Színre lép az AMD 780G lapkakészlete

Megérkezett tesztlaborunkba az AMD 780G névre hallgató integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészlete. Az újdonságot egy Gigabyte és egy ASUS alaplap segítségével próbáljuk meg közelebbről megismerni, de hogy érdekesebb legyen a helyzet, két másik lapkakészletet is bevontunk a megmérettetésbe: az egyik egy GeForce 8200-as integrált videó vezérlővel rendelkező deszka, míg a másik egy Ati Radon HD 2100-as integrált GPU-val van felvértezve. A tesztek során remélhetőleg választ kapunk a kérdésre: melyik integrált videó vezérlőt érdemes választani?

Színre lép az AMD 780G lapkakészlete

Bevezető: 780G, 740G, GeForce 8200

Megérkezett tesztlaborunkba az AMD 780G névre hallgató integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészlete. Az újdonságot egy Gigabyte és egy ASUS alaplap segítségével próbáljuk meg közelebbről megismerni, de hogy érdekesebb legyen a helyzet, két másik lapkakészletet is bevontunk a megmérettetésbe: az egyik egy GeForce 8200-as integrált videó vezérlővel rendelkező deszka, míg a másik egy Ati Radon HD 2100-as integrált GPU-val van felvértezve. A tesztek során remélhetőleg választ kapunk a kérdésre: melyik integrált videó vezérlőt érdemes választani?

Ahhoz, hogy valamelyest képbe kerüljünk a tesztben szereplő megoldások paramétereivel kapcsolatban, egy rövid bevezető keretein belül átvesszük, hogy melyik milyen támogatásokkal és specifikációkkal van felvértezve.

[bold]AMD 780G

[/bold]

Az AMD legújabb integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészlete több szempontból is ideális lehet HTPC építéséhez. Az egység Radeon HD 3200-as integrált, DX 10-es videó vezérlőt tartalmaz, amely 40 stream processzorral gazdálkodik és amely 55nm-es csíkszélességgel készült. Az egység mag órajele 500 MHz, a vezérlő akár 512 MB memóriát is képes saját részére lefoglalni a rendszermemóriából. Különlegesség, hogy a 780G rendelkezik Hybrid Grafikus támogatással is, ugyanis a termék ugyanabból a családból származik, amelyből az AMD jelenleg forgalomban lévő HD3000-es megoldásai is. A támogatás egyetlen hátránya, hogy az integrált videó vezérlő csak és kizárólag egy HD 3400-as kártyával képes együttműködni több gpu-s rendszerben. Az egység két DDR2-es memóriacsatornával van kapcsolatban, ezekben a csatornákban akár DDR2-1066 MHz-es memóriák is elhelyezkedhetnek.

Az AMD legfrissebb terméke UVD (Universal Video Decoder) motorral is el van látva, ennek köszönhetően a Blu-ray vagy a HD-DVD filmek lejátszása nem lehet gond. A chipszet HDCP támogatást, S/PDIF audió kimenetet és HDMI kimenetet is képes kezelni.

A 780G északi híd összesen 26 darab második generációs PCIE csatornával rendelkezik, ezek közül 16 darab a dedikált videokártya elhelyezésére szolgáló PCIE x16-os slot számára van fenntartva. 6 csatornával gazdálkodhatnak az egyéb bővítőkártyák, míg a fennmaradó négy csatorna az északi és a déli híd közötti kommunikációért felelős.

Az AMD új lapkakészlete AM2+-os processzorfoglalattal rendelkezik, az újdonság képes a Phenom processzorok fogadására is. Az alaplap SB700-as déli hídja 6 darab SATA 3Gbps-o csatornát biztosít a rendszer számára, ezek a csatornák RAID 0,1 és 10 konfigurációban egyaránt használhatóak. Az SB700-as déli híd jóvoltából 12 darab USB 2.0-ás port is rendelkezésünkre áll. Az új lapkakészlet DDR2-1066-os és HyperTranport 3.0-ás támogatással egyaránt bír. Az AMD terméke is el van látva Hybrid Grafikus támogatással, ennek igénybevételéhez Radeon HD 3400-as sorozatú vieokártyára van szükség.

Nvidia GeForce 8200 - nForce 780A

Az Nvidia GeForce 8200-as integrált videó vezérlővel felszerelt lapkakészlete egy rendkívül új megoldás. A GeForce 8200-as modell rendelkezik DirectX 10-es támogatással, fel van vértezve az Nvidia PureVideo HD technológiájával, valamint képes a H.264-es, MPEG2-es és VC1-es fájlok hardveres gyorsítással történő lejátszására is, akár 1080p-s felbontásban, mindehhez alacsony processzorhasználat is társul. Az egység Hybrid SLI támogatással is bír, így ha egy GeForce 8400-as vagy egy GeForce 8500-as kártyával kombináljuk, akkor további előnyökhöz juthatunk. Az eljárás lényege, hogy alacsony igénybevétel esetén kikapcsolja a dedikált videokártyát és az integrált videó vezérlőre támaszkodik a rendszer, így pedig energiát takaríthatunk meg -> ezt az eljárást majd csak a notebook lapkakészletek támogatják, a tesztben szereplő nForce 780a nem. Ha játékról vagy egyéb komolyabb alkalmazásról van szó, akkor a dedikált és az integrált videó vezérlő együttműködik, így még nagyobb teljesítmény áll rendelkezésünkre. A technológia, amely egyébként GeForce Boost elnevezésre hallgat, csak GeForce 8400 GS és GeForce 8500 GT kártyákkal üzemel.

A GeForce 8200.as IGP-vel ellátott lapkakészlet egy darab PCIe x16-os csatolófelületet tartalmaz, így az integrált videokártya teljesítményét kiegészíthetjük egy GeForce 8400 GS vagy egy GeForce 8500 GT segítségével, vagy akár ki is válthatjuk egy komolyabb videokártyával. Az nForce 780a lapkakészlettel szerelt deszkák mATX formátummal rendelkeznek és kiválóan alkalmasak HTPC konfigurációkhoz.

Az lapkakészlet AM2+-os processzorfoglalattal bír, a rendszer kezeli a Phenom processzorokat is. A lapkakészlet rendelkezik HT 3.0-ás támogatással, ezt csak a Phenomok vehetik igénybe csak úgy, mint a DDR2-1066-os memóriatámogatást. Az Nvidia nForce 780a lapkakészlet DVI VGA és HDMI (1.3a) csatlakozó kezelésére egyaránt képes, ám ezek közül egy időben csak egy analóg és egy digitális csatlakozót képes meghajtani, mindhármat nem. Az nForce 780a alaplapok 12 darab USb csatlakozót, 6 darab SATA portot, egy darab gigabites ethernet vezérlőt és integrált HD audió vezérlőt tartalmaznak.

A GeForce 8200-as integrált videó vezérlő maximum 256 MB memóriát képes lefoglalni a rendszermemóriából. Az egység 500 MHz-es magórajellel és 16 darab stream processzorral rendelkezik, a stream egységek órajele 1200 MHz. Mint korábban is említettük, a termék rendelkezik Hybrid SLI támogatással is.

[bold]A versenyzők specifikációi

A tesztrendszer[/bold]

[list type="unordered"]

[*]Processzor: AMD Athlon 64 X2 5600+

[*][bold]Alaplapok: 

-ASUS M3N78-EMH[/bold] 

[bold]-Gigabyte MA78GM-S2H

-Gigabyte Ma74GM-S2H

-ASUS M3A78-EMH HDMI[/bold]  

[*][bold]Memória:

2 x 1 GB Geil Ultra (DDR2-800, 5-5-5-18)[/bold]

[*]Tápegység: Chieftec 420W

[*]HDD: Maxtor 80GB SATA II

[*]ODD: LG DVD-Rom

[*]Operációsrendszer: Windows XP SP2 az összes javítással

[/list]

Gigabyte MA78GM-S2H

Az első alaplap a Gigabyte kínálatából érkezett. Az újdonság AMD 780G északi híddal és SB700-as déli híddal van felvértezve. A termék csomagolása a fehér dizájnnak köszönhetően nagyon tetszetős, a gyártó az összes fontos támogatás logóját feltüntette a dobozon, hogy a vásárló messziről lássa, mire is számíthat. A doboz egyébként jó minőségű és színvonalas, de kár is több szót pazarolni rá. Lássuk, mit is rejt a csomag!

Az alaplap dobozában túl sok kiegészítőt sajnos nem találunk. A deszkához mellékel a gyártó egy gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint egy felhasználói kézikönyvet egyaránt, de a kínálatból a drivereket tartalmazó telepítő lemez sem hiányzik. A lemez természetesen a Gigabyte lapjainál már megszokott automata telepítési módot is felajánlja, ami rendkívül kényelmes, de akár saját magunk, egyenként is telepíthetjük a szükséges meghajtó programokat akár XP, akár Vista operációsrendszerről legyen szó.

A termékhez a leírásokon kívül kapunk két darab SATA adatkábelt, valamint egy Floppy és egy Ide kábelt is. A kellékek sorát a már jól megszokott takarólemez zárja, ezeken kívül semmi egyebet nem rejt a csomagolás, legalábbis az alaplapot leszámítva.

A Gigabyte 780G lapkakészlettel ellátott terméke első ránézésre nem tartalmaz semmiféle tervezési hibát, azaz minden csatlakozó jó helyen van és könnyedén hozzáférhető. Nincs ez másként második ránézésre sem. Az alaplap négy darab memóriafoglalatot kapott, amelyekbe akár DDr2-1066-os modulokat is helyezhetünk, amennyiben AM2+-os processzort használunk. A deszka PCIE 2.0-ás bővítőhelyekkel büszkélkedik: az egység összesen egy darab PCIE 2.0 x16-os és két darab hagyományos PCI slottal van felvértezve, ám ha kétslotos hűtővel felszerelt kártyát használunk, akkor az egyik PCI csatlakozóról sajnos le kell mondanunk. A deszka 5 darab SATA portot tartalmaz, de joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem hatot, mikor a bevezetőben ennyiről volt szó? Nos, a hatodik SATA port a hátsó kivezetéseknél foglal helyet és eSATA csatlakozóként funkcionál.

Ha már szóba kerültek a hátsó kivezetések, nézzük is meg, hogy mi szerepel a kínálatban. A Gigabyte lapján egy DVI, egy VGA és egy HDMI csatlakozó áll rendelkezésünkre, de ezeken kívül a nyolccsatornás audió vezérlő jack csatlakozóit és egy optikai hangkimenetet is biztosít a gyártó. Az alaplap ezeken kívül két darab PS2-es portot, négy darab USB 2.0-ás csatlakozót, valamint egy FireWire és egy gigabites ethernet aljzatot kínál a hátsó kivezetéseknél. Természetesen a korábban említett eSata port is jelen van.

A deszka hűtése összességében jónak mondható. Az északi híd használat közben 40 és 60 fok közötti hőmérséklet között üzemel, ám ha a GPU-t megpróbáljuk tuningolni, akkor a hűtőborda jelentősen felforrósodik.  Esetünkben az alap 500 MHz-es órajelet 800 MHz-re növeltük, de ekkor a + 0,3V-os feszültségemelés ellenére is instabil volt a rendszer, tesztek futtatására esély sem mutatkozott. 700 MHz körül ugyanez volt az ábra, így végül is nem kínoztuk tovább az integrált videó vezérlőt. Egy normális hűtőbordával valószínűleg könnyedén lehetne tartani a 800 MHz-es GPU órajelet, de a teljesítménynövekedés nem lenne túl jelentős.

Az alaplap BIOS-a is hozza a gyártó által már megszokott szintet: a tuning nagyon egyszerűen kivitelezhető bárki számára, ám ha a részletes tuning menüre és egyéb ínyencségekre vagyunk kíváncsiak, akkor a BIOS menüben nyomjuk meg a CTRL + F1 billentyűkombinációt. Érdekesség, hogy az F1-es BIOS csak 700 MHz-ig engedte emelni a GPU órajelét, az F3-as viszont már 900 MHz-ig.

ASUS M3A78-EMH HDMI

Tesztünk második szereplője az ASUS kínálatából érkezett. A termék doboza ebben az esetben is dizájnos, az ASUS is feltünteti az összes fontosabb technológia logóját a dobozon, hogy még vonzóbbá tegye a deszkát.

Az alaplap szintén AMD 780G + SB700 lapkakészletre épül csak úgy, mint az előbbiekben bemutatott Gigabyte lap. Az ASUS újdonságának dobozában sem találunk sokkal több kiegészítőt: a gyártó egy felhasználói kézikönyvvel, egy gyors üzembehelyezési útmutatóval, egy driver lemezzel és egy szoftvereket tartalmazó telepítővel vértezi fel a csomagot. A driver lemez természetesen tartalmaz Vista és XP drivereket, és az ASUS korábbi telepítőihez hasonlóan felkínálja az automatikus drivertelepítési módot is.

Az ASUS lapjához kapunk egy Molex-SATA tápkábel átalakítót, ami rendkívül jól jöhet, ha több merevlemezt kívánunk használni, de a tápegységünkön nincs elegendő SATA tápcsatlakozó, A csomag ezen kívül tartalmaz két darab SATA adatkábelt és egy Floppy, valamint egy IDE kábelt. A sort ebben az esetben is a takarólemez zárja.

Az ASUS alaplapján első ránézésre is furcsának tűnik a déli híd hűtője, amely a megszokottnál kisebb mérettel rendelkezik. Az egység használat közben rendesen forrósodik, így nem árt, ha a számítógépház megfelelő levegőkeringetéséről gondoskodunk két darab rendszerhűtő ventilátor segítségével. Egyéb problémát nem találtunk az alaplapnál, az említett hűtő miatt pedig nem voltak stabilitásbeli gondok.

Az ASUS újdonsága egyébként szintén négy darab DDR2-1066-os támogatással rendelkező memória foglalattal bír, a DDR2-1066-os támogatás azonban csak AM2+-os processzorral vehető igénybe. Az alaplap szintén képes a Phenom processzorok zökkenőmentes fogadására. Az egység egy darab PCIE x1-es, egy darab PCIE 2.0 x16-os és két darab hagyományos PCI csatlakozóval van ellátva. Az alaplapon összesen hat darab SATA port foglal helyet.

A termék hűtése összességében jól vizsgázott, az északi híd hűtésével egyáltalán nem volt baj, még tuning esetén sem. A passzív bordák miatt érdemes a rendszerhűtést jól kialakítani, hogy nyáron se érjen kellemetlenség az esetleges túlmelegedés okozta instabil működés miatt.

Az ASUS termékének BIOS-a már okozott némi kellemetlenséget. A gyárilag „telepített” 0401-es BIOS-szal instabilitást tapasztaltunk, azaz néha csak úgy újraindult a rendszer, minden különösebb átmenet nélkül, a legváratlanabb helyzetekben. A BIOS-ban nem lehetett állítani a feszültségeket (CPU), sem a processzor szorzójának értékét. A hosszas szenvedés után feltettük a  0501-es BIOS-t, amellyel már megszűntek az újraindulások, viszont a processzor szorzóját és feszültségét továbbra sem lehetett testre szabni. A GPU tuning esetében ugyanazt tapasztaltuk, mint a Gigabyte lapjánál: 800 MHz-en instabil volt a rendszer, maximum 700 MHz-is sikerült jutni, ám a játékokban így is hibázott a GPU (csíkok, stb).

Az alaplap BIOS-a ettől eltekintve teljesen jól kezelhető, a memória összes tulajdonsága, valamint a rendszer főbb tulajdonságai könnyedén és egyszerűen változtatható.

Gigabyte MA74GM-S2H

A harmadik alaplap egy 740G + SB700 kombóból álló termék, pusztán a teszt színesítésének érdekében került a megmérettetésbe. A deszka szintén a Gigabyte palettájáról érkezett, az újdonság a 780G alaplaphoz hasonló csomagolással bír, amely ezúttal is rendkívül tetszetős és informatív. Az alaplap HT 1.0-ás támogatással bír, DDR2-800 MHz-es memória modulok fogadására képesés Radeon HD 2100-as integrált videó vezérlővel van felvértezve. Ez a deszka még nem rendelkezik AM2+-os processzorfoglalattal, így a Phenomok használatára sem alkalmas.

A doboz belsejében megtaláljuk a felhasználói kézikönyvet, valamint egy gyors üzembehelyezési útmutatót egyaránt, de ezeken kívül természetesen a driver lemez sem hiányzik a csomagból. A driver cd csak úgy, mint a többi új Gigabyte alaplap esetében, úgy ezúttal is tartalmaz automatikus drivertelepítési opciót, amelynek segítségével az XP vagy a Vista driverek könnyedén telepíthetőek.

A leírásokon és a telepítő lemezen kívül természetesen van más is a csomagban: a gyártó egy Floppy és egy IDE kábelt, valamint két darab SATA adatkábelt is mellékel a termékhez. A kellékek listájában ezúttal is jelen van a takarólemez, gyakorlatilag a felsoroltakon kívül mást nem kapunk az alaplaphoz.

A Gigabyte 740G lapjának felépítésébe nem tudtunk belekötni: minden csatlakozó és minden port jó helyre került. Talán a PCIE x16-os slot alatti PCI csatlakozó használatával adódhatnak gondok, ha kétslotos videokártyát alkalmazunk, egyébként minden rendben van.

Az alaplap hat darab SATA portot, egy PCIe x16-os portot, valamint két darab hagyományos PCI slotot tartalmaz. Az alaplap 2 darab memóriafoglalattal rendelkezik, ezekben DDR2-800-as memória modulok helyezhetőek el. A deszka képes a Phenom processzorok kezelésére is, ám ha AM2+-os processzort helyezünk el a lapban, akkor a gyártó állítása szerint a HT 3.0-ás támogatás helyett HT 1.0-ás támogatással üzemel, ez a processzor órajelét viszont nem érinti.

A termék hátsó kivezetései között egy darab PS2-es portot találunk, amely a billentyűzet számára használható, az alaplaphoz csak USB-s egereket kapcsolhatunk. A deszka HDMI, DVI és VGA kimenetekkel egyaránt bír, az egység ezen kívül koaxiális hangkimenettel és jack csatlakozókkal is rendelkezik. A hátsó kivezetések között négy darab ISB port és egy gigabites ethernet csatlakozó van jelen, ezeken kívül egy LPT portot is elhelyezett a kínálatban a gyártó, Hátul FireWire csatlakozó sajnos nincs, mint ahogy eSata port sincs.

Az alaplap hűtése tökéletesen helytállt a teszt során: az északi híd kissé melegedett, de nem volt vészes. A déli híd mindvégig 40 fok körüli hőmérsékleten üzemelt, így vele sem volt gond. Tuning esetén az északi híd melegedése már jelentősebb volt, de a hűtőborda még ezt a megnövekedett hőtermelést is képes volt elvezetni. Ahhoz, hogy a nyári melegebb időszakban se legyen problémánk a deszkával, érdemes a kiszemelt számítógépházba legalább két darab rendszerhűtő ventilátort is helyezni.

Az alaplap BIOS tekintetében a 780G-s társához hasonlít: egyszerűen kezelhető, jól tuningolható deszkát ismertünk meg a 740G személyében is. Az alaplap rejtett tuning képességeit ebben az esetben is a CTRL+F1 billentyűkombinációval csalogathatjuk elő.

Tesztek - 1.

Az alaplapok részletes bemutatása után beledobjuk a versenyzőket a mélyvízbe, és megnézzük, hogy mire is képesek egymás ellen a különböző lapkakészletek.

Az első tesztprogram a jól bevált Everest, amelyben a rendszer processzor- és memóriakezelését vizsgáljuk meg most is csak úgy, mint az elmúlt tesztek folyamán.

Memória olvasás folyamán meglepő dolgokra lettünk figyelmesek: az ASUS két alaplapja, azaz a 780G és a GeForce 8200-as modell egyaránt gyengélkedtek memória olvasás tekintetében, míg a Gigabyte 780G és 740G lapjai magabiztosan foglalták el a dobogó első és második fokát.

Memória írás vizsgálatakor már szerencsére fordult a kocka, és az ASUS lapok is felzárkóztak a mezőny többi tagjához, sőt, az M3N78-as deszka fölényesen meg is nyerte ezt a fordulót.

A memória késleltetésének tesztjénél szintén az ASUS M3N78-as alaplapja bizonyult a legjobbnak, ám szorosan a nyomába a második helyen ott volt a Gigabyte 740G deszkája is. A 780G-s alaplapok a mezőny végére futottak be, az egységek között jelentős különbség nem volt ebben a tesztben.

A memória másolás tesztelésekor ismét gyengélkedett a két ASUS alaplap: mindkét termék gyengébbnek bizonyult a két Gigabyte egységnél. Az élen a 780G-s Gigabyte lap foglalt helyet, míg a második helyet a 740G megoldás csípte el.

A memóriakezelés vizsgálata után most a processzoré, illetve a teljes rendszeré a főszerep. A CPu Queen megmérettetés a két 780G alaplap győzelmét hozta, a harmadik helyre a GeForce 8200-as megoldás futott be, míg az utolsó helyre a 740G lapkakészlettel ellátott Gigabyte deszka került.

A CPU AES teszt esetében ismét változott a sorrend: a 780G-s Gigabyte az első helyen végzett,ám mögé felzárkózott a 740G-s chipszettel felvértezett alaplap, amely mindössze 1 ponttal verte meg az ASUS 780G-s megoldását. A GeForce 8200-as alaplap az utolsó helyet bérelte ki magának.

A CPU Zlib teszt sorrendje ugyanaz lett, mint a CPU AES-é, azzal a különbséggel, hogy az ASUS M3A78 és M3N78-as alaplapjai hajszálpontosan ugyanazokat az eredményeket érték el, így holtversenyben lettek utolsók.

Az Everest tesztek után ismét egy szintetikus program került a tesztasztalra, amely nem más, mint a Sisoft Sandra 12.38-as változata, amivel a GeForce 8200-as rendszert korábban már teszteltük.

A SiSoft alkalmazásában a memóriatesztek ugyanazzal a sorrenddel zárultak: első helyen a Gigabyte 780G-s deszkája végzett, míg a második helyre a 740G-s alaplap kúszott fel. Az ASUS GeForce 8200-as megoldása a harmadik, míg az utolsó helyen a gyártó 780G lapja foglalt helyet, amely gyenge teljesítményt mutatott fel ebben a tesztben.

Tesztek - 2.

A szintetikus tesztek után most a CineBench R10-es verziójáé a főszerep, amelyben egy kép renderelésével tesszük próbára a különböző konfigurációkat.

Az egy szálon futó renderelés kétségtelenül a GeForce 8200-as lapkakészlettel ellátott deszkának feküdt legjobban, ugyanis ez a termék érte el a legjobb teljesítményt. A második helyre kissé meglepő módon a 740G-s alaplap lépett fel, míg a harmadik a Gigabyte 780G-s deszkája, az utolsó pedig az ASUS 780G megoldása.

Mindkét processzormag igénybevételekor már változott a helyzet, méghozzá jelentősen. Az első helyet a Gigabyte 780G alaplapja kaparintotta meg, a második viszont a 740G deszka lett. Az ASUS két terméke közül most a 780G-s alaplap bizonyult jobbnak, amely a harmadik helyet csípte el. A GeForce 8200-as deszka sajnos csak az utolsó helyre tudott befutni.

A Cinebench után a SuperPi is sorra kerül, amelynek 1.5 MOD változatát használjuk ezúttal is. Az alkalmazás főleg a processzor és a memória teljesítményét próbálja tükrözni.

SuperPi-ben ismét meglepetést okozott a 740G lapkakészlet, hiszen a vele felvértezett alaplap végzett az első helyen. A második az ASUS M3N78-as deszkája lett, míg a harmadik helyre a Gigabyte 780G-s alaplapja ért be. Az utolsó helyezett most az ASUS 780G-s lapja lett.

A szintetikus tesztek sorát most a WinRar zárja. A népszerű tömörítőprogram beépített sebességmérő opcióját hívtuk segítségül a versenyzők teljesítményének leméréséhez.

WinRar-ban ismét felborult a sorrend. A versenyzők között túl nagy különbségek nem voltak, de a sorrend azért egyértelmű. Első helyen a GeForce 8200-as alaplap végzett, második az ASUS 780G-s terméke lett, míg a harmadik helyet megint csak a Gigabyte 780G-je csípte el. Az utolsó helyen most a 740G-s alaplap foglal helyet.

Tesztek - 3.

A szintetikus tesztek után a játékok segítségével is megnézzük, hogy mire képesek az egyes versenyzők. Jelenlegi tesztünkben még a F.E.A.R., Quake4, CoH hármas szerepel, de a következő megmérettetésben már az újdonságok kínálatában is megpróbálunk szétnézni.

Elsőként következzen a F.E.A.R. teszt. A játékban kétféle módban: először 1024 x768-as felbontásban, maximális részletességen, szűrők és élsimítás nélkül futtattuk a tesztet, az eredmény az alábbi diagramon látható:

A két darab 780G-s deszka egyértelműen nyert, közel 4 FPS-t vertek rá a harmadik helyezett GeForce 8200-as lapra. A 740G teljesítménye igen szerényen alakult: a deszka csak 5 képkocka/másodperces teljesítményt tudott felmutatni.

1024 x 768-as felbontás mellett, közepes részletesség, élsimítás és szűrők nélkül már változott a helyzet:

A két 780G-s termék még mindig az élen volt, ám a GeForce 8200-as modell már közel ugyanazt a teljesítményt tudta felmutatni, mint vetélytársai.

Minimum minőségbeállítás mellett sem változott lényegében a helyzet, már ami a 780G és a GeForce 8200 teljesítményviszonyát illeti. Meglátjuk, hogy a többi játékban mi a helyzet.

A F.E.A.R. után a Quake 4 következik, amelyben 1074 x 768-as felbontás mellett, közepes minőségben teszteltük a mezőnyt. Természetesen szűrőket és élsimítást most sem alkalmaztunk.

Az OpenGL-es játék úgy tűnik, hogy a GeForce 8200 számára fekszik jobban, ugyanis ő végzett az élen. A 780G alaplapok nagyjából 3 képkocka/másodperces lemaradásban voltak, míg a 740G fele akkora teljesítményt ért el, mint a GeForce 8200.

A következő játék már a nagysikerű Company of Heroes. Ebben a kátékban 1024 x 768-as felbontást és alacsony minőségbeli beállításokat használtunk, természetesen az élsimítás és a szűrők most sem játszottak.

A CoH tesztben már megmutatta oroszlánkörmeit a 780 G lapkakészlet: mindkét 780G-s alaplap elverte a GeForce 8200-as deszkát, méghozzá elég jelentősen. A 740G erejéből csak az utolsó helyre futotta, de ez várható volt.

A szintetikus és játéktesztek után most már a HD videó lejátszás, a tuning és az összesítés kerül középpontba, majd ezek után meghozzuk a végső döntést is.

Összesítés, tuning, fogyasztás, végszó

Tuning

Először is a tuningé a főszerep. Az alaplapok esetében a  memóriát mindig visszaosztottuk, a processzornak meg átlagosan 1,45V-os feszültséget adtunk. Ezután megvizsgáltuk, hogy az egyes versenyzők mire is képesek.

Az ASUS M3A78-as és M3N78-as deszkáival majdnem hajszálpontosan ugyanazokat az eredményeket értük el: a 780G-s megoldás esetében (M3A78) 225 MHz-nél álltunk meg, míg az M3N78 esetében 224 MHz-ig jutottunk.

A Gigabyte alaplapjaival már valamivel jobb eredményeket könyveltünk el. A 740G-s deszka 228 MHz-es FSB-vel végzett, míg a 780G-s társa 236 MHz-es FSB-vel is meg tudta hajtani a kis Athlon 64 X2 5600+-os egységünket. Összességében elmondható, hogy a Gigabyte termékeivel zökkenő mentesebb és eredményesebb volt a tuning.

[bold]HD teljesítmény

[/bold]

Mivel integrált videó vezérlőkről van szó, amelyek ideálisak lehetnek HTPC-be is, így nem hagyhatjuk ki a HD videó tesztet sem. A teszt során egy 720P-s és egy 1080P-s videó segítségével vizsgáltuk, hogy melyik termék mekkora mértékben terheli a rendszer processzorát.

A 780G esetében 720P videó lejátszásakor 17-27% közötti terhelést mértünk, míg a 740G esetében 16-30%-os volt ez az érték. 1080P-s videó lejátszásakor a 780G-s konfigurációk átlagban 15-29% közötti terhelést helyeztek a processzor vállára, míg a 740G-nél már 22-42% közötti értékeket mértünk. A GeForce 8200-as GPU ezzel szemben 720P videó lejátszásakor 16-31%-os, 1080P-s videó esetében pedig 19-33%-os processzorterheléssel dolgozott. Összességében a 780G mondható jobbnak HD videó lejátszás tekintetében, ugyanis a lapkakészlet nagyjából állandó értéken tartotta a terhelést, ami mellesleg valamivel alacsonyabb is volt, mint a GeForce 8200 esetében mért értékek.

Fogyasztás

A tuning és a HD lejátszás mellett a másik fontos szempont a rendszer fogyasztása.  A konfigurációk fogyasztását háromféle módban vizsgáltuk: idle, F.E.A.R, Cinebench.

Idle-módban, azaz alapjáraton, bekapcsolt Cool and Quiet mód mellett az alábbi eredmények születtek. (Érdekesség, hogy a bekapcsolt C’n’Q ellenére sem csökkent a processzor órajele.)

Alapjáraton egyértelműen az ASUS M3A78-as deszkája lett a győztes, az alaplap 4W-tal fogyasztott kevesebbet, mint a Gigabyte 780G megoldása. A 740G lapkakészlet 2 W-tal evett többet, mint a 780G, míg a GeForce 8200-as rendszer több, mint 10W-tal fogyasztott többet, mint a 780G alaplapok.

Cinebench alkalmával mindkét processzormagot terheltük, így születtek az alábbi eredmények.

A legenergiatakarékosabb ismét az ASUS M3A78-as deszkája lett, a Gigabyte 780G terméke 4,5 W-os többletfogyasztást produkált. A 740G termék már 7W-tal evett többet az ASUS deszkájánál, míg a GeForce 8200-as modell esetében ez az érték már 18W-ra növekedett.

A következő körben a versenyzők F.E.A.R. alatti étvágyát vizsgáljuk.

Nem meglepő módon ismét az ASUS M3A78-as deszkája végzett az élen, a Gigabyte 780G-s alaplapja most 7W-tal fogyasztott többet a konkurens megoldásnál. A 740G deszka 9W-tal, míg a GeForce 8200-as modell már 16,5W-tal evett többet, mint az ASUS 780G-s megoldása.

Összesítés

A tesztek után most már nyugodtan összesíthetünk. A módszer a már jól megszokott séma szerint zajlik, az eredmény az alábbi táblázatban tekinthető meg:

Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, a legjobb összességében a Gigabyte 780G-s alaplapja lett, legalábbis teljesítmény tekintetében. A második helyre meglepő módon a hullámzó teljesítményt nyújtó Gigabyte 740G-s deszka futott be. A harmadik helyet az ASUS GeForce 8200-asa csípte el jelentősebb lemaradással, de ami még ennél is furcsább, az utolsó helyre az ASUS 780G-je került, ami nem egy helyen mutatott fel gyenge teljesítményt. Valószínű, hogy a tesztalaplap sem volt tökéletes, ugyanis még BIOS frissítés után is művelt érdekes dolgokat (pl. fagyás), BIOS firssítés előtt pedig egyáltalán nem lehetett vele bírni, folyamatosan újraindította a gépet. A memória beállítások rendben voltak, ennek ellenére nincs kizárva, hogy nem szerette a Geil ramjainkat a deszka.

Vélemény

A tesztek alapján egyértelmű végeredmény született. A Gigabyte MA78GM-S2H mind teljesítmény, mind pedig tuning tekintetében megszerezte a teszt győztes címet. Az alaplap kiegyensúlyozott teljesítménnyel vette az akadályokat, egyedül a fogyasztás tekintetében kapott ki az ASUS M3A78-astól, amely viszont teljesítményét tekintve volt gyenge.

Az ASUS M3A78-EMH nagyon hullámzó teljesítményt mutatott fel a tesztek során. Az alaplap használata nem volt zökkenőmentes a cikkben már említett problémák miatt, ám a BIOS frissítése valamelyest rendbe tette a dolgokat, de a deszka teljesítményére nem gyakorolt pozitív hatást. Az alaplap pozitív tulajdonsága az alacsony fogyasztása, ám minden más tekintetben jobb a vetélytárs, azaz a Gigabyte terméke.

A Gigabyte MA74GM-S2H szintén szépen szerepelt a tesztek alkalmával, nem egyszer okozott meglepetést a megmérettetés többi szereplője számára. Az alaplap egyetlen hátránya, hogy gyengécske videó vezérlővel van ellátva, valamint csak két darab DDR2-800-as memóriafoglalatot tartalmaz. A deszka ugyan megkapja az ajánlott vétel címet, de a felsoroltak alapján érdemesebb egy jövő biztosabb megoldást választani, mondjuk a Gigabyte MA78GM-S2H személyében.

[bold]

A cikkben szereplő alaplapokat az Expert Computer KFT-től kaptuk tesztelésre. Köszönet értük![/bold]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward