Sokoldalú kétlemezes ASUSTOR NAS – akár a nappaliba is

Ezúttal egy Celeron N3050-es SoC egységgel felszerelt ASUSTOR NAS fordult meg tesztlaborunkban.

Sokoldalú kétlemezes ASUSTOR NAS – akár a nappaliba is

Bevezető

Az ASUSTOR egyik rendkívül jól felszerelt hálózati adattárolóját nyáron már kipróbáltuk, és akkoriban összességében úgy láttuk, hogy a gyártó egy remek minőségű, jó teljesítményű és gazdag funkcionalitású szereplőt szabadított rá a piacra. Kisebb szoftveres bugokkal ugyan találkoztunk, de az összkép mindenképpen pozitív volt.

A méregdrága NAS után most egy kedvezőbb árcédulát viselő, de szintén nagyon jól felszerelt hálózati adattárolót kaptunk tesztre, amely az ASUSTOR AS-3102T típusjelzést viseli. A költséghatékonyság jegyében a fém oldallapot műanyagra cserélték, de a hardver most is erős, hisz egy Celeron N3050-es SoC egység, valamint 2 GB-nyi rendszermemória köré épül a NAS, ami ráadásul 4K HTPC szerepkörben is helytállhat. Szoftver tekintetében a szokásos ADM áll rendelkezésre, azaz meglehetősen ígéretesnek tűnik az új jövevény.

A specifikációs táblából azonnal látszik, hogy mi lehet a NAS gyenge pontja: az ára. Az ASUSTOR nem szerénykedett, amikor beárazta az újdonságot. A következő pár oldalon bemutatjuk mire képes az apróság, hogy mindenki el tudja dönteni, megér-e ennyit a 3102T.

Hardver és tartozékok

ASUSTOR AS3102T

A vállalat legújabb kétlemezes hálózati adattárolója igényes és informatív csomagolásban kerül az üzletek polcaira, a doboz belsejében pedig hasonló igényességgel találkozhatunk.

Belül a NAS gondosan becsomagolva, fehér polifoam szerű keretek között lapul, mellette pedig egy barna kartondoboz rejti az összes fontos tartozékot. A termékhez kapunk üzembehelyezést segítő leírást, a telepítőlemezen pedig néhány hasznos szoftver is jelen van. Ezek nem biztos, hogy naprakészek lesznek, így érdemes felkeresni a gyártó hivatalos weboldalát, ahonnan a fontos segédprogramok legfrissebb változatait pillanatok alatt le lehet tölteni.

Az újdonsághoz kapunk tápkábelt és tápadaptert, valamint egy Ethernet kábelt is rejt a csomag. A tápadaptert a Delta Eletronics készítette, teljesítménye pedig 60 watt (12V, 5A). A kis tasakban található, kézzel is könnyedén betekerhető csavarok a belső HDD bővítőhelyekhez tartoznak – ezekkel rögzíthetjük a merevlemezeket.

Az AS3102T modell fekete műanyagházat kapott, amelynek elején elegáns, gyémánt mintás textúrát láthatunk. Utóbbi felüdülés a zongoralakk fekete hatású előlapokhoz képest, amelyekre akármilyen gondosan is vigyázunk, mindenképpen karcolódnak. Az ASUSTOR megoldásáról szerencsére nem mondhatjuk el ugyanezt, kellően strapabíró.

Az előlap a szokásos visszajelző ledeken kívül tartalmaz még egy USB 3.0-s előlapi portot, valamint egy IR vevőegységet is, amit az USB port feletti kis plexi ablak rejt. A sort a jobb felső sarokban látható ASUSTOR logó zárja.

A ház hátulján két USB 3.0-s port, egy WoL támogatással is ellátott Gigabites Ethernet port, valamint egy HDMI 1.4b videó kimenet sorakozik. A rendszer hűtéséről egy 70 milliméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik, de a Kensington Lock port sem hiányzik a kínálatból. Érdekes módon a bekapcsoló gombot is ide száműzték – ez a jobb felső sarokban található. A reset gomb közvetlenül alatta kapott helyet. A ház oldallapját két darab csavar rögzíti, amelyek a rajtuk elhelyezett műanyaggyűrűnek köszönhetően akár kézzel is könnyedén kitekerhetőek.

A ház jobb és bal oldalán nincs semmi érdekes: a fekete műanyag sem szellőzőt, sem mintát, sem egyéb extrát nem kapott, de ezek nem is hiányoznak. A ház tetején szintén nincs semmi látnivaló, a ház alja viszont már egy hajszálnyival érdekesebb. A NAS négy darab gumilábon áll, amelyek megakadályozzák, hogy a merevlemezek által keltett rezgések a NAS közvetlen környezetére is átterjedjenek, de ezzel együtt csúszásgátló szerepet is betöltenek. Az előlap alján egy nagyméretű légbeömlőt alakítottak ki, így a ventilátor innen szívja be a friss levegőt, ami aztán végighalad a teljes belső téren, így hűtve minden melegedő alkatrészt.

Az AS3102T alap esetben nem tartalmaz merevlemezt, így a fenti fotókon az általunk beszerelt 2 TB-os WD RED merevlemezek láthatóak benne. A szerelés egyébként nagyon egyszerű: a házat rögzítő csavarok eltávolítása után a ház ASUSTOR logós felét hátra kell tolni, majd le is lehet venni. A merevlemezeket a mellékelt csavarokkal a helyükre kell rögzíteni, ehhez pedig csavarhúzóra sem lesz szükség. Ha megvagyunk a szereléssel, mehet vissza a ház borítása és indulhat a beüzemelés. Mivel a bővítőhelyeket borítás védi, nem fiókos kialakításúak, így a Hot-Swap támogatásról sajnos le kell mondanunk, valamint a 2,5 hüvelykes adattárolók beszerelése is nehézkes, de beépítő keret segítségével azért nem lehetetlen. Persze a megfelelő adattároló, kiválasztása előtt feltétlenül érdemes ellenőrizni a hivatalos merevlemez-kompatibilitási listát, nehogy később kellemetlen meglepetésben legyen részünk. A NAS egyébként JBOD, RAID0 és RAID1 támogatást egyaránt nyújt, sőt, online RAID bővítésre, illetve migrációra egyaránt lehetőséget ad. A NAS akár egylemezes módban is használható.

A NAS belsejének kialakítása gondos tervezés eredménye. A mérnökök arra is figyeltek, hogy a HDD keret alatti kivágást, amely a rögzítő keret mellett található, ellássák némi fóliával, ami megakadályozza, hogy a leeső csavar beessen a keret belsejébe. Maga a nyomtatott áramköri lap egyébként egy Celeron N3050-es processzort rejt, amihez 2 GB-nyi alaplapra forrasztott DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriát és némi NAND Flash tárhelyet társítottak. Rendszermemória tekintetében sajnos le kell mondani a bővíthetőségről, de a célközönség számára ez aligha probléma.

A SoC hűtéséről egy passzív hűtőborda gondoskodik, amelynek lamellái között kellő mennyiségű levegő áramlik át, hála a 70 milliméteres ventilátornak – később természetesen számszerűsítjük, mennyire jó a hűtés. A merevlemezek fiókjainak hátulján SATA adat és tápcsatlakozóval ellátott nyomtatott áramköri lap húzódik, ami a fő alaplapon egy PCI Express x1-es slotba csatlakozik. A NAS-t ezúttal nem szedtük szét teljesen, mivel a matricák megakadályoztak volna a gyári állapot helyreállításában.

A szoftver

A szoftver

Az AS3102T-t ugyanúgy kell beüzemelni, mint az AS5102T-t. A NAS IP-címét megkereshetjük DHCP szerverrel ellátott routerünk menüjében, de akár a gyártó Control Center segédprogramját is használhatjuk, ami rettentően sokoldalú. A NAS beüzemelése történhet teljesen automatikusan, egyetlen kattintással – ekkor a szoftver optimális általános beállításokat érvényesít –, de akár részletes beállítás elvégzésére is van mód, ami nem tart tovább 3-4 percnél.

A beüzemelés után, ha RAID tömböt is létrehoztunk, akkor néhány órát várni kell, míg a szinkronizáció véget ér, hisz addig csökkentett teljesítménnyel működik a NAS. Esetünkben a 2 x 2 TB-nyi WD RED alapú adattár szinkronizálásához alig több, mint 6 órára volt szüksége a NAS-nak.

Az operációs rendszer

Az alapvető konfigurálás után rögtön bejelentkezhetünk a webes kezelőfelületre, ahol minden szükséges beállítást elvégezhetünk. A szoftver gyakorlatilag ugyanaz, mint a korábban tesztelt AS5102T modell esetében, így újabb teljes körű bemutatás helyett ezúttal inkább csak a fontosabb dolgokra, illetve az extrákra koncentrálnánk.

Az ADM 2.5-ös kiadása remekül áttekinthető, könnyen kezelhető, ám egy apró hibája van: nem minden ablak méretezhető, ami extrém nagy felbontású kijelzők esetében problémát jelenthet. Ez alól a fájlmenedzser szerencsére kivétel. A szoftver természetesen kínál magyar nyelvet, ám egyes területeken elég érdekesre sikeredett a fordítás, sőt, néhol félig angol, félig magyar ablakkal is találkozhatunk – úgy látszik, ezeket az elmúlt hónapok során még nem sikerült kijavítani.

Funkcionalitás tekintetében szerencsére egy rossz szavunk sem lehet. A NAS több felhasználó kiszolgálására is képes, így több felhasználói fiók létrehozására is van mód, sőt, ezeket különböző csoportokba rendezhetjük, kvótákat szabhatunk meg hozzájuk és a különböző hozzáférési jogosultságokat is hatékonyan megszabhatjuk.

A NAS fejlett energiamenedzsment opciókkal érkezik, így szabályozható, mikor kapcsoljanak le a belső és külső merevlemezek, mikor térjen alvó állapotba a NAS, de még ErP támogatás is jelen van, ami a készenléti állapot fogyasztását csökkenti – cserébe viszont letiltja a többi energiagazdálkodási opciót.

A NAS ki- és bekapcsolása akár napi szinten ütemezhető, az előlapi visszajelző ledek pedig nem csak kikapcsolhatóak, de fényerejük is szabadon állítható. Ezzel együtt a rendszerhűtő ventilátor működését is szabályozhatjuk, igaz, az automatikus üzemmódot kár leváltani: közepes és magas fordulaton picit hangos a légkeverő. Magas fordulatszámon 40 dB(A) feletti zajszintet mértünk, ami abszolút nem nappaliba való. Automatikus üzemben tökéletesen csendes a termék, de erre később még kitérünk.

A NAS természetesen képes külső USB-s eszközök fogadására is: nyomtatók mellett külső adattárolók, WiFi adapterek, valamint szünetmentes tápegységek támogatása is megoldott.

A gyárilag telepített alkalmazások mellé számos egyéb appot is telepíthetünk, amelyek között rengeteg hasznos is van – például Spotify kliens, uTorrent app, különböző tartalommenedzserek, de hasznos ASUSTOR alkalmazások közül is válogathatunk. Van például biztonsági kamerákhoz használható Surveillance alkalmazás, ami a rivális megoldásokkal ellentétben nem 1, hanem összesen 4 kamera kezelését teszi lehetővé a gyári licenccel – egyébként maximum 16 kamerát tud kézben tartani a rendszer, ha megvesszük a licenceket. Ezen felül van még VPN szerver és VPN kliens támogatás, FTP szerver, iTunes szerver, UPnP támogatás, levelezőszerver, valamint a különböző felhő alapú tárhelyek kezelésére is képes a rendszer – akár adatmentési, akár szinkronizációs céllal.

Az USB portokra akár WiFi adapter vagy optikai meghajtó is csatlakozhat.

Jópofa szolgáltatás a Takeeasy, amellyel YouTube videók letöltésére van lehetőség, természetesen az előzetes beállításoknak megfelelő képminőségben, akár automatikusan is – ha például feliratkoztunk egy csatornára. A LooksGood és SoundsGood appokal mobileszközökön is élvezhetőek a NAS-on tárolt multimédiás tartalmak – ha az appokat nem csak a mobileszközre, de a NAS-ra is telepítettük. Nem hiányzik a sorból a letöltések kezelését végző Download Manager sem, ami a Torrent fájlok mellett HTTP és FTP alapú letöltések kezelésére egyaránt képes. Ehhez a funkcióhoz asztali- és mobilapp egyaránt készült – az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető AiDownload még Push értesítések küldésére is képes.

Adatmentés tekintetében sok opció rendelkezésre áll: NAS-on tárolt fájljainkat menthetjük külső adattárra, másik NAS-ra, felhőbe vagy éppen egy másik NAS könyvtárba is, a helyi app segítségével pedig Windows alapú számítógépünkről készíthető automatikus mentés.

A rendszer frissítése egyszerűen, akár automatikusan is elvégezhető, így az ADM mindig stabil, naprakész és funkciókban gazdag lehet. Aki alaposabban is szemügyre venné a legfrissebb ADM operációs rendszert, látogasson el ide, ahol élőben kipróbálhatja.

KODI 14.2

A HDMI porton keresztül elérhető főmenü

A NAS-hoz telepíthető a KODI legfrissebb kiadása, ami kis túlzással vérbeli házimozi számítógépet varázsol a NAS-ból. A szoftver telepítése után a HDMI kimeneten keresztül egy monitort kell hozzákapcsolni a NAS-hoz, valamint egérre és billentyűzetre is szükség lesz. Az újraindítást követően elénk tárul a már megszokott, kétségtelenül rendkívül igényes frontend, amelyen keresztül minden multimédiás tartalom lejátszása megoldható.

KODI

A KODI alatt szerzett tapasztalatokat a következő oldalon mutatjuk be. A KODI mellett Chrome webböngésző, YouTube kliens, illetve egyéb alkalmazások is elérhetőek a NAS-ról, sőt, a legfontosabb rendszerbeállításokat akár PC-nélkül, közvetlenül a NAS-on keresztül is módosíthatjuk.

A NAS UEFI firmware-t is kapott, amelynek boot menüje rendszerindítás alkalmával az ESC gomb megnyomásával érhető el.

Tapasztalatok és mérések

Tapasztalatok

KODI 14.2

A népszerű XBMC utódjaként működő KODI egy igényes frontend szoftver, ami a NAS főmenüjén keresztül érhető el. Indulása gyors, működése rugalmas, menürendszere pedig átlátható és könnyen kezelhető.

Alapvető multimédiás képességek tekintetében ugyanazt hozta az AS3102T is, mint a korábban tesztelt AS5102T: a filmek, fotók és képek lejátszása zökkenőmentes, csak úgy, ahogy az audió tartalmaké is. A feliratokat szépen kezelte a rendszer – még a formázott feliratokkal is hibátlanul megbirkózott.

A 4K H.264 tartalmak lejátszása hibátlan volt

Extraként 4K-s H.264 és H.265/HEVC tartalmakkal is próbát tettünk. A 4K H.264-es tartalmak lejátszása zökkenőmentes volt, a processzorterhelés sem volt túl magas (30-50%), a videó pedig akadás nélkül, zökkenőmentesen jelent meg – beleértve a 4K24p-s műveket is. A HEVC fájlok esetében már nem volt ilyen jó a helyzet: a lejátszás akadozott, szaggatott, így élvezhetetlen volt, a CPU terhelés pedig az egekbe szökött, így a menürendszer is darabosan működött.

A 23,976 Hz-es tartalmak hol akadoztak, hol nem. Véletlenszerűen.

Az 1080p-s tartalmak esetében nem tapasztaltunk problémákat. A 23,976 Hz-es filmeknél néha-néha egy-egy akadás látható volt, amit alátámasztott a FrameDrop mérő is, de ez a jelenség meglehetősen véletlenszerűen jelentkezett: volt, hogy percekig hibátlan volt a lejátszás. Az akadozást persze csak akkor lehetett látni, ha nagyon odafigyeltünk, és akkor sem minden tartalomnál. Az viszont érdekes volt, hogy a menü előhozásakor azonnal dobálni kezdte a képkockákat a rendszer, akármilyen tartalmat is néztünk: ekkor egy pillanatra meg is akadt az adott tartalom lejátszása. Ilyet az AS5102T esetében nem tapasztaltunk, így itt valamiféle optimalizációs probléma lehet a háttérben. Valószínűleg kizárólag szoftveres hibáról lehet szó, hisz a kétmagos Celeron N3050 számára egyébként nem kihívás a multimédiás tartalmak lejátszása. A kifejezetten magas bitrátájú tartalmak esetében (>40 Mbps), ha beletekertünk a videóba, ugyancsak kisebb akadozásra figyelhettünk fel.

Chrome webböngésző és YouTube kliens

A NAS kapott Chrome webböngészőt is, amelyen keresztül szabadon barangolhatunk kedvenc weboldalainkon. A webböngésző kellően rugalmasan, kellően reszponzívan üzemelt, ám néha-néha egy-egy akadozásra is felfigyeltünk, ami az AS5102T esetében nem volt jellemző.

A YouTube kliens hibátlanul funkcionált.

Sebességtesztek

Az AS3102T NAS esetében megvizsgáltuk azt is, hogy Gigabites Ethernet porton keresztül milyen olvasási és írási sebességek elérésére képes. A gyártó 112 MB/s-os olvasási- és 110 MB/s-os írási tempót ígér RAID1 tömb esetén. Ezeket a sebességeket 200-300 MB-os fájlok esetén hozta is a NAS, de kisebb fájlokkal már nem remekelt ennyire.

3973 MB-os ISO fájl

•Másolás NAS-ra (írás): 92 MB/s

•Másolás NAS-ról (olvasás): 83 MB/s

8601 MB-nyi kis és nagy fájl

•Másolás NAS-ra (írás): 38 MB/s

•Másolás NAS-ról (olvasás): 45 MB/s

Ezzel együtt természetesen az USB 3.0-s porton keresztül elérhető sebességeket is lemértük, ehhez egy 1,5 TB-os külső HDD-t használtunk, amelyben Western Digital Green merevlemez dolgozott. Írási tempó tekintetében 99 MB/s-ig jutottunk, míg az olvasási tempó átlagosan 92 MB/s volt. Kisebb, 200-300 MB-os fájlok esetén a 105 MB/s-os tartományba is felugrott a sebesség, azaz egyetlen rossz szavunk sem lehetett, hisz ezek nagyon szép értékek.

Melegedés

A NAS üresjáratban, 23 Celsius fokos külső hőmérséklet és 54%-os relatív páratartalom esetén 46 Celsius fokos CPU, 37 Celsius fokos rendszer és 36 Celsius fokos HDD hőmérséklet mellett üzemelt.

Komolyabb terhelés hatására a CPU üzemi hőfoka 58 Celsius fokig emelkedett, a rendszer pedig 39 Celsius fokos volt, csak úgy, ahogy a merevlemezek is. A ventilátor még ekkor sem zajongott. Összességében a hűtésre nem lehet panasz.

Zajszint

Automatikus fordulatszám-szabályzás alkalmával a légkeverő fordulatszáma 690 RPM környékén marad, így abszolút halk a NAS – csak a merevlemezek kattogását lehet hallani. Talán érdemes lett volna rezgéselnyelő rögzítésben gondolkodni, de így sem rossz a helyzet.

A gyári beállítást felülbírálva, közepes fordulatszám esetén már 2113 RPM-en üzemel a légkeverő, így alacsony frekvenciájú búgást, valamint némi szélzajt is lehet hallani – ez már filmnézéshez nem ideális, mint ahogy alváshoz sem.

Maximális fordulatszám esetén 3837 RPM-en pörög a ventilátor, így a zajszint 40 dB(A) fölé ugrik, és nem csak zavaró szélzaj, de némi motorhang is csatlakozik a koncerthez. Ekkor a NAS már olyan hangos, hogy hosszabb időn keresztül kellemetlen vele egy légtérben tartózkodni.

Szerencsére az automatikus ventilátor-szabályzás az esetek 90%-ában tökéletesen megfelelő, így sem motorzajra, sem szélzajra nem kell számítani – azaz nem fogja elrontani a kikapcsolódást.

Fogyasztás

Az AS3102T a két darab 2 TB-os WD RED merevlemezzel felszerelve 13,8 wattot fogyasztott üresjáratban, a merevlemezek lekapcsolásakor pedig 7 watt környékére csökkent ez az érték. Fájlmásolás és/vagy multimédiás tartalmak fogyasztása közben 14-18 watt közötti értékeket mértünk, de maximális terhelés alkalmával sem láttunk 20 wattnál magasabb értéket a műszeren. Kikapcsolt állapotban 0,6 watt volt a fogyasztás.

Verdikt

Az ASUSTOR AS3102T típusú hálózati adattárolója jött, látott és meg is győzött minket. A termék viszonylag erős hardverrel érkezik, szoftver tekintetében pedig igazi nagyágyú, így megemeljük előtte a képzeletbeli kalapunkat.

Adatátviteli sebességek tekintetében szupergyors a termék, akár a belső merevlemezeket, akár egy USB 3.0-s külső merevlemezt próbálunk munkára fogni. Kicsit beárnyékolja a képet az a tény, hogy a belső merevlemezek nem könnyedén kivehető fiókokban, hanem beépítve foglalnak helyet a rendszerben, így a Hot-Swap támogatástól búcsút kell venni. Ez átlagfelhasználói szinten persze nem feltétlenül tragédia. Pozitívum viszont, hogy IP kamerából a konkurenciával ellentétben gyárilag nem egy, hanem négy használható – a konkurens megoldásoknál alapjáraton csak egy IP kamerát üzemelhetünk be, a továbbiakhoz pedig licencet kell vásárolni, ami nem éppen olcsó. A multimédiás képességek szintén vonzóak: a 4K-s H.264-es fájlok lejátszása nem probléma, de 23,976 Hz-es tartalmaknál azért előfordult némi FrameDrop, ami a sasszeműek számára zavaró lehet.

Az ADM meggyőzően teljesít, az ASUSTOR appok kiválóak, csak úgy, ahogy az asztali- és mobilalkalmazások is – igaz, ADM fronton azért van még mit csiszolni a magyar nyelvű fordításon. A hardveresen gyorsított 256-bites AES adattitkosítás jelenléte alaposan fokozza a biztonságérzetet, ám ez a funkció csak könyvtárakra alkalmazható, teljes tárhelyre nem, pedig ilyen irányú igények is felmerülhetnek. Tárhely fronton pozitívum, hogy van iSCSI és iSCSI LUN támogatás, valamint a RAID tömb bővítésére és migrálására is van mód.

Fogyasztás, zajszint és melegedés tekintetében szerencsére nagyon pozitív a kép, valamint az is tetszett nekünk, hogy az előlapi ledeket nem csak ki- és bekapcsolni lehet, de még a fényerősségük is állítható. Az elsőre egy kicsit fura, hogy a bekapcsoló gomb nem az előlapon, hanem a NAS hátulján kapott helyet, de szerencsére itt is remekül kézre esik, ha már tudjuk, hova nyúljunk.

A kép összességében tehát inkább pozitív, ám ezt a képet kicsit beárnyékolja egy negatívum is, ez pedig nem más, mint az árcédula. Hiába a remek szoftver, az erős hardver, illetve a kettő helyett három év jótállás, ha az árcédulán 96 000 forintos összeg szerepel, ami talán borsosabbnak tűnik a kelleténél.

A NAS összességében nagyon tetszett nekünk, kisebb hibái ellenére is elégedettek voltunk vele, de az árcéduláján egy picit talán faragni kéne ahhoz, hogy idehaza is igazán sikeres lehessen vele a gyártó. Teljesítménye és szolgáltatásai miatt viszont bátran ajánljuk!

A tesztben szereplő ASUSTOR AS3102T NAS-t a JTC KFT-től kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward