Szoftverre gyúr az Nvidia

Az Nvidia első embere, Jen-Hsun Huang érdekes kijelentéseket tett legutóbbi nyilatkozatában.  A vezető állítása szerint az Nvidia a piacon a különböző szegmenseket megcélzó grafikus processzorairól híres, ám a vállalat tulajdonképpen nem más, mint egy szoftvercég.  A kijelentés első olvasásra egy picit furcsának tűnik, pedig  egyértelmű irányt szab meg: az Nvidia a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fog fordítani arra, hogy különböző termékeihez egyedi és ütőképes szoftvertámogatást nyújtson, illetve olyan lehetőségeket biztosítson a fejlesztők és a felhasználók számára, amelyek miatt érdemes a cég videokártyáit választani.

Szoftverre gyúr az Nvidia

Az Nvidia első embere, Jen-Hsun Huang érdekes kijelentéseket tett legutóbbi nyilatkozatában.  A vezető állítása szerint az Nvidia a piacon a különböző szegmenseket megcélzó grafikus processzorairól híres, ám a

vállalat tulajdonképpen nem más, mint egy szoftvercég.  A kijelentés első olvasásra egy picit furcsának tűnik, pedig  egyértelmű irányt szab meg: az Nvidia a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fog fordítani arra, hogy különböző termékeihez egyedi és ütőképes szoftvertámogatást nyújtson, illetve olyan lehetőségeket biztosítson a fejlesztők és a felhasználók számára, amelyek miatt érdemes a cég videokártyáit választani.

Jen-Hsun Huang elmondása szerint az Nvidia számára a növekedést a különleges szolgáltatások/támogatások és a szoftverek fogják biztosítani. Ez nem azt jelenti, hogy a cég majd különböző szoftverek írásával fog foglalkozni, hanem azt, hogy meglévő termékeikhez megfelelő támogatást biztosítanak, illetve megteremtik mindazon technológiák alapjait, amelyekre a szoftverek épülni tudnak.

[bold]Az átlagfelhasználók egyelőre nincsenek elájulva az exkluzív technológiáktól

[/bold]

Jelenleg a gyártó az átlagfelhasználók körében a GeForce videokártyáiról ismert, amelyek a DirectX 10-es, OpenGL és OpenCL támogatások mellett olyan különlegességeket is kínálnak, mint például a PhysX, a Stereo 3D Vision vagy a CUDA technológia. A különleges újítások egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azaz nem terjedtek el olyan széles körben és nem lettek piaci szempontból annyira meghatározóak, mint azt korábban várták. Az Nvidia ennek ellenére bizakodó és hisz benne, hogy a növekedés a hatékony szoftveres támogatásnak és a különleges támogatásnak köszönhetően lesz biztosítható. Mr. Huang kiemelte, hogy a cég dollár milliárdokat költ arra, hogy kifejlessze a következő piacvezető grafikus processzort, valamint annak a ténynek is hangot adott, hogy jelenleg az Nvidia az egyetlen olyan vállalat ebben a szegmensben, aki megengedhet magának ekkora mértékű befektetéseket.

[bold]Az üzleti- és mobil szegmensre is érvényes az új stratégia: ütőképes szoftveres támogatás, beton biztos alapokon

[/bold]

A GeForce videokártyák mellett a vállalat egyéb területeken is próbálkozik. Az általános számítási feladatokra használható Tesla kártyákkal például a nagy számítási teljesítmény igénylő orvostudományi, kutatási és egyéb területeket célozzák meg, míg a Quadro sorozatú termékeikkel főként az üzleti felhasználókat próbálják célba venni. A gyártó a mobil egységek piacán a Tegra névre keresztelt SoC rendszerrel van jelen, amelyek egyelőre még mindig nem terjednek akkora mértékben és sebességgel, ahogy azt szeretnék. A fent említett területek esetében is érvényes a vállalat új stratégiája, azaz olyan exkluzív szolgáltatásokat és szoftveres megoldásokat szeretnének az ügyfelek számára kínálni, amelyeket mástól nem kaphatnak meg. Hogy ez sikerül-e, az a jövőben kiderül.

A CUDA technológia kétségtelenül egyre népszerűbb, ugyanis a videó- és képszerkesztő alkalmazások mellett rövidesen vírusirtó programok készítésére is fel fogják használni, ha minden a terveknek megfelelően alakul. A fejlesztés már régóta folyik, az eredményeket így hamarosan megtekinthetjük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward