 GB-os meghajtó idehaza 23000 forint körüli áron kapható, de ezért az árért nem csak a meghajtót, hanem egy SATA adatkábelt, egy tápkábel-átalakítót és egy 2,5"->3,5" beszerelő keretet is kapunk, amelyeknek köszönhetően szinte azonnal asztali gépbe pakolhatjuk a terméket. A kínálatban még egy merevlemez klónozó szoftver is helyet kapott (Acronis True Image), amellyel operációs rendszerünket az SSD-re költöztethetjük, amennyiben a 30 GB-os adattároló kapacitásba beleférünk. Érdemesebb inkább egy friss rendszert telepíteni, így jobban érezhetjük majd az SSD által kínált előnyöket.  Természetesen, ha a felsorolt extrák nem kellenek, egy-kétezer forinttal olcsóbban választhatjuk csak a meghajtót önmagában.

A harmadik egység a Kingston SSDNow V+ családjába tartozik és jelenleg idehaza 50-55E forintot kérnek érte. A kisebbik Kingstonnal ellentétben itt  rendelkezésre áll a TRIM támogatás, valamint az írási sebesség is jóval magasabb (35 MB/s vs 180 MB/s), mint a belépőszintű "BootDrive" esetében. Az extra összegért kapunk 34 GB-nyi plusz tárhelyet.

Kezdjük a legolcsóbb szereplővel. A 30 GB-os adattároló kapacitással rendelkező Kingston SSDNow V meghajtó hazánkban 23000 forint körüli áron érhető el. A csomag hibátlan, viszont a TRIM támogatás megléte ellenére az alacsony írási sebesség eléggé rontja az összképet. Ez a meghajtó ára, teljesítménye és adattároló kapacitása miatt csak másodhegedűsnek jó egy konfigurációba: erre a meghajtóra kell telepíteni a rendszert, de az írási ciklusok számát növelő műveletekhez (IE/FireFox temp, letöltések, stb...) és a nagyobb adatok tároláshoz mindenképpen rendszeresítenünk kell egy merevlemezt, tehát tényleg egy bootdrive az egész. Mindent egybevetve BootDrive-ként használva különösen ajánlott vétel a termék, még a korábban tesztelt 40 GB-os SSDNow V modellhez képest is, mert az hiába kínál több tárterületet, nem rendelkezik TRIM támogatással, amihez érdemes ragaszkodni, ha nem akarjuk, hogy idővel érezhetően belessuljon a rendszer írási sebessége.

A második Kingston modell sebessége és TRIM támogatása miatt egyértelműen jó választás, de egy picit drága, így a meglehetősen árérzékeny hazai közönség esetében nem biztos, hogy zajos sikert fog aratni, sőt. A termék előnyét leginkább az Acronis True Image képfájl másolási tesztben mutatta meg, ahol fele annyi idő alatt varázsolt magára képfájlból operációs rendszert, mint az Intel 40 GB-os X25-V meghajtója. Ez az SSD már közelít az elvárásokhoz, de az 50-55E forint közötti ár miatt (+2E beszerelő keret, ha szükségünk van rá) nem fog szélesebb körben elterjedni. A képességei alapján minket teljes mértékben meggyőzött az egység, így mindenkinek ajánljuk, aki megteheti, hogy beszerezzen egy ilyen SSD-t. A múltkori tesztünkben ráadásul szerepelt a sima V széria 64GB-os változata, így elmondhatjuk, hogy a V+ gyorsult: az SSD-n belül zajló valós tesztek jelentősen jobb eredményeket mutattak az újdonság esetében, pár másodpercet gyorsult a bootolás és a rendszer leállítás is, de ez nem is csoda, hisz az előd csak 120 MB/s-os olvasási- és 80 MB/s-os írási sebességgel gazdálkodhat.

Az Intel X25-V sorozatú, 34 nm-es MLC NAND Flash chipeket tartalmazó meghajtója helyenként a Kingston SSDNow V+ sorozatú 64 GB-os egységet is megszorongatta, de gyenge írási teljesítménye miatt sok helyen hátrányba került hozzá képest. A TRIM támogatás és maga az SSD vezérlő rendkívül hatékonyan teszi a dolgát és az összteljesítménnyel sem lehet semmi bajunk. A termék külföldön csak ~10%-kal drágább a 30 GB-os SSDNow V BootDrive csomagnál, de nálunk valószínűleg 10%-nál valamivel nagyobb lesz az árkülönbség a két SSD között. Ettől függetlenül nem kérdés: ajánlott vétel az Intel újdonsága. Persze úgy, mint a többi SSD-nél, úgy ennél is kompromisszumot kell alkalmazni, azaz terjedelmesebb adatok tárolásához szükség van egy merevlemezre és akkor már érdemes a HDD-re áthelyezni a fent említett IE/FireFox temp mappákat, a Dokumentumok mappát, valamint a letöltések mappát, hogy kíméljük a meghajtót írási ciklusok szempontjából, hiszen ebben az esetben is MLC típusú chipek dolgoznak az egysségben, amelyek cellánként 10000 írási ciklust viselnek el.

A tesztben szereplő 40GB-os Intel X25-V meghajtót az Intel magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, míg a 30- és 64 GB-os Kingston SSDNow V és SSDNow V+ egységek a CHS-től érkeztek. Ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward