SATA 6 Gbps demo az AMD-től és a Seagate-től

A SATA szabvány legfrissebb tagja, azaz a SATA 3 már jó ideje fejlesztés alatt áll, a mérnökök jelenleg már az utolsó simításokat végzik a következő generációs adatátviteli technológián. A Seagate az AMD-vel karöltve New Orleans-ben egy bemutató keretein belül próbálta szemléltetni, hogy mire is képes az új szabvány: a demóhoz egy következő generációs déli híddal ellátott AMD alaplapot és egy Seagate 7200.12-es sorozatú tesztmeghajtót alkalmaztak a vállalatok. Az új északi híd egyébként a jelenleg is forgalomban lévő SB750-es megoldások utódjául fog szolgálni, de a hírek szerint az AMD az SB750-es SATA3 támogatással felfrissített revíziójának piacra dobásán is dolgozik.

SATA 6 Gbps demo az AMD-től és a Seagate-től

A SATA szabvány legfrissebb tagja, azaz a SATA 3 már jó ideje fejlesztés alatt áll, ám a mérnökök jelenleg már az utolsó simításokat végzik a következő generációs adatátviteli technológián. A Seagate az AMD-vel karöltve New Orleans-ben egy bemutató keretein belül próbálta szemléltetni, hogy mire is képes az új szabvány: a demóhoz egy következő generációs déli híddal ellátott AMD alaplapot és egy Seagate 7200.12-es sorozatú tesztmeghajtót alkalmaztak a vállalatok. Az új déli híd egyébként a jelenleg is forgalomban lévő SB750-es utódjául fog szolgálni, de a hírek szerint az AMD az SB750-es SATA3 támogatással felfrissített revíziójának piacra dobásán is gondolkodik.

Napjainkban a leggyorsabb Serial ATA merevlemezek nem nyújtanak 110 MB/s-nál magasabb adatátviteli teljesítményt, ám a meghajtók gyorsítótára a kisebb méretű adatok átvitelekor könnyedén képes elérni az akár 250 MB/s-os sebességet is. A gyorsítótárak az elmúlt idők folyamán látványosan növekszenek, mostanában a legfrissebb termékek 32 MB cache-sel bírnak. A SATA szabvány gyorsítása az egyre komolyabb SSD meghajtók megjelenésével égetővé válik: az Intel X25-E Extreme meghajtója például könnyedén képes 200 MB/s-os írási/olvasási sebességek elérésére. Érdemes megjegyezni, hogy a SATA 2-es mágneses merevlemezek esetében szoftveres és hardveres okokból még a 200 MB/s-os határ elérésére sincs példa, nem hogy a szabvány által nyújtott maximális sebesség elérésére, ám az SSD meghajtók esetében már most is más a helyzet. Az új szabványtól egyébként a merevlemezek gyorsulását is várják.

A Serial ATA International Organization által kifejlesztett SATA 3-as szabvány a SATA 2-höz képest kétszer akkora, azaz 6 Gbps-os maximális adatátviteli sebességet kínál, ám az újdonság ugyanazokat a csatlakozókat és kábeleket alkalmazza, amit a SATA 2-es egységek, azaz a SATA 3 visszafelé tökéletesen kompatibilis a SATA 1-gyel és a SATA 2-vel. A SATA 3 a nagyobb adatátviteli sebesség mellett például továbbfejlesztett NCQ (Native Command Qeueing) támogatást is kínál, ám a bemutató alkalmával erről nem sok szó esett, a nyers adatoké volt a főszerep. A Seagate beszámolója és a fenti kép szerint a tesztrendszer maximális adatátviteli sebessége a SATA 3-nak köszönhetően 589,09 MB/s volt. A gyártó tervei szerint az első SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott merevlemezek még az idei év vége előtt forgalomba kerülhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward