Sun processzorokat is gyárthat a TSMC

A TSMC 40 nm-es gyártástechnológiával működő üzemi részlegének az elmúlt hónapok során tapasztalható kisebb-nagyobb problémák miatt nincs valami jó híre a piacon. A vállalatnál a 40 nm-es chipek készítése eléggé nehézkesen ment, a termelés sokáig az elvárt mérték közelébe sem ért, ám a gyártó ígéretéhez híven szépen lassan elhárította a hibákat, így kezd minden visszatérni a rendes kerékvágásba.

Sun processzorokat is gyárthat a TSMC

A TSMC 40 nm-es gyártástechnológiával működő üzemi részlegének az elmúlt hónapok során tapasztalható kisebb-nagyobb problémák miatt nincs valami jó híre a piacon. A vállalatnál a 40 nm-es chipek készítése eléggé nehézkesen ment, a termelés sokáig az elvárt mérték közelébe sem ért, ám a gyártó, ígéretéhez híven szépen lassan elhárította a hibákat, így kezd minden visszatérni a rendes kerékvágásba.

Hogy ez mennyire így van, azt mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a vállalat új termékek gyártására kap megbízást a közeljövőben: a TSMC üzemében rövidesen a Sun Microsystems számára is készülnek majd processzorok. A Sun következő generációs, Rainbow Falls kódnévre keresztelt termékei tulajdonképpen RISC típusú megoldások lesznek, amelyek fizikailag ugyan csak 16 darab processzormaggal bírnak, ám ennek ellenére egy időben akár 128 szálon is képesek lesznek dolgozni. A friss központi egységeket a gyártó saját felsőkategóriás szervereiben fogja elhelyezni. A szóban forgó UltraSPARC chip 2010 folyamán jelenhet meg, a termék 30%-kal lesz gyorsabb, mint a Sun UltraSPARC T2+ megoldásai (8 magos processzorok, ugyanúgy magonként 8 szál kezelésére képesek).

A TSMC a Rainbow Falls kódnévre keresztelt termékeket 40 nm-es csíkszélességgel készíti el. A TSMC kihozatali aránya a következő év folyamán már nagyjából 85%-os lesz, amelynek hatására nem csak a Sun, hanem egyéb megrendelők is egyre bizakodóbbak. A Sun azt is bejelentette, hogy a 45 nm-es gyártástechnológiára alapuló processzorainak gyártását is a TSMC-re bízza, a jövőben megjelenő új modellekével együtt. A Sun partnere, a Texas Instruments továbbra is foglalkozhat majd a processzorok tesztelésével és tokozásuk elkészítésével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward